Тайната на перфектните пържени картофки с апетитна златиста коричка е разгадана!

Тайната на перфектните пържени картофки с апетитна златиста коричка е разгадана!

Отстрани приготвянето на пържени картофки изглежда като детска игра. Режеш, изсипваш в тигана и чакаш да станат готови. По някакви причини обаче, в 9 от 10 случая своенравните картофки изгарят, залепват в тигана, остават сурови в средата или се разкашкват.

Как да се спасите от всички тези беди и да си приготвите истински вкусни пържени картофки със златиста коричка? От jenata.blitz.bg събрахме за вас всички кулинарни хитрости на опитните домакини, които ще направят пържените ви картофки повече от перфектни. 

Когато сте решила да зарадвате семейството си с пържени картофи, е добре да знаете, че не всички сортове са подходящи за тази цел. Тези с високо съдържание на нишесте е най-добре да използвате за приготвянето на пюре, защото те не дават тази апетитна златиста коричка, а при пържене отделните парчетата се слепват.

Опитните домакини препоръчват да използвате картофи с червена или жълта кора. Белите сортове бързо почерняват след обелване. Избирайте големи равни картофи с плътна кора, които нямат видими увреждания.  

Изобщо не си и помисляйте да използвате картофи със зелена кора. Зеленият цвят говори за повишено съдържание на токсина соланин, който е много опасен и може да доведе до отравяне. 

как приготовить жареную картошку быстро

Изборът на тиган също е много важен при приготвянето на пържени картофи! Идеалните картофки се приготвят на чугунен тиган. Той е с дебели стени, нагрява се дълго и задържа високата температура по-дълго време. 

Феноменална картофена салата с чипс от бекон

От съвременната домакинска посуда най-подходящ е тиганът уок. Той се нагрява бързо, пържи добре и най-големите парчета и пести олио.

как приготовить жареную картошку рецепт

Идва ред на рязането. Можете да нарежете картофите във всякаква форма. Най-важното е парчетата да са с еднакъв размер и форма, в противен случай малките ще са готови много преди големите да са се изпържили. 

Заради тази хрупкава вкусотия всички вкъщи промениха отношението си към морковите

Ако искате хрупкава коричка, след като нарежете картофите, ги изплакнете в хладка вода, за да отстраните излишното нишесте. След това трябва да ги подсушите с кухненска хартия. 

как сделать жареную картошку вкуснее

За пърженето можете да използвате всяко едно растително рафинирано олио. То издържа на висока температура и не променя вкуса на картофите. Ако смятате да използвате свинска мас, е добре да знаете, че при термичната обработка ароматът й се променя, а това не е по вкуса на всеки. 

Пиршество за душата: Картофки, пържени във фурна

Преди да сложите картофите в тигана, трябва да загреете много добре мазнината (до появата на лек дим над повърхността). А в края на пърженето можете да добавите малко краве масло, за да засилите вкуса. 

как приготовить жареную картошку по деревенски

Когато мазнината загрее достатъчно, намалете котлона и започнете да пържите картофите. Разстелете ги равномерно върху дъното на тигана. По-добре е да се изпържи картофите на няколко пъти, вместо да ги изсипете наведнъж. 

В началото не ги разбърквайте, за да успеят да хванат коричка. Не покривайте тигана с капак, за да не се натрошат картофите. Пържете на умерено силен огън в продължение на 5-7 минути, след това внимателно ги обърнете с помощта на дървена бъркалка. 

Вкусни „пържени” картофки без капчица масло

Пържете още 5 минути, след това отново обърнете. Повтаряйте процедурата няколко пъти, докато всяко картофче не се сдобие с апетитна хрупкава коричка от всички страни. Разчупете един картоф по средата. Ако ви се е получило лесно, значи е време да махате тигана от котлона. 

Времето за приготвяне на пържените картофки зависи от мощността на котлона, тигана и сорта, който използвате. Средно пърженето отнема около 20-25 минути. А тези, които обичат картофките по-меки, могат да покрият тигана с капак 3-4 минути преди да го махнат от огъня. 

как сделать жареную картошку в духовке

Ако искате картофките ви да са малко по-нестандартни, към тях можете да добавите лук, червен или лют пипер, чесън, магданоз, копърче или розмарин. Важно е да знаете в кой етап да прибавите всяка една съставка.

Ей такъв чипс никога не сте яли! Безумно вкусен и полезен е, а и става само за 3 минути! (СНИМКИ)

Ако например решите да сложите лука още в началото, той ще изгори много бързо. Затова най-добре е да го запържите в друг съд и да го прибавите към картофите малко преди да бъдат готови (4-5 минути преди да ги махнете от котлона).

как приготовить идеальную жареную картошку

За да усилите вкуса на ястието, 1-2 минути преди финала можете да добавите няколко парченца масло. 

Няма такава вкусотия: Пържени картофки с гъбки и беконче

Картофките се осоляват 5-7 минути преди да бъдат готови. Защо не веднага? Защото солта привлича влагата и ако посолите картофите, когато са сурови, те ще станат мокри и веднага ще залепнат за дъното на тигана. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

 

Коментирай

taka e

taka e 24.02.2019 13:31

На „дебелата" в България се гледа като на „нещо" лишено от сексапил.Ако искаш да отслабнеш и търсиш начин как да спреш похапването- това определено е за теб- няма диети,няма хапчета ,няма досадни упражнения http://bit.ly/2p1tJi2