logo

Тези талиатели се готвят сами, след като ги опитате, няма да искате да хапвате друго! (СНИМКИ)

Тези талиатели се готвят сами, след като ги опитате, няма да искате да хапвате друго! (СНИМКИ)

Талиателите са любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след сваряване, които вероятно сте виждали в магазините под формата на гнезда. Но изисканият външен вид не е единственото му предимство – талиателите са една от малкото видове сушена паста, които се приготвят с яйца. А това, разбира се, означава по-богат и наситен вкус, пише кулинарката Искра Виденова от сайта hera.bg. 

От jenata.blitz.bg вече ви показахме няколко малки хитринки, с които винаги ще приготвяте най-тънките палачинки, на които никой няма да може да устои. Разкрихме ви и рецептата за най-вкусните и сочни свински филенца, които биха пленили всичките ви гости.

Сигурно сте забелязали, че ако в соса на спагетите има едро нарязани продукти, те не се смесват добре с пастата и обикновено остават на дъното на чинията. Е, това не може да се случи със талателите. Плоските лентички така се нагъват, без да се слепват една за друга, че оставят пространство за прошуто, опашки от скариди или едро нарязали зеленчуци. Затова тази паста е най-подходяща за ароматния зеленчуков сос “Зингара”:

Чудно вкусна и лесна закуска, която става за минутки (СНИМКИ)

Продукти:

За две порции:
150 гр. талиатели
1 тиквичка
2 червени пиперки
2 моркова
20 обезкостени черни маслини
2 скилидки чесън
200 мл. заквасена сметана
пармезан за поръсване
зехтин и сол

Приготвяне:

Тиквичката, морковите и пиперките се нарязват на пръчици, маслините на колелца, а чесънът на филийки. В дълбок тиган (най-добре уок) се загрява зехтин и изсипват пиперките, морковите и чесъна. Целта е зеленчуците да останат хрупкави, затова не бива да се задушават, а по-скоро да се запържат за кратко на висока температура.

Витаминозна бомба: По тази вкусна салатка с име "Мъката на бацила" полудяха всички у дома

През това време в подсолена и кипяща вода се слагат талиателите и се варят, според указанията на опаковката. Във тигана към останалите зеленчуци се прибавят тиквичките и маслините. Запържват се още 2 минути (докато тиквичките леко омекнат) и се добавя сметаната. 

Когато и тя заклокочи, сосът е вече готов и се оттегля от котлона.

Тайната на перфектните пържени картофки с апетитна златиста коричка е разгадана!

Сварените талиатели се отцеждат добре и се сервират в две големи, плоски чинии. Отгоре се разпределя зеленчуковия сос и порциите обилно се поръсват с настърган пармезан. Това леко и здравословно ястие обича компанията на бяло вино, свещи и приятна музика. Buon appetito!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

senseipetz

senseipetz 15.03.2019 9:28

соса сингара на се прави със сметана.. И всеки всебеуважаващ се италианец бе се по скоро застрелял отколкото да хакне сметана в спагети или паста..