Тиквичките и патладжанът стават един път, приготвите ли ги така

Родната кухня предлага всевъзможни комбинации на зеленчуци

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/tikvichkite-i-patladzhanat-stavat-edin-pat-prigotvite-li-gi-taka Jenata.blitz.bg
Тиквичките и патладжанът стават един път, приготвите ли ги така

На пазара най-после се появиха и родните сезонни зеленчуци, които, всеки може да потвърди, са много по-вкусни от "пластмасовите" вносни.

Е, краставиците може да са криви, но нали така и така ще се режат… Затова пък с български домат и малко сирене можеш да се наядеш, без да се сетиш за основно. И без да се налага да го белиш, защото люспата му е тънка. А чушките не са по половин килограм едната, защото не са плод на химическата наука.

Има няколко неписани правила за комбиниране на зарзават. Тиквичките например винаги се готвят с копър, на доматите подхожда босилек, бобът е вкусен с джоджен и девесил.

Патладжаните задължително се приготвят или поднасят със сирене, извара, кашкавал или млечен сос с чесън. Това не е заради вкуса, а си има научно обяснение, пише "Труд".

Цяло лято приготвям тиквичките така, след 20 минути са готови

Патладжанът спада към храните, които са богати на оксалати. При прекалена консумация на това природно съединение то може да кристализира в телесните течности и да предизвика здравословни проблеми за хората с бъбречни, чернодробни или жлъчни заболявания.

Калцият, съдържащ се в млечните продукти, регулира усвояването на оксалатите от храната и изхвърлянето им от организма.

Доказано е, че диетите с ниско съдържание на калций увеличават риска от калциево-оксалатни камъни в бъбреците.  

Пълнени тиквички с пиле и гъби

Списък с продукти:

2 тиквички
250 гр. гъби
300 гр. пилешки гърди

130 мл. готварска сметана
80 гр. твърдо сирене
1 глава лук

2 ч. л. брашно
40 мл. олио
сол, черен пипер, индийско орехче

Начин на приготвяне:

Тиквичките се остъргват и се нарязват на шайби с дебелина 4 см. Издълбават се като чашки. Месестата част оставете за друго готвене. Подреждат се в намазнена тавичка и се пекат на 180 градуса 20 минути. Лукът се нарязва на ситно, пилешките гърди и гъбите - на кубчета.

Топящи се в устата тиквички с пилешко, перфектна благинка за лятото

Запържете лука до прозрачност, добавете гъбите и пилешкото – отначало на силен огън, после задушавайте на слаб 10-15 минути, докато течността се изпари. Добавете подправките и брашното.

Бъркайки, гответе още 1 минута. Сипете сметаната. Изчакайте да заври, като разбърквате, и гответе още 1-2 минути – до сгъстяване на соса. Разпределете плънката в чашките от тиквички. Отгоре настържете твърдото сирене.

Запечете на 180 градуса 10-15 минути.

Чеверме пилаф с агнешко и патладжани

Необходими продукти:

500 гр. агнешко (или друго) месо
6-7 продълговати патладжани
1 ч. ч. ориз

1 с. л. доматена паста
2 с. л. суров шамфъстък
2 с. л. сурови бадеми

2 с. л. масло
сол, черен пипер, бахар
олио за пържене

Начин на приготвяне:

Залейте ориза с вряща вода с малко сол и го оставете да кисне, докато водата стане хладка. След това го отцедете и оставете настрана. Бланширайте суровите ядки и ги обелете.

Запечатайте нарязаното на хапки месо в тиган, докато пусне сока си и течността се изпари. Сложете маслото и запържете за няколко минути. Добавете доматената паста, сол, черен пипер и бахар. Гответе още 1 минута и налейте 4-5 ч. ч. вода.

Мързелива лазаня с паста

Похлупете и задушавайте, докато месото омекне. Нарежете патладжаните надлъжно на филии с дебелина половин пръст. Запържете ги от двете страни до полуготовност и ги извадете върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината.

Извадете месото, прецедете соса и го премерете. Ако е по-малко от 3 ч. ч., добавете вода.

Поставете ядките на дъното на кръгла форма за печене. Отгоре разпределете месото. Облицовайте плътно стените на формата до ръба с филийките патладжан. Измийте ориза и го разпределете върху месото. Внимателно налейте 3 ч. ч. от соса и покрийте с капак.

Печете на умерена фурна, докато оризът абсорбира течността. Извадете съда, махнете капака и сложете памучна кърпа или 2 слоя кухненска хартия върху отвора. Оставете 10-15 минути да почине. След това сложете отгоре кръгла чиния за сервиране и, като държите здраво, обърнете пилафа върху нея.

В турската кухня „чеверме“ означава нещо, което се обръща, и то не е задължително да бъде месо на шиш.

Мусака с кайма и тиквички

Необходими продукти:

500 гр. кайма
1 кг. тиквички
1 ч. ч. домати

4-5 скилидки чесън
1 глава лук
1 каф. ч. ориз

1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
1 каф. ч. олио

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме тиквичките на колелца и ги пържим в олио до полуготовност. В същата мазнина пържим нарязания на кубчета лук, каймата, ориза, червения пипер и накрая доматите. Слагаме ситно нарязаните чесън, магданоз и копър, разбъркваме и отстраняваме от огъня.

На дъното на тавичка подреждаме половината тиквички, отгоре плънката и завършваме с останалите тиквички. Поръсваме с черен пипер и заливаме с топла вода да се покрият тиквичките. Запичаме на 200 градуса, докато остане на мазнина.

Лятно изкушение с тиквички, всички у дома го обожават

По желание слагаме заливка от 1 коф. кисело мляко, 3 яйца, 3 с. л. брашно, сол и сода бикарбонат на върха на ножа. Връщаме във фурната, докато придобие златист цвят. 

Патладжан с лук на фурна

Необходими продукти:

3 средни патладжана
2 глави лук

1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
4-5 скилидки чесън

1 с. л. лимонов сок
сол, подправка за скара, лют пипер

Начин на приготвяне:

Патладжаните се обелват и се нарязват на едри кубчета. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата им вода 30 минути. Поръсват се с подправка за скара, половин ч. л. лют пипер, 1-2 с. л. олио и хубаво се овалват.

Пекат се върху хартия в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути, докато покафенеят. Лукът се нарязва на полумесеци. Запържва се в 2 с. л. олио до златисто. Зеленината се нарязва на ситно и с нея се поръсва изпеченият и горещ патладжан.

Ох, бабачко: Рецепта за бюрек с млечен сос, топи се в устата

Прехвърля се в дълбока купа и се добавят ситно нарязаният или пресован чесън и запърженият лук. Разбърква се и се поръсва с лимонов сок. 

Патладжанени кръгчета с моцарела

Необходими продукти:

1 патладжан
2 домата
2 топки моцарела

зехтин
сол, червен и черен пипер, чесън на прах, риган

Начин на приготвяне:
Патладжанът се нарязва на колелца с дебелина 1 см, без да се бели. Ако има нужда, се посолява да се отцеди горчивата му вода. Подрежда се в тавичка върху намазнена хартия за печене.

Доматите се нарязват на кръгчета, моцарелата – също. В чашка се смесват 30 мл зехтин с подправките. С тази смес се намазват патладжаните (само отгоре). Върху всяко кръгче се слага домат и също се намазва със сместа.

Пече се на 180 градуса 15-17 минути. Върху горещите патладжани се слага по кръгче моцарела, поръсва се със зехтин и риган и се връща във фурната за още 12-15 минути.

Да ви е сладко!

Горещи

Коментирай