Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как. Замислих се, че много начинаещи домакини са изправени пред тази елементарна рецепта. Елементарна, елементарна, ама като не си правил нещо, никак не е така, пише кулинарката Инна Георгиева от сайта hera.bg.
От jenata.blitz.bg вече ви показахме как да засенчите дори италианците с вкусната си паста. Споделихме ви и една бабина рецепта за козунак, с която всички ще завидят на уменията ви.
Затова реших да покажа и как се прави баница с готови кори, като направя и няколко коментара, които биха били в полза на начинаещите кулинари.
Това е начинът за варене на перфектните яйца за Великден (ВИДЕО)
Продукти:
1 пакет тънки кори
(500 гр)
6 яйца
300 гр сирене
1 ч.л захар
500 мл прясно мляко
80 мл олио
50 грама краве масло
Научете повече за традиционната българска кухня - патентовани регионални рецепти
Начин на приготвяне:
Като се замисля, единствения начин по-който не правя баница е стандартното "ред кори, ред плънка" (изключвам новогодишната). Набързо навивам листите я на рула, я на хармоника. Та втория вариант ще предложа днес.
- Обърнете внимание, че 1 пакет кори е много разтегливо понятия, ако се зачетеш в грамажите ще установиш, че се продават кори с различни грамажи 350, 400, 500 гр.
- Всъщност същото важи и за яйцата, различните размери са с различни грамажи, по подразбиране се смята, че се използват размер М (55-60 гр).
- Сиренето, за баница е добре да е твърдо и не много мазно.
- Някои домакини предпочита да правят баницата само с масло, ако и вие предпочетете просто разтопете леко маслото и го слагайте с четчица.
- Това количество е подходящо за тава с диаметър 35 см и дълбочина 5 см.
- Всяка домакиня прави баницата различно, от броя на яйцата,сиренето, мазнината, та до това дали да има мляко, прясно или кисело да е то и т.н.
С този малък трик козунакът става за минути! И всеки път резултатът е перфектен!
3 от яйцата разбиваме добре със 100 мл прясно мляко.
Намазняваме с олио добре тавата, включително страните й.
Върху всяка кора разпръскваме натрошено сирене (с големина колкото орех да речем), няколко капки олио, и малко от разбитото яйце (около 1 с.л ).
С този вкусен "Наполеон" ще спасите всички празници по време на Великденския пост, без да прегрешите и за секунда!
Листът набръчкваме под формата на хармоника (с широчина около 4 см) и нареждаме. По този начин процедираме с всички листи, като подреждаме от външния към вътрешния край на тавата.
Разбиваме останалите три яйца с прясното мляко и захарта. Със сместа поливаме баницата, нарязваме на малки парченца маслото и го поръсваме отгоре.
Печем във фурната до зластисто. (зависи от фурната, но приблизително около 50 минути на 190-200 градуса).
Ако желаем да не е с твърда коричка, а да омекне добре, след като я изпечем я завиваме с кърпа.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!