Когато разполагам с повечко свободно време, отивам в кухнята и започвам да приготвям различни ястия и сладкиши, с които да зарадвам любимите си хора.
И тъй като в нашето семейство салатките са на почетно място, винаги се грижа на масата да има нещо вкусно и полезно. Затова и всяка година отрано започвам с приготвянето на зимнината.
Между другото, за да може вкъщи да има най-разнообразни туршии, непрекъснато събирам рецепти от приятели и колеги. Миналата година една съседка на село сподели своята рецепта за уникално вкусна салатка за зимата. Каза, че всеки мъж ще се влюби в нея. И се оказа права.
Салатата е пикантна, но с мярка. Много зеленчуци и наситен вкус... Истинско съкровище!
Списък с продукти:
1 кг. червен пипер
3 кг. червени домати
1 кг. лук
Всички ще се влюбят в тази витаминозна бомба от мариновано зеле и цвекло
1 кг. моркови
6 супени лъжици захар
300 гр. растително масло
6 супени лъжици оцет (6%)
6 супени лъжици сол
Начин на приготвяне:
Зеленчуците, които ще използвате, трябва да са свежи и добре узрели. Само така вкусът на салатата ще бъде безупречен.
Измийте всичко добре и подсушете. Нарежете доматите на филийки, лука на полумесеци. Чушките и морковът се режат на ивици. Всъщност това не е толкова важно, но нарязвани по този начин, зеленчуците ще изглеждат красиво, когато ги поднесете. И няма да станат на каша.
Изсипете нарязаните зеленчуци в голяма тенджера. Добавете солта, захарта и олиото, разбъркайте добре и оставете за 3-4 часа, за да може зеленчуците да си пуснат сока.
Маринован патладжан в буркан - пръстите да си оближеш!
Когато времето изтече, сложете тенджерата на котлона и изчакайте да заври. След това добавете оцета и оставете да поври за още 3-5 минути.
Когато махнете салатата от огъня, веднага я разпределете в стерилизирани буркани. Затворете бурканите, обърнете ги с капачките надолу, увийте ги и ги оставете да изстинат напълно.
Бурканите се съхраняват на хладно място. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!