logo

Хрупкавото и сочно кисело зеле в буркан - свършва за минути

Хрупкавото и сочно кисело зеле в буркан - свършва за минути

Най-хубавото е, че само след 3 дни витаминозната ви бомба ще бъде готова за консумация

Хрупкавото и сочно кисело зеле в буркан - това е моят стратегически запас от витамини през студения сезон.

Имам една рецепта, която е на повече от 30 години и никога не ме е разочаровала. Приготвено по този начин, зелето винаги става хрупкаво и сочно. И изключително вкусно! 

То ще се превърне във вашия спасител, когато трябва да сложите някаква салатка на масата. Или пък да измислите някаква гарнитура към месото. 

Рецептата е страхотна! Единственият й недостатък е, че зелето не се задържа дълго в буркана! 

Списък с продукти за 3-литров буркан:

1,5 литра вода
2-2,5 кг. зеле
1 морков

Всички ще се влюбят в тази витаминозна бомба от мариновано зеле и цвекло

2 супени лъжици сол
3 дафинови листа

Начин на приготвяне: 

Като начало - един съвет: по-добре е да изберете по-късни сортове зеле. Те са с висока концентрация на захар, а листата им са стегнати и плътни.

Изплакнете зелето и отстранете твърдите горни листа.

Измийте морковите, обелете ги и ги настържете. Разрежете зелето наполовина и отстранете кочана. Едната част нарежете на тънко с нож, а другата е по-добре да настържете на специално ренде за зеле.

Смесете зелето и морковите и добавете дафиновите листа. Прехвърлете зеленчуците в чист стъклен буркан и натъпчете всичко добре, без да остават празнини.

В отделен съд смесете 1,5 литра вряла вода със сол. Солта трябва да се разтвори във водата. Между другото, към тази смес баба ми добавя и една препълнена супена лъжица мед.

Мариновани домати в буркан - тайната за перфектната зимнина е разгадана! СНИМКИ

Оставете саламурата да изстине, след което залейте зелето с нея. 

Сложете буркана в дълбока купа. Това се прави в случай, че саламурата започне да изтича. По-добре е да поставите буркана със зеле близо до печката или друго топло място.

Покрийте буркана с капак с дупки или марля, за да може зелето да "диша".

На следващия ден зелето трябва да се "надупчи" с тънка дървена пръчка или шиш. Така въздухът, който се образува по време на ферментацията, излиза от буркана. Пяната, която се образува на повърхността на саламурата, също трябва да се отстранява до приключване на процеса на ферментация.

След 3 дни витаминозната ви бомба за зимата ще бъде готова за консумация. Може да я съхранявате в хладилника. Само не забравяйте да покриете буркана с хубав капак.

Това е всичко! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай