Всички искаме да сме здрави, красиви и стройни през целия си живот. Реализирането на този естествен стремеж до голяма степен зависи от начина, по който се храним.
Съществуват редица правила, по които трябва да организираме храненето си, за да постигнем целта си. Голяма част от тях обаче повече вредят, отколкото помагат да сбъднем мечтата си.
Избираме продукти без мазнини
Красивото момиче си поръчва кафе и казва строго: "С обезмаслено мляко!"
Преди чувахме тази фраза само по филмите, а днес се сблъскваме с нея на всяка крачка. Изглежда, че това е пример за подражание - все пак тя се грижи за здравето, фигурата и външния си вид. Но здравословния начин на живот изобщо не предполага напълно отказване от природните мазнини.
Следвайки сляпо модата, много дами напразно са минали на обезмаслена извара и воднисто мляко с масленост 0,5%.
През последните години авторитетни учени от САЩ, Норвегия и Дания проведоха куп изследвания, с които реабилитираха наситените природни мазнини. Доказано е, че те не предизвикват сърдечно-съдови заболявания или затлъстяване. През 2015 г. норвежки учени проведоха експеримент с участието на доброволци, разделени в две групи. В едната от тях в продължение на два месеца хората ядяха сирене с 27% съдържание на мазнини, а в другата - обезмаслено. В края на експеримента при любителите на необезмасленото сирене нивото на холестерол в кръвта не се беше повишил, дори при някои от тях се бе понижил!
Борбата с досадните излишни килограми може да е проста като детска игра, трябва само да...
Виж, храните с ниско съдържание на мазнини могат да бъдат вредни. В края на краищата, за да подобрят вкуса им, производителите добавят в тях захар и глюкозен сироп. А излишъкът на въглехидрати носи проблем - именно заради захарта ставаме "мазни".
"Суперхраните" ни помагат
Знаеш 5 добри рецепти с годжи бери? Изхвърли ги, изхвърли ги... И т.н.
Това е шега, разбира се, но тя отразява нормалната реакция спрямо абсурдната ситуация. В края на краищата, истината е, че сме живели и без годжи бери и асаи, семена от чиа и спирулина и сме се чувствали много добре. И изведнъж се оказа, че без тях сме за никъде! Те подмладявали и давали енергия и едва ли не лекуват рак.
Чудодейните свойства на "суперхраните" са силно преувеличени. Например, лекарите са категорични, че е безотговорно да се говори, че консумацията на годжи бери помага срещу онкологични заболявания. Известно е, че "чудодейните плодове" съдържат антиоксиданти. Това е вярно, но в една червена ябълка има толкова много, колкото и в 13 чаши отвара от годжи бери. Добре е да знаете, че синьо-зелените водорасли спирулина растат в мръсна вода и абсорбират токсични вещества и тежки метали. Струва ли си да рискувате здравето си в името на мита за ползите?
Яйцата са вредни заради холестерола
Истината е, че в умерени количества холестеролът е необходим на организма, за да се регулира работата на сърдечно-съдовата система
Яйченият холестерол е безопасен, стига да не прекалявате. Не яжте повече от 2 яйца на ден и 6 в седмицата, откажете се от ястия като яйце с майонеза и пържени бъркани яйца и яйцата ще станат много полезни. Освен витамини, в тях се съдържат полезни вещества като лецитин, който играе важна роля за храненето на клетките; холин и метионин - аминокиселини, важни за черния дроб. Жълтъкът пък допринася за усвояването на мазнините.
Храната трябва да изчиства артериите от шлака
Обичаме да ядем, а след това да отслабваме. А ако детоксикиращата диетата обещава да изведе и токсините от организма ни - още по-добре
Много малко хора се замислят какви всъщност са тези токсини. Отпадъчни продукти? Ако тялото ви е здраво, то само ще ги изхвърли през черния дроб и бъбреците.
Много по-интересно е обаче, когато баналните храни са заместени със сокчета и смути. Добре е да знаете, че когато сте на диета, базирана на сокове, се предполага, че дневно приемате около 1000-1200 калории - наполовина по-малко от нужните за един възрастен организъм. Освен това, когато изстискате сока от плодовете, изхвърляте някои от ценните хранителни фибри.
И накрая. Искате ли смутита? Направете си ги сама! В кафето това е по-скоро мода, отколкото здравословна храна. В заведенията в тях се прибавя захар, сироп, сладолед... В резултат на това една чаша смути може да съдържа до 1000 калории!
Най-полезната каша е овесената
"Овесена каша, сър!", казва икономът, а сър Хенри прави гримаси
Изглежда създателите на филма "Баскервилското куче" в детството си са преяли с овесена каша, тъй като херкулесът на закуските дълго време се смяташе за един от компонентите на здравословното хранене.
Тези 8 подправки вършат истински чудеса! Добавете ги към храната и отслабвайте с удоволствие!
Полезните свойства на овесената каша са повече от впечатляващи: фибри, протеини, витамини Е, PP, А, витамини от група В, мед, бор, йод, калий, фосфор, желязо. Но се оказва, че яденето на овесена каша е необходимо едва 2-3 пъти седмично. Учените са открили, че фитиновата киселина в овесена каша не само възпрепятства усвояването на калция, но и го отмива от костите.
Достъпни и полезни суперхрани
Трябва ли да следваме сляпо модните тенденции и да се тъпчем със "суперхрани", ако обикновените и напълно достъпни продукти могат да ни осигурят всички вещества, необходими за организма? Най-важното е всичко да е с мярка и да се храним разнообразно!
Елда
Тази каша съдържа витамини от групите В, Р, РР, Е, С, калий, калций, фосфор, мед, цинк, йод, бор, кобалт и страшно много желязо. Тя е богата на аминокиселини, целулоза, фосфолипиди и Омега-3 мастни киселини.
Може ли да ни навреди? Консумирането на елда в големи количества е вредно за хора с проблеми в стомашно-чревния тракт и такива, които страдат от диабет и хипертония.
Зеле
В младите листа на бялото зеле се съдържа десет пъти повече витамин С, отколкото в лимоните! Освен това то е богато на фолиева киселина, витамини от група В, пантотенова киселина, калий, калций, фосфор. В броколите пък се съдържат компоненти, които помагат да се нормализират нивата на инсулина и да защитават стените на кръвоносните съдове от увреждане.
Всички видове зеле трябва да се консумират с повишено внимание от хора с висока киселинност на стомаха и такива, които имат непоносимост към груба целулоза.
Кромид лук
Много хора не обичат кромид луд, други го ядат много рядко заради характерния му мирис. Това е много жалко, защото лукът съдържа витамини от групите В, С, Е, РР, флуор, желязо, калий, йод, цинк, фосфор, калций, натрий, сяра. Фитонцидите в него убиват туберкулозата, причинителите на дизентерия, стрептококи, трихомониаза и други вредни бактерии.
Червена боровинка
Краят на зимата и началото на пролетта е най-доброто време да си спомним за лечебните свойства на червената боровинка. Благодарение на голямото количество витамин С, което се съдържа в този плод, той е изключително подходящ за укрепване на имунитета при простудни заболявания. Витамин В, който се съдържа в него, оказва положително въздействие на косата, ноктите и нервната система. Червената боровинка не се препоръчва при хора със стомашна язва, язва на дванадесетопръстника и гастрит.
Ленено семе
Ленената каша оказва отлично въздействие върху храносмилателните процеси. В нея се съдържат до 40% от едрите влакна, а действието й върху червата е същото като на модните в момента семена от чия. С разликата, че лененото семе е много по-евтино.
Ленената каша е полезна за костна и хрущялна тъкан, нервната, хормоналната и сърдечно-съдовата системи. /jenata.blitz.bg