Лекари бият тревога: Това популярно лакомство може да ви убие

Лекари бият тревога: Това популярно лакомство може да ви убие

Специалистите са изследвали как продуктите, с които човек залъгва глада си, влияят върху здравето в продължение на 11 години - от 2003 г. до 2014 г.

Хранителните продукти с високо съдържание на нишесте, особено тези, приготвени от бели картофи, като чипса например, са изключително вредни за здравето.

Те могат да съкратят живота, излагайки ви на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, става ясно от ново проучване, публикувано в Journal of American Heart Association, пише Eat This, Not That.

Специалистите са изследвали как продуктите, с които човек залъгва глада си, влияят върху здравето в продължение на 11 години - от 2003 г. до 2014 г.

В проучването са участвали около 21,5 хиляди доброволци. Те са били разделени в две групи: едните са консумирали натурални храни (зърнени храни, плодове и млечни продукти), а другите - храни с високо съдържание на нишесте като картофен чипс. 

Внимание, ето кои 3 храни са по-опасни и от захарта

Според резултатите, рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания е бил 57% по-висок във втората група. При участниците, избрали здравословните закуски, рискът от сърдечно-съдови заболявания и от рак е значително по-малък. 

Водещият автор на изследването и професор в Катедрата по диетология и хигиена на храненето в Медицинския университет в Харбин, заявява, че е важно да се вземе предвид не само вида на храната, но и кога се консумира.

По думите му, рискът от сърдечни проблеми е по-висок при тези, които приемат храни с високо съдържание на нишесте веднага след основното хранене.

"Ако обядът ви съдържа много захар и мазнини, изядените веднага след него чипсове не дават възможност на нивото на кръвната захар да се нормализира в продължение на няколко часа. Това увеличава натоварването върху сърцето и кръвоносните съдове", казва специалистът.

Необикновените симптоми на инфаркт при жените бяха огласени от US кардиолози

На феновете на картофите професорът препоръчва вместо да ядат чипс, да ги добавят към едно от ястията, които консумират през деня. 

"Белите картофи съдържат диетични фибри, витамин С и калий, затова не е необходимо да бъдат напълно елиминирани от диетата, особено ако начинът им на приготвяне позволява запазването на хранителните вещества, които се съдържат в тях.

Но високата степен на обработка може не само да ги лиши от полезните им свойства, но и да увеличи съдържанието на сол и мазнини, които влияят негативно на здравето на сърцето", посочва в заключение той. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай