logo

Потите се докато спите? Задължително прочетете това

Потите се докато спите? Задължително прочетете това

Ако в апартамента ви не е горещи, причината най-вероятно е друга

Случвало ли ви се е да спите и да се събудите облени в пот? Това е нещо, което не ви се случва само през топлите и горещи летни месеци?

Алекса: Къпя се 2 пъти седмично и косата ми е невероятна! ВИДЕО

Тогава задължително следващите редове се полезни за вас, защото може да се окаже, че причината е доста по-сериозна и дори не подозирате какво се крие зад това уж безобидно състояние.

Ако се събуждате през нощта или рано сутрин и целите сте покри, тогава е редно да помислите дали няма някаква причина за тази патология. Обикновено това индикира, че имате сериозен проблем.

Диетата на балерините прави чудеса! Тайната се крие в...

В следващите редове ще ви разкрием няколко от причините, които може да са първоизточник. Прочетете ги внимателно, защото здравето ви може да е застрашено.

Причини за изпотяване по време на сън:

Менопауза

Средната възраст на менопаузата е приблизително 51 години. Това е нормално състояние на тялото, което не изисква лечение. Понякога спирането на менструалния цикъл настъпва по-рано. Например, 1% от жените изпитват това състояние на 40 години. Във всеки случай през този период трябва да сте готови за физиологичното преструктуриране на тялото.

Консултирайте се с вашия лекар, за да ви предпише хормонална терапия, която ще облекчи състоянието ви през този период.

Нервен срив

Притесненията на работното място, безпокойството за близките, неконтролируемите страхове могат да причинят редица неблагоприятни симптоми: мускулно напрежение, сърцебиене, проблеми с дишането, стомашни проблеми (гадене и диария) и изпотяване.

Ако постоянно подскачате през нощта в пот и след това не можете да спите дълго време, трябва да отидете на специалист, който може да разбере причините за безпокойството и степента на вашата нервност. От него ще получите препоръки за промяна на начина на живот и ще вземете решение за терапия.

Хиперхидроза

Има два вида прекомерно изпотяване: общо и локализирано. Общото се проявява в големи участъци от тялото и локализирана в отделни части: длани, стъпала, в областта на челото, подмишниците.

Хиперхидрозата се наблюдава не само при прекомерна топлина, физическо натоварване, емоционален стрес, но и при редица заболявания и действието на някои лекарства. Когато причината за хиперхидрозата е неясна (т.е. няма видима причина за изпотяване), трябва да се направи консултация със специалист за оценка.

Прием на лекарства

Нощното изпотяване може потенциално да бъде причинено от някои лекарства като страничен ефект. Ако подозирате, че лекарство, което сте приемали наскоро, е причинило изпотяването ви, трябва да посетите Вашия лекар и да разберете дали има алтернативни възможности за лечение.

В никакъв случай не експериментирайте и не спирайте рязко да пиете това, което лекарят ви е предписал за дълго време.

Треска

Временното повишаване на температурата обикновено показва, че тялото се бори с някаква инфекция. В здравословно състояние температурата на човешкото тяло е около 36,6 градуса по Целзий.

С повишаване на градуса се появява или треска, или втрисане. Често това състояние е придружено от главоболие, слабост и, разбира се, изпотяване както през деня, така и през нощта. В този случай е много важно да се открие причината. Изследвайте се за бактериални и вирусни инфекции. 

Хипертиреодизъм

Това е синдром, при който щитовидната жлеза отделя твърде много от хормона тироксин в тялото. Има симптоми като:

загуба на тегло (въпреки добрия апетит и достатъчен прием на храна);

кардиопалмус;

повишено изпотяване;

кожата става влажна;

изтъняване на косата;

проблеми с работата на стомашно-чревния тракт и нервната система.

Посъветвайте се с Вашия лекар за подходящо лечение и диетичен съвет. Ще трябва да се откажете от силен чай, кафе, шоколад, подправки, да пиете мляко и да ядете повече зеленчуци и плодове. 

Сънна апнея

Синдромът на обструктивна сънна апнея (OSAS) е повтарящо се спиране на дишането за до 15 секунди или повече, придружено от хъркане, нощни събуждания и липса на сън. Това може да доведе до загуба на паметта, дневна сънливост, оплаквания от липса на работоспособност, постоянна умора и изпотяване. Задължително трябва спешно да посетите кабинета на доктора.

Диабет

Нощната хиперхидроза се причинява от намаляване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Това е реакция на нервната система в отговор на освобождаването на хормони. Сериозно заболяване, чието лечение се решава само в кабинета на лекаря./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай