logo

С тази лесна техника ще си върнете контрола при паник атака за нула време

С тази лесна техника ще си върнете контрола при паник атака за нула време

С нейна помощ може да изолирате всяко чувство, да прекъснете потока от тревожни мисли и да превключите вниманието си към нещо друго

Всеки човек в определена ситуация може да попадне под въздействието на внезапен и неконтролируем страх. Той възниква по различни причини и е придружен от силно сърцебиене, треперене, студена пот и изтръпване на някои части на тялото.

Това е доста опасно състояние, което се нарича паническа атака.

В такъв момент трябва да опитате да се успокоите, да възстановите дишането и да се върнете към нормалното си състояние възможно най-скоро. За целта може да използвате различни методи. Един от най-ефективните обаче е техниката на петте сетива или, както се нарича още, техниката 54321.

В момент, в който човек е изложен на неконтролируем страх и го обхване внезапно безпокойство, му е трудно да мисли рационално и да контролира емоциите си.

Това са храните, убийци на стреса, депресията и неприятните емоции

Всеки се опитва да се справи със стреса по свой собствен начин, но ако не успее, в организма му могат да възникнат сериозни проблеми, които да доведат до необратими последици за здравето.

За самоконтрол при внезапна паническа атака американски психолози препоръчват използването на техниката 54321. Това не е просто метод, който предполага броене до пет за успокоение. Същността му е съвсем друга. С негова помощ може да изолирате всяко чувство, да прекъснете потока от тревожни мисли и да превключите вниманието си към нещо друго.

Тази техника може да се използва навсякъде и по всяко време, когато се чувствате неспокойни и необяснимо тревожни. За да направите това, трябва да се откъснете от текущите дела и да направите следното: 

Огледайте се около себе си и назовете пет неща, които виждате. Това ще ви помогне да фокусирате зрението си.

Затворете очи и докоснете четири предмета около себе си. Това може да са вашите дрехи, столът, на който седите, чаша на масата. Трябва да ги усетите. По този начин концентрирате усещането си. 

ВСИЧКИТЕ 10 начина, с които ще облекчите стреса за по-малко от 5 минути

Вслушайте се добре и опитайте да откриете три различни източника на звук около вас. Това ще бъде слухова концентрация. След това опитайте да доловите два аромата около вас. Това ще бъде тест на обонянието. 

И накрая - постарайте се да опитате едно нещо на вкус. Може да бъде всичко, дори да се фокусирате върху вкуса на собствената си слюнка. 

За предпочитане е всички тези усещания, върху които трябва да насочите вниманието си, да са приятни.

Тези действия не са толкова трудни, не отнемат много време, но заедно дават отличен резултат, което ви позволява незабавно да се справите с последствията от паническа атака и да възвърнете контрола над себе си. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

strina mara

strina mara 24.11.2022 14:06

gluposti