logo

Сп. Prevention: Седем симптома на инфаркт при жените, които всеки трябва да знае 

Сп. Prevention: Седем симптома на инфаркт при жените, които всеки трябва да знае 

Когато си мислите за сърдечен удар, вероятно си представяте как някой притиска гърдите си и пада на земята, губейки съзнание. Но истината е, че симптомите на сърдечен удар, особено при жените, могат да бъдат много по-малко очевидни и често са пренебрегвани, пише сп. Prevention.

Кардиологът д.м.н. Ерин Донъли Михос обяснява какво е сърдечен удар: "Сърдечен пристъп възниква, когато артериите не са способни да осигурят достатъчно приток на кръв към сърдечния мускул сърдечният мускул.

19-годишната Мис Илинойс едва не умря от злокачествен меланом, възникнал заради маникюр

Това се случва най-често заради атеросклерозата, когато се откъсне плака от стените на артериите и прегради изцяло пътя на кръвта към сърдечния мускул и той започва да умира. А ако сърдечният мускул умре, той не може да се възстанови и затова при първите признаци на инфаркт трябва да се действа незабавно", обяснява кардиологът. 

"Въпреки че при жените инфаркт може за се прояви като болка в гърдите, неговите признаци могат да бъдат много по-малко очевидни. 

Ключът към здравето на сърцето е превенцията: за да се предотврати инфаркт, трябва жените да се хранят правилно, да спортуват редовно и да се проверява за сърдечни заболявания. 

Мрежата прегря заради това, което майка направи с болното й детенце (СНИМКИ)

А ако предполагате, че имате сърдечен удар, тогава е важно незабавно да потърсите медицинска помощ. Лекарите ще проведат различни тестове, за да установят дали имате сърдечен удар и да предприемат подходящи действия. 

По-нататъшното лечение може да включва медикаменти, стентиране или сърдечна операция. По-долу са най-често срещаните симптоми на инфаркт, които всички жени трябва да могат да разпознаят. Това може да спаси живота ви", подчертава д-р Ерин Михос.

Момиче си легна със силно главоболие, събуди се след 4 дни в болница с шокираща диагноза! (СНИМКИ)

Диспепсия (нарушено храносмилане)
Тъй като сърцето се намира над стомаха, инфарктът може да бъде объркан с обикновена стомашно разстройство. И за съжаление, исторически често медицината греши при жените. През 1991 г. в Съединените щати е проведено проучване, което показва, че жените, които са дошли в спешното отделение с болка в гърдите, са третирани по различен начин от мъжете: изпратени са у дома с антиациди.

И въпреки че оттогава медицината е напреднала значително, самите жени все още могат да объркат сърдечен удар със стомашно разстройство, когато се появи болка. Ето защо, ако имате храносмилателни нарушения, които изглеждат необичайни или траят повече от няколко минути, незабавно се консултирайте с лекар.

Меган Маркъл страда от опасен синдром, лекари предупредиха, че при раждането тя може да...

Болки в челюстите и в гърба
Всеки човек възприема болката по различен начин и всеки има своя праг на болка. Поради това болката в гърдите лесно се бърка с болка в други области, включително в челюстта или гърба. Въпросът не е в това, че сърдечните пристъпи са различни. Това е различно възприемане на симптомите.

Киселини в стомаха
Също като при разстройство на стомаха, заради местоположението на сърцето, много лесно може да си помислите, че имате обикновени киселини. А понякога киселините пък може да се почувстват като сърдечен удар.

20-годишна бразилка не се вслуша в думите на майка си, сложи си пиърсинг на носа и животът й се превърна в кошмар (СНИМКИ)

Важното тук е времето. Ако това чувство трае по-дълго от пет до седем минути, и изпитвате постоянен дискомфорт, който не изчезва, дори когато седнете, за да си починете, освен това никога преди не сте имали такова нещо, тогава това може да бъде сърдечен удар.

Объркано дишане
Ако имате задъхване след тежка тренировка, това обикновено е нормално. Но ако имате недостиг на въздух, когато просто седнете на дивана или не можете да се изкачите по стълбите, това може да е сигнал, че нещо лошо се случва на сърцето ви.Дори ако този недостиг на въздух не е придружен от болка в гърдите, това може да означава сърдечен удар, и трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като всеки инфаркт се проявява по различен начин.

Пием тези неща всеки ден, но те ни съсипват - спрете ги незабавно! (СНИМКИ)

Болка в лявата ръка 
И мъжете, и жените могат да изпитат някой от тези симптоми, но болката в лявата ръка често е класически симптом на сърдечен удар. Факт е, че като болка в челюстта и гърба, мозъкът ви в този момент не може да разбере откъде идва болката.

Повдигане и гадене
Сърдечният  удар може да предизвика повдигане и гадене. Сърцето е основният, жизненоважен орган и когато не получава достатъчно кръв и сърдечният мускул умира, хората се чувстват много зле.

Като правило, при сърдечен удар, освен гадене, хората се чувстват замаяни, става им студено. Ето защо, ако се чувствате така повече от пет до седем минути, незабавно извикайте линейка.

Страшна болест може да застигне всеки, който има този домашен любимец (СНИМКИ)

Болка в гърдите
Това е най-известният признак на сърдечен удар: чувството сякаш слон ви е седнал на гърдите  или усещане за внезапно притискане, стягане в областта на сърцето. Ако изпитате това, незабавно се свържете с вашия лекар./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай