Тайната на дълголетието се крие в този достъпен продукт

Тайната на дълголетието се крие в този достъпен продукт

С него ще удължите живота си, както и качеството му, категорични са експертите

 

Кравето кисело мляко е традиционна храна за българите от стотици години. И до днес киселото мляко остава на първо място при всяко пазаруване на продукти за домакинството, а сирената и кашкавалите, както и маслото, също са основни на трапезата ни.

Важно: Тези хора да не ядат череши, ето защо!

Ползите за тялото от консумацията на козе мляко, обаче, многократно превъзхождат тези от кравето мляко. Като цяло всички видове животинско мляко се състоят от вода, лактоза, мазнини, протеини и микроелементи, и въпреки че различните видове мляко могат да имат един и същи профил на макронутриенти, на практика те са много различни.

Козето мляко е най-близко по състав до майчиното мляко - в него преобладават суроватъчни протеини, които се усвояват лесно от организма и имат висока хранителна стойност за него. То съдържа в пъти повече калций, витамин В6, витамин А, калий, мед, и манган спрямо кравето мляко.

Млякото от коза е отлична алтернатива за хора, които имат непоносимост към кравето мляко – в продуктите от козе мляко липсва протеинът алфа s1 казеин, който причинява различни видове непоносимост към млякото.

Защо козето мляко е толкова полезно за здравето?

Защото казеинът - основният белтък на кравето мляко, много трудно се разгражда от стомаха, и основна причини за поява на алергия в детска възраст.

В козето мляко липсват аглутани, които пък се съдържат в кравето мляко – те причиняват слепване на мазнините, което ги прави по-трудни за храносмилане, затова консумацията на козе мляко благоприятства храносмилането.

Нормализира вътрешната флора на стомашно-чревния тракт, повишава хемоглобина, подобрява зрението, подобрява състоянието на кожата, заздравява ставите.

Само една чаша козе прясно мляко дава на организма 140 калории и 7 грама мазнини със скромно количество холестерол при 25 милиграма, или около 8 процента от препоръчителната дневна стойност.

Козето мляко е с относително ниско съдържание на натрий и въглехидрати, и високо съдържание на протеини и калций, което осигурява около 8 грама протеин и 30 процента от препоръчителната дневна стойност на калций на чаша.

Не на последно място, множество изследвания сочат, че козето мляко е по-подходящо за децата, които имат различни нарушения на храносмилането. Козето мляко също така значително превъзхожда кравето по количеството витамин А, който укрепва зрението и кожата. А освен това съдържа повече витамин РР, който благоприятства окислителните процеси в организма.

Освен това, кoзeтo мляĸo cъдъpжa oĸoлo 40 биoлoгични ĸoмпoнeнтa, нeoбxoдими зa чoвeшĸoтo тялo: нaй-знaчимитe витaмини ca A, C, B1, B2, B6, B12, aминoĸиceлини, eнзими и миĸpoeлeмeнти; биoлoгичнo aĸтивни вeщecтвa: aлбyмин, лeцитин, глoбyлин, ĸaĸтo и coли мaгнeзий, ĸaлций, ĸaлий, фocфop, мeд, флyop йoд, мaнгaн, нaтpий, и ceлeн.

Млякото от кози cъдъpжa xoлин и биoтин, ĸoитo пoдoбpявaт тeнa, зaбaвят cтapeeнeтo нa ĸoжaтa и я пpaвят пo-eлacтичнa.

Cъдъpжaщитe ce в ĸoзeтo мляĸo витaмини засилват имунната система, като пoмaгaт зa възcтaнoвявaнe пpи нacтинĸи, ĸaĸтo и cлeд пo-cepиoзни зaбoлявaния и oпepaции; пoддъpжaт щитoвиднaтa жлeзa и cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, yĸpeпвaт ĸocтитe, зъбитe, нoĸтитe и ĸocaтa, пoдoбpявaт пaмeттa и пoвишaвa paбoтocпocoбнocттa, a cъщo тaĸa имaт и блaгoпpиятeн eфeĸт въpxy нepвнaтa cиcтeмa.

Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система в организма. Значителни подобрения след приема на козе мляко настъпват при хора, страдащи от екзема, бронхиална астма, мигрена, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, с язви на стомаха.

Препоръчително е също така козето мляко да се пие след лечение с антибиотици, тъй като напълно възстановява микрофлората на стомаха и червата и успокоява възпалението в тях. Козето мляко може да помогне при хормонални нарушения, както и по време на бременност и след раждане.

Това мляко съдържа отлично количество олигозахариди (въглехидрати), които действат като пребиотик, подобрявайки здравето на храносмилателната система - насърчават бифидобактериите (добрите бактерии) в червата, което е от полза за стимулиране на имунитета, предотвратяване на инфекции, борба с рака, понижаване на холестерола и подобряване на лошото храносмилане.

А натуропатията, вид алтернативна медицина, която ползва органични продукти като средство за лечение, ползва козето мляко за натрупване на полезния натрий в огранизма. Освен това козето мляко осигурява големи количества калций, фосфор, калий и витамини В2 и В12, които оказват благоприятно въздействие върху костите.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай