logo

Тези растения са много опасни за възрастните, изхвърлете ги от дома си

Тези растения са много опасни за възрастните, изхвърлете ги от дома си

В света на цветята също има аутсайдери, които могат да причинят значителна вреда

Стайните цветя са неразделна част от интериора на много жилища.

Те носят радост на обитателите им със своята красота и аромат. И изпълняват редица полезни функции - участват в процеса на фотосинтеза и поддържат оптимален микроклимат в помещенията.

Малцина обаче знаят, че някои от тях могат да се превърнат в реална заплаха за здравето, особено за възрастните хора.

За да не излагате на опасност живота им, днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием от кои пет растения трябва да се откажете, колкото и любими да са ви те.

Мушкато - задушлив аромат

На пръв поглед мушкатото може да изглежда като невинно и дори приятно растение. Това цвете обаче може да се превърне в реална заплаха за здравето на възрастните хора.

Листата на мушкатото съдържат опасно вещество - примин, което може да причини тежки алергии, хрема и кожни раздразнения. При по-възрастни хора с дихателни проблеми това растение може да стане причина за влошаване на състоянието им.

Монстера е просто чудовище

Монстерата, въпреки че изглежда като екзотично растение, може да се превърне в огромен проблем в дом, в който живеят възрастни хора. Тя абсорбира големи количества въздух, което може да бъде вредно за възрастните хора.

За нищо на света не пипайте това цвете: Отровно е!

В допълнение, цветето има отровни листа, които, ако влязат в контакт с лигавицата, могат да причинят възпаление и парене.

Фикус - само не го пипайте 

Популярният фикус може да бъде опасен за здравето на по-възрастните хора. Млечният му сок предизвиква алергични реакции, дерматит и кожни раздразнения. При поглъщане може да причини болка, подуване на лигавицата, повръщане и диария.

Азалия - нектар убиец 

Не само листата, но и нектарът на азалията съдържат отровен сок. Ако този сок попадне в организма, той може да причини прекомерно слюноотделяне, сълзи, сополи и дори повръщане.

Имате това цвете в дома си? Дори не подозирате какво отглеждате!

При по-възрастните хора такива реакции могат да бъдат особено силни, което прави азалията опасно растение в дом, в който живеят старци.

Токсично "женско щастие"

Спатифилумът, известен още като "женското щастие", може да се окаже още едно отровно растение. Той съдържа калциев оксалат, който предизвиква дразнене в устата и стомаха. Поглъщането на това вещество може да доведе до коремни болки, гадене и диария. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай