logo

Целувките са дяволски полезни! Пазят от куп страшни болести и...

Целувките са дяволски полезни! Пазят от куп страшни болести и...

Учените от цял свят внимателно изучават особеностите на това приятно занятие

На 6 юли отбелязваме един особено приятен празник – Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 година.

Целувката е удивително явление, което не дава покой не само на влюбените. Учените от цял свят внимателно изучават особеностите на това занятие. На конгреса на Американската асоциация по развитие на науката е създадена и нова дисциплина – филематология (наука за целувките). А с годините специалистите са достигнали до куп любопитни заключения, свързани с това приятно занимание.

Оказва се, че то е изключително полезно за здравето и може да ни предпази от куп болести, като инфаркт например.

Експертите са изяснили, че целувките могат да ви отърват от досадните излишни килограми. Една страстна целувка, продължаваща над 20 секунди, изгаря цели 30 килокалории.Когато се целувате, сърцето започва да бие по-силно, адреналинът също е на макс. Енергийният запас на организма се изразходва по-бързо, метаболизмът се подобрява и човек започва да губи от теглото си по-бързо, дори без строги диети, смятат учените.

Карли пи по 4 литра „Кока-Кола” на ден, не е за вярване какво се случи с нея (СНИМКИ)

Целувката може да ви избави и от стреса. Докато се целуваме, хормонът на стреса кортизол, се намалява, а този на любовта – окситоцин, се увеличава.Благодарение на биохимичните реакции, които стартират в организма, стресоусточивостта се повишава, а нервното напрежение си отива. Според едно от изследванията по темата, хората, които се целуват по-често, страдат много по-рядко от безсъние и депресии.

Вярвате или не, но целувките могат да ви предпазят от появата на кариеси. Стоматолозите обаче съветват да го правите след хранене, за да нормализирате нивото на киселинност в устата си. Когато се целувате, производството на слюнка се увеличава, което позволява да премахнете плаката от зъбите.

Млада жена вече 10 години не си чисти зъбите, резултатът е интригуващ (СНИМКИ)

Целувката може да ви предпази и от инфаркт и инсулт. Сърцето започва да бие по-бързо, притокът на кръв се подобрява, а рискът от големи разлики в кръвното намалява. При целуващите се хора в кръвта се освобождават епинефрил и норепинефрин, които карат сърцето да бие по-бързо. По този начин кръвоснабдяването на всички органи се подобрява, кръвното налягане се намалява.

Целувките са полезни и за белите дробове. Целувайки се, вие ги тренирате, защото дишането ви се променя. Целувките, които продължават няколко минути, увеличават дълбочината на дишане, а клетките получават повече кислород.

Всеки ден тя вземаше студен душ и само след седмица видя разликата (СНИМКИ)

Целувките са мощно оръжие и срещу бръчките. Докато мускулите работят, клетките им се насищат с кислород, кръвообращението се подобрява, отбелязват учените. Подобна естествена гимнастика е идеална профилактика срещу преждевременното стареене и помага за изглаждането на вече съществуващите малки бръчици.

Целувката е в състояние да подобри работата на мозъка. Тези, които се отдават по-често на това приятно занимание, се радват на много по-добра памет и бърза мисъл.Заради повишената сърдечна честота, както отбелязва американският изследовател Янг Фишър, по време на целувка в мозъка влиза повече кислород. Това допринася за по-добрата му работа, запомнянето на информацията и увеличаването на концентрацията. Тези, които искат да научат чужд език или да си спомнят всички цифри от тримесечния отчет преди важна работна среща, се нуждаят от много целувки.

Тези 9 храни могат да са истинска отрова - вредят на тялото ви за минути!

Целувката повишава и имунитета. Обменяйки бактерии с партньора си, организмът ви става много по-устойчив на инфекции. Около 80% от бактериите в устата на всички хора са еднакви, а останалите 20% - индивидуални. Обменяйки своите бактерии, партньорите стимулират имунната си система да образува антитела. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай