Вярвате, че лечебната кал помага срещу всичко? Дори не подозирате колко опасна може да се окаже за здравето ви!

Вярвате, че лечебната кал помага срещу всичко? Дори не подозирате колко опасна може да се окаже за здравето ви!

Лечебните терапии с кал са известни на човечеството още от времето на древните египтяни.  Списъкът със заболявания, при които могат да помогнат, е огромен. Мнозина вярват, че тя помага при всичко и със сигурност не може да навреди на тялото.

И точно там се крие огромната заблуда! 

Опасни, защото се ефективни

Както всяко друго ефективно лекарство или процедура, и лечебната кал е опасна, защото е ефективна. Медиците я отнасят към т. нар. високо активни процедури, които оказват прекалено голямо натоварване на целия организъм.

Процедурите с лечебна кал не могат да навредят на здравия човек, но списъкът с противопоказания е почти толкова дълъг, колкото и този с ползите. Именно поради тази причина не трябва да си предписваме самостоятелно кални бани. Това може да бъде направено само от лекар и то след обстоен медицински преглед. 

Нищо чудно, че лечението се извършва в специализирани санаториуми. Подобни процедури са противопоказани при активна туберкулоза, кръвни заболявания, СПИН, епилепсия, заболяване на щитовидната жлеза, увреждане на белите дробове, кръвотечения, бременност, наличие на доброкачествени и злокачествени тумори,  хипертония, чернодробна цироза и хепатит от всякакъв вид.

Но дори и при лечението на заболявания, при които подобна терапия е предписана на пациента, отново трябва да сме много внимателни. Активните вещества, които се съдържат в калта, могат да нанесат сериозни вреди на здравето при обострени хронични заболявания. Австралийски изследователи са достигнали до извода, че почти всички видове кал имат общи свойства - ниска топлопроводимост и висока топлинна мощност, която е много полезна при лечението на костни и хормонални патологии, но само в ремисия. 

Провеждането на подобни процедури не е препоръчително и при наличие на остри възпалителни процеси. Например, медицинската кал е отлична за лекуване на ревматизъм, но това може да започне не по-рано от шест месеца след последния остър пристъп. 

Собствен санаториум

Категорично не трябва да предприемате самолечение. Често край водоеми с лечебна кал може да срещнете хора, омазани с лепкава пръст от главата до петите. В стремежа си да спестят от санаториуми и лекари, хората сами си предписват тази процедура, без да подозират, че при неправилно провеждане тя може да бъде опасна и дори смъртоносна. 

Работата е там, че калта от дъното на водоемите се състои от безполезна утайка и пясък, които нямат никаква полза за организма. Но най-страшното е, че природната непочистена кал може да съдържа и патогенни микроорганизми и вируси.

Друга опасност се крие в това, че след нанасянето на калта по кожата, почитателите на безплатния санаториум се излагат на слънце в очакване калта да изсъхне. А това е много опасно, тъй като въздействието на калта, съчетано с ултравиолетовите лъчи, се отразява негативно на здравето ни, особено на сърдечно-съдовата система, провокира развитието на онкологични заболявания и стареене на кожата. 

Трябва да сме много внимателни и когато лечението с медицинска кал не е противопоказно и се провежда в специализирани заведения. Специалистите не препоръчват процедурите да се провеждат след обилно хранене, прием на алкохол или тютюнопушене. След процедурата, която не трябва да надхвърля 30-40 минути, пък не трябва веднага да си правите слънчеви или друг вид бани.

И запомнете нещо много важно: само правилно проведеното лечение с кал може да ви осигури положителен ефект. /jenata.blitz.bg

Коментирай

gasparin

gasparin 05.08.2018 8:15

аз с поморийска кал премахнах на 100% пърхота ,и старческите петна по лицето ми изчезнаха.