Откакто разбрах тази рецепта за хляб без месене, вече не купувам от магазина

С тази рецепта всеки ден ще можете да радвате любимите си хора с вкусен и ароматен домашен хляб

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/otkakto-razbrah-tazi-recepta-za-hlyab-bez-mesene-veche-ne-kupuvam-ot-magazina Jenata.blitz.bg
Откакто разбрах тази рецепта за хляб без месене, вече не купувам от магазина

Хлябът е един от продуктите, които присъстват на всяка българска трапеза. А има ли нещо по-вкусно от топъл и ухаещ домашно приготвен хляб?

Ако сте от хората, които не правят домашен хляб, защото не можете да месите или просто не ви се занимава, тази рецепта е за вас!

Благодарение на нея всеки ден ще можете да радвате любимите си хора с вкусен и ароматен домашен хляб. И най-важното - без никакво месене!

Мекички – Традиционна българска закуска, която всеки обожава

Хлябът става сочен отвътре и с тънка хрупкава коричка.

Особено ще ви хареса под формата на чaбата.

Прясната мая от рецептата спокойно може да се замени със суха. На такова количество брашно 4 грама ще бъдат достатъчни (приблизително три четвърти супена лъжица).

Списък с продукти:

  • 350 грама пшенично брашно 
  • 420 мл. вода 
  • 10 грама мая 
  • 1 чаена лъжичка сол 

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топла вода (37-39 градуса). Пресейте брашното, добавете солта, а след това и маята. 

Смесвам мляко и вода и правя тези лесни сиренки

Замесете тесто със средна консистенция. Покрийте купата с фолио, като оставите малък отвор да излиза въздух и оставете за 2 часа при стайна температура.

След като времето изтече, тестото трябва да се увеличи два пъти, а повърхността му да бъде с много мехурчета. Не забравяйте, че имате тесто без месене, следователно покрийте купата с фолио или капак с дупка и го изпратете в хладилника за една нощ.

На следващата сутрин вземете нужното количество тесто, за да не се лепи по ръцете ви, ги поръсете с брашно. Оваляйте парчето в брашното, за да се образува топка.

Поставете тестото върху лист хартия за печене и поръсете с брашно и оставете за още 40-60 минути. Не е нужно да го покривате. В същото време загрейте фурната до 235 градуса.

От 5 години приготвям най-сочните кюфтенца - без пържене, без капка олио и хляб

Направете три разреза върху тестото и сложете да се пече във фурната на средната решетка. На долния ред сложете друга тава, налейте в нея 1,5 чаша гореща вода, за да създадете ефект на водна баня.

Печете хляба в продължение на 45 минути, след това извадете от фурната и оставете да изстине върху решетката.

Тестото перфектно се съхранява в хладилник в продължение на две седмици, така че можете по всяко време да изпечете пресен хляб за вечеря. Не забравяйте да го покриете с фолио, за да избегнете напукване.

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Иванова
преди 3 часа

Не сте добре ! На 500 гр брашно се слага 320 мл вода и 7 гр суха мая,за да стане тесто.С това количество вода ще имате хубав айрян...

Откажи