Хлябът е един от продуктите, които присъстват на всяка българска трапеза. А има ли нещо по-вкусно от топъл и ухаещ домашно приготвен хляб?
Ако сте от хората, които не правят домашен хляб, защото не можете да месите или просто не ви се занимава, тази рецепта е за вас!
Благодарение на нея всеки ден ще можете да радвате любимите си хора с вкусен и ароматен домашен хляб. И най-важното - без никакво месене!
Хлябът става сочен отвътре и с тънка хрупкава коричка.
Особено ще ви хареса под формата на чaбата.
Прясната мая от рецептата спокойно може да се замени със суха. На такова количество брашно 4 грама ще бъдат достатъчни (приблизително три четвърти супена лъжица).
Списък с продукти:
- 350 грама пшенично брашно
- 420 мл. вода
- 10 грама мая
- 1 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топла вода (37-39 градуса). Пресейте брашното, добавете солта, а след това и маята.
Замесете тесто със средна консистенция. Покрийте купата с фолио, като оставите малък отвор да излиза въздух и оставете за 2 часа при стайна температура.
След като времето изтече, тестото трябва да се увеличи два пъти, а повърхността му да бъде с много мехурчета. Не забравяйте, че имате тесто без месене, следователно покрийте купата с фолио или капак с дупка и го изпратете в хладилника за една нощ.
На следващата сутрин вземете нужното количество тесто, за да не се лепи по ръцете ви, ги поръсете с брашно. Оваляйте парчето в брашното, за да се образува топка.
Поставете тестото върху лист хартия за печене и поръсете с брашно и оставете за още 40-60 минути. Не е нужно да го покривате. В същото време загрейте фурната до 235 градуса.
Направете три разреза върху тестото и сложете да се пече във фурната на средната решетка. На долния ред сложете друга тава, налейте в нея 1,5 чаша гореща вода, за да създадете ефект на водна баня.
Печете хляба в продължение на 45 минути, след това извадете от фурната и оставете да изстине върху решетката.
Тестото перфектно се съхранява в хладилник в продължение на две седмици, така че можете по всяко време да изпечете пресен хляб за вечеря. Не забравяйте да го покриете с фолио, за да избегнете напукване.