logo

Яжте тези храни преди лягане – полезни са!

Яжте тези храни преди лягане – полезни са!

Оказа се, че има и „добри“ продукти, които може да похапваме и в късните часове

Мнозина казват, че е абсолютно забранено да се яде късно вечер. Според тези хора, ако сложим нещо в устата си привечер, то всичко ще се лепне я за бедрата, я за дупето ни.

Но знаете ли, че има, които спокойно може да похапвате преди лягане? Да, точно така – от jenata.blitz.bg неведнъж сме писали полезни материали по тази тема.

Д-р Дианова: Това са идеалните храни за среднощно похапване 

Но сега попаднахме на мнението на мнението на диетоложката д-р Ирина Мансурова. Тя каза, че не само, че може да похапваме късно вечер, ами и това може да е добре за здравето ни, но само ако консумираме правилните продукти.

Край на мъките: Ето как да спрете да ядете посред нощ

„Запомнете на първо място това златно правило - порция за късна закуска не трябва да е по-голяма от юмрука ви.

Две са групите продукти, които са допустими вечер“, подчерта диетоложката и разясни: „Те включват източници на триптофан и храна, съдържаща растителен аналог на мелатонин - това е основният хормон на епифизната жлеза (епифизната жлеза в самия център на мозъка)“.

Първата група включва ядки, банани, сирене, втората – череши и вишни, овесени ядки, пуешко месо, чай от лайка и отново банани.

Смело хапвайте тези храни посред нощ – полезни са!

Отбелязва се, че основният хормон на епифизната жлеза е отговорен за регулирането на циркадния ритъм, процесите на стареене, имунитета и рисковете от развитие на рак. Триптофанът също има добър ефект върху качеството на съня и коригира нивото на кортизол (хормон на стреса). 

„Знаейки това, можете предварително да комбинирате продукти за оптимална закуска в късните часове. Например можете да комбинирате банан и малко ядки, чаша сок от череши“, отбеляза Ирина Мансурова. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!