logo

Забравете за тези храни, ако пиете лекарства

Забравете за тези храни, ако пиете лекарства

Те могат да застрашат здравето ви и да намалят действието на медикаментите

Някои храни могат да намалят ефективността на лекарствата или да предизвикат странични ефекти, тъй че хората, които в момента са на различни медикаменти, трябва сериозно да преразгледат диетата си. 

Всички плюсове и минути на електрическите четки за зъби, които трябва да знаете

Олга Шупо е научен директор на клиники за превантивна медицина. Тя говори за това, че има определени продукти, които са несъвместими с някои лекарства.

Според специалистката последствията могат да се окажат фатални, а резултатът на лекарствата нищожен. 

Антибиотиците не въздействат достатъчно добре, ако консумирате цитрусови плодове - те ускоряват усвояването, което може да доведе до предозиране. Храните, съдържащи калций и протеини, пречат на усвояването на лекарството. 

Млада жена вече 10 години не си чисти зъбите, резултатът е интригуващ (СНИМКИ)

Препоръчително е да изчакате 2-3 часа преди или след приема на лекарства, ако ще консумирате извара, сирене, пиле, бобови растения или яйца. Мазните, пържените и пикантни храни трябва да се изоставят напълно, докато пием лекарства. Те допълнително натоварват черния дроб, който така или иначе е под стрес.

Предписват се антиколагуланти за разреждане на кръвта. Витамин К, съдържащ се в листните зеленчуци, орехи и черен дроб обаче може да попречи на действието им. 
По време на лечението е добре да намалите употребата им. 

Експерт разкри най-големите грешки при миенето на зъбите

Също така трябва да се ограничи хапването на боровинки. В тях се съдържат антиоксиданти, които неутрализират ефекта на някои активни вещества и могат да провокират кървене.

Болкоуспокояващите лекарства губят свойствата си, когато консумирате пушени продукти. Важно е да забравите за тях през този период. 

Препаратите, съдържащи желязо, имат по-слабо действие, ако се храните с тестени продукти, сладко, млечни продукти, чай и кафе./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай