logo

Всички плюсове и минути на електрическите четки за зъби, които трябва да знаете

Всички плюсове и минути на електрическите четки за зъби, които трябва да знаете

Разберете дали тази малка машинка е полезна и дали действително помага в грижата за оралната хигиена или е просто рекламен трик с цел печелене на пари

Тези, които не са безразлични към състоянието на зъбите си, непрекъснато се интересуват от всички новости в областта на устната хигиена. В последните години електрическата четка не е изненада за никого и все повече българи я използват.

Но замисляли ли сте са дали тази малка машинка е полезна и дали действително помага в грижата за оралната хигиена или е просто рекламен трик с цел печелене на пари?

Стоматолозите мълчат за тази естествена паста за зъби, с която ще забравите за кариесите и проблемите с венците

Именно заради това сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за всички плюсове и минути на употребата на електрически четки за зъби.

Оказа се, че има точни три големи плюса от използването на тези четки за зъби, но и четири минуса, а освен това и сериозни противопоказания.

Плюсове на електрическа четка за зъби:

Производителност
Електрическата четка премахва плаката по-добре от обикновената четка за зъби и може да работи и върху твърдите отлагания. Ресните на почистващата глава на звукови електрически четки правят 18-30 хиляди вибрации в минута. Това е несравнимо повече, отколкото при използване на конвенционална ръчна четка. 

Генераторът на ултразвуковата четка развива честота на вибрациите до 100 милиона в минута. Но принципът на почистване на тези четки е съвсем различен. Звуковите четки действат механично върху зъбната повърхност, ресните извършват метещи движения и по този начин плаката се отстранява. 

Ултразвуковите четки генерират високочестотна вълна, която се предава на зъбната тъкан и плака. Поради разликата в тяхната структура, вълната се абсорбира по различни начини, което води до отделяне на плаката от зъбната повърхност.

Край на скъпите процедури! 5 прости трика, с които ще се сдобиете с блестяща холивудска усмивка

Почиства труднодостъпни места
Ресните на сменяемите глави на електрически четки за зъби могат да проникнат в зоните на устната кухина, които обикновените четки за зъби не могат да достигнат. По този начин електрическата четка се справя с основната си задача по-ефективно.

Възможността за използване на специализирани прикачени файлове
Съвременните производители произвеждат богата гама от сменяеми глави, които могат да се използват за специални задачи - избелване, почистване на ортодонтски конструкции и др.

С това просто средство усмивката ви ще е здрава и красива, без да ходите при зъболека

Недостатъци на електрическа четка за зъби:

Разходи
Електрическите четки за зъби са сложен електрически уред, който използва висококачествени материали, така че цената им е много по-висока от тази на конвенционалната четка. 

Размери
Всяка електрическа четка е много по-тежка и по-масивна от ръчния си предшественик. По-трудно е да я транспортирате в багаж, изисква по-голямо внимание към условията на съхранение и транспортиране.

Не е за вярване защо власинките на четката за зъби са в различни цветове

Зависимост от захранването
Батерията на четката трябва да се презарежда периодично. Капацитетът на батерията се различава при различните модели, което влияе върху живота на четката. 

Когато купувате електрическа четка за зъби трябва да обърнете внимание на техническите характеристики на модела. Някои четки се захранват от конвенционални батерии тип АА, които изискват периодична подмяна в края на живота си.

Предпазливо използване
Безопасното използване на електрически четки изисква спазването на определени правила. Не трябва да правите допълнителни хоризонтални движения. При употребата на електрическа четка за зъби не прилагайте прекомерен натиск върху зъбите, тъй като съществува риск от увреждане на емайла и дори разхлабване на самия зъб. Времето за контакт между почистващата глава и зъба не трябва да надвишава една секунда.

Бърз и лесен домашен метод за избелване на зъбите смая стоматолозите

Противопоказания
На първо място трябва да знаете, че е забранено използването на всички видове електрически четки за различни възпаления на венците и в следоперативния период. 

Звуковите четки имат малко противопоказания. Електрическо четкане не се препоръчва при наличие на зъбен камък - съществува риск от развитие на заболяване на венците (пародонтоза, гингивит). 

Списъкът с противопоказания за ултразвукови четки е по-широк. Забранено е използването им за жени по време на бременност, хора с пейсмейкъри. 

Ултразвуковите четки са противопоказани, ако в устната кухина има разрушени или нелекувани зъби, коронки и пломби. Ултразвуковите вибрации могат да доведат до отделяне на пломбите и допълнително кариес.

Така че, след претегляне на всички плюсове и минуси, е лесно да се направи заключение дали си заслужава да използвате електирческа четка за зъби или да заложите на добре познатата четка. 

Все пак трябва да отбележим, че ако искате да запазите зъбите си здрави и красиви, то тогава електрическата четка за зъби ще се превърне в незаменим помощник в това. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай