Забравете за тези продукти на закуска, ще навредите на здравето си

Забравете за тези продукти на закуска, ще навредите на здравето си

Сутрешният прием на храна трябва да бъде балансиран, за предпочитане с протеини и мазнини, за да насити организма и да ви даде сила

Закуската е едно от най-важните хранения. Тя дава старт на обменните процеси в организма и осигурява енергия за целия ден. Точно и затова е важно да не се пропуска.

Сутрешният прием на храна трябва да бъде балансиран, за предпочитане с протеини и мазнини, за да насити организма и да ни даде сила за целия ден.

Оказва се обаче, че не всички храни са подходящи за това важно хранене. 

Заради дългата пауза между храненията по време на нощния сън, както и особеностите на храносмилателния тракт, някои обичайни храни за закуска губят своята енергийна стойност и могат да повлияят негативно на здравето на коремните органи.

Внимание: Тази популяра закуска ускорява стареенето

Ето кои продукти е по-добре да избягвате на закуска, за да предотвратите евентуални проблеми с храносмилането и други заболявания:

Захарни изделия 

Яденето на сладкиши на закуска може да доведе до рязко покачване и внезапно спадане след това на нивата на кръвната глюкоза. Това може да ви накара да се почувствате уморени и летаргични, което изобщо не е оптимално състояние за начало на деня ви.

Тост от бял хляб

Белият хляб и другите продукти от бяло брашно са бързи въглехидрати, които също могат да доведат до внезапни промени в нивата на кръвната захар и бърза поява на чувство на глад.

Печени изделия с мая

Подобно на белия хляб, печивата с мая допринасят за колебания в кръвната захар и могат да раздразнят лигавиците на стомаха. 

Кафе

Пиенето на кафе на празен стомах може да увеличи производството на киселини в стомаха, което може да доведе до изгаряния и други стомашно-чревни проблеми.

Пресен сок

Сокът без фибри може да повлияе негативно на панкреаса заради голямото натоварване на храносмилането и производството на инсулин.  

Студена вода

Пиенето на студена вода на празен стомах може да повлияе негативно на здравето на стомаха и сърдечно-съдовата система.

Инстантни овесени ядки

Бързоразтворимите зърнени храни често съдържат добавки, които могат да бъдат вредни за организма.

Китайски учени: Не пропускайте закуската – опасно е за мозъка!

Освен това в тях липсват и така полезните диетични фибри.

Бъркани яйца

Бърканите яйца с добавени мастни съставки могат да бъдат изключително вредни за храносмилането.

Кисело-млечни продукти

Консумацията на кисело-млечни продукти на гладно може да бъде неефективна заради повишената киселинност на стомашния сок.

Тлъсто месо

Тлъстите меса могат да бъдат тежки за стомаха рано сутрин заради дългото време за храносмилане, което изискват.

Плодове

Някои плодове, като цитруси, круши и банани, могат да бъдат трудни за стомаха сутрин заради съдържанието на киселини и фибри.

Сурови зеленчуци

Суровите зеленчуци също могат да бъдат трудни за смилане и могат да причинят стомашен дискомфорт. 

Мюсли и зърнени култури

Много видове мюсли и зърнени храни съдържат бързи въглехидрати, което може да доведе до внезапни промени в нивата на кръвната захар. 

Чесън, консерви и пушени меса

Подобни продукти могат да стимулират храносмилателната система, което не винаги е полезно за здравето на стомаха и червата. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай