Супер пикантерия: ТОП 10 на БГ звездите с чужда кръв

Супер пикантерия: ТОП 10 на БГ звездите с чужда кръв

Днес решихме да ви представим успели българи, в чиито вени тече чужда кръв. Арменци, евреи, ливанци, руснаци – те успяват да пробият тук. Всъщност всички те са родени или поне израснали в България и чувстват страната ни като своя родина. Някои от тях обаче се сблъскват с предразсъдъците на недоброжелатели, семействата им са спъвани през годините, но въпреки това те успяват и в момента са с много хубави професии.

Ето го и ТОП 10 на звездите с чужда кръв

 

  1. Маги Халваджиян

Магърдич Халваджиян е сред най-успешните продуценти в България. Във вените му обаче тече арменска кръв. Арменските баба и дядо, които поставят началото на рода в България, са бежанци от геноцида. Стигат до Плевен и остават там, след което едни прекрасни българи ги посрещат. Казват им: „Останете тук, ще ви помогнем да си построите къща“. Заради това те решават, че България е добро място за живеене. Заселват се, вдигат къщата си. С помощта пак на българи дядо им прави малка сладкарска фабрика. Работниците му толкова го обичат, че отиват да го защитават, когато след 9 септември комунистите го погват за това, че е фабрикант. Не успяват да го спасят, дядото изкарва известно време в затвора, където съсипва здравето си.

Като в приказката за златната ябълка бабата и дядото имат трима синове. Всичките се раждат в Плевен. Най-голям е Бедрос, после е Жираир, третият е Арменак. Бедрос е баща на продуцентите Маги и Джуди Халваджиян, на Жираир му се раждат дъщеря Ани и син Жираир. Арменак има само един син – Роберт, който работи като ортопед в Плевен.

Маги и Джуди имат 13 първи братовчеди, повечето от българска страна, на майка му. Тя има 3 сестри и 1 брат, всички имат по две деца. Джуди е най-малкият от братовчедите по майчина линия. И е кръстен на майка си, затова се казва Юлиан, макар че всички днес го знаят с галеното му име.

 

  1. Хилда Казасян

 

Хилда Казасян е дъщеря на българския диригент и композитор от арменски произход Вили Казасян. Хилда е трето поколение българка и се чувства такава. В същото време се чувства и арменка и смята за огромен плюс някои от основните характеристики на този етнос – широкоскроеността и заставането над дребнотемието. „Без това трудно се оцелява”, усмихва се. Вече няма роднини в Армения – всички са се разпръснали по различни точки на света, а голямата част от тях са в Калифорния. „Наскоро участвах на един фестивал в Ереван и ми стана тъжно, че вече нямам никакви близки в Армения”, споделя.

Преди години я озарява идеята да направи арменски ресторант. В дома й винаги е било пълно  с приятели и всички те си умирали за манджите на нейната арменска баба.

Арменската кухня е много пикантна, ароматна, вкусна, но за съжаление никак не е диетична. Характерна е смесицата между леко сладникавото и соленото – в някои солени ястия се слагат сладки подправки като стафиди, канела… Едно от любимите арменски ястия на Хилда е мантъ – пелмени с цедено кисело мляко, джоджен, чесън и много масло – „Става нещо феноменално!”, отбелязва Хилда със светнали очи. Кешкекът също – характерна арменска манджа от накъсано пилешко и булгур, залято с цвърчащо масло и кимион. Също така лозовите сармички със стафиди – те са дълги и тънки като пурички.

 

  1. Етиен Леви

Етиен Леви е български певец и музикален педагог от еврейски произход. Баща му - Херцел Леви, е от пионерите на българската естрада. Още през далечната 1946 г. заедно с Хари Несимов, Роберт Леви и Сали Стаджер основават известния квартет “Лесли”. Квартетът съществува до 1948 г., защото трима от него заминават за Израел и през 1950 г. бащата Леви събира нов квартет за мексиканска музика с Владимир Попов, Кирил Кузманов и Стефан Гиорчев - “Алегро”.

Макар да живее в България от много години, все се намира някой, който да го обиди на етническа основа. „Като се разрови човек по разни форуми, и се натъква и на писания от типа „Мръсният евреин”, „Гадният чифут” и т.н. Имал съм случаи и по улиците, докато ходя. Някой мине и каже: „Мръсен евреин, ти ще видиш, като дойдат нашите какво ще ти се случи” и т.н.“, казва той.

„Имал съм много заплахи през годините най-вече заради популярността ми. Сега малко хора знаят, че майка ми е българка, християнка. Със Соломон Паси сме израснали от деца заедно, играли сме в една и съща махала. С него сме еднакви. Имам предвид факта, че и неговият, и моят баща са български евреи. Майка му е българка, моята - също. А малко хора знаят, че еврейството всъщност идва по линия на майката. Говоря за религиозното еврейство. Майката е символ. Генетичен фактор. Докато бащата не е с такава тежест. Майката е тази, която те износва и те ражда. Затова в юдеизма като религия еврейството се възприема само и единствено по линия на майката. Мен например крайно религиозните, ортодоксални евреи не ме приемат за евреин. Защото майка ми е българка. Аз няма да доказвам на никого каквото и да било. Почтен съм бил и към българите, и към евреите. Не крада, не убивам. Какво повече искат?!“, допълва той.

 

  1. Албена Вулева

Устатата журналистка Албена Вулева пък има руска жилка по майчина линия. Във вените на майка й Людмила Захажаева има синя кръв, защото е дъщеря на истински руски аристократи. Захажаева е родена в Санкт Петербург, Русия, но дошла в България заради любовта към бащата на Албена. Според едната версия той е военен, според другата - филолог. Изоставил е семейството им още докато Албена е на 3-4 години.

Албена Вулева започва кариерата си като момиче на късмета на Къци Вапцаров. Телевизионна водеща е на българското телевизионно предаване „Сигнално жълто“. Вулева е работила в телевизиите „ВЕК“, „Евроком България“, а от 2002 г. работи в телевизия „СКАТ“. През март 2011 г. е поканена от Люба Кулезич, на 3 април 2011 г. стартира новото светско развлекателно предаване „Панаир на суетата“ по TВ 7. Предаването е свалено от ефир в края на януари 2012 г. В началото на октомври 2013 г. Албена Вулева се завръща в ефир с най-новото си авторско предаване „Психодиспансер“ по „Евроком“, което се излъчва всеки петък от 23 часа, като пилотният брой е излъчен на 4 октомври 2013 г.

През 2014 г. влиза във „VIP Brother: Образцов дом“. Участието й се превръща в едно от най-запомнящите се. Стига до финал, завършвайки на пета позиция.

 

  1. Хайгашод Агасян

Хайгашод Агасян е български композитор, инструменталист, поет и певец от арменски произход. Автор на популярна и детска музика. Роден е на 28 януари 1953 г. във Варна. През 1978 г. завършва специалност „цигулка“ при проф. С. Магнев, а през 1980 г. майсторски клас „камерна музика“ при проф. О. Станчев в Българска държавна консерватория в София. Специализирал „камерна музика“ във Франция и Унгария (1977­80 г.). От 1979 до 1991 г. е оркестрант в „Народен театър за младежта“, а от 1991 г. е оркестрант и композитор в театър „Възраждане“ в София.

 

  1. Антон Хекимян

Във вените на популярния тв водещ Антон Хекимян също тече арменска кръв. Майка му е българка, но баща му – арменец. Докато бил в Африка, усетил от коя раса идва. „В Африка арменската ми кръв се пробуди и започнах да се пазаря със замах. Много съм добър. Събрах няколко фигури на хипопотами, изработени от тяхното желязно дърво, което е доста тежко. Оставих им неща, които ще са им по-необходими, отколкото на мен. А в замяна те ми дадоха предмети, ръчно изработени от тях. Хората в Ботсвана са изключително информирани за всичко. Стане ли дума за музика, слушат Риана – имат си дискотеки. Проявяваха интерес към всякакъв жанр музика, който им пускахме. Например много харесаха AC/DC“, споделя той.

 

  1. Астор

Илюзионистът Астор също е от арменски произход. През 1981 година той е отличен със „Златен Оскар“ за илюзионно изкуство от Международното братство на маговете, носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“, има орден „Кирил и Методий” – I степен, и златен медал „Златен век” на Министерството на културата, има своя звезда в българската Алея на славата. Има и още десетки отличия в наши и международни фестивали. Днес Астор е доктор хонорис кауза в магичните изкуства на Балканската академия по изкуства, президент на българската и балканската магична асоциация и съюз. Има свой магичен театър в столицата.

  1. Башар Рахал

Башар Рахал е роден в Дубай в семейството на Мунзер Рахал – ливанец, и Мариана Рахал – българка. Има сестра Карла Рахал, която се изявява като певица и актриса. През 1980 година семейството му заминава за България. Той не помни толкова от Дубай, но няма да забрави стара София -  къщите, прескачането на огради, краденето на джанки.

На 12 години Рахал започва да играе в телевизионни скечове. Две години по-късно влиза в групата на театър „Сълза и смях”. Там играе различни постановки, някои от които по Шекспир и Чехов.

Визията, името и произходът му винаги са го карали да се чувства различен, но това никога не го е притеснявало, а точно обратното – харесва му и до ден днешен. "Много е странно, защото, когато детето усеща, че е различно, чисто психологически се дразни. Иска да е еднакво с останалите. А мен ме кефеше да бъда различен. За тогава беше много странно, но сега си го обяснявам – когато целият клас ходеше със сини престилки на училище, аз ходех с шарено пуловерче и джинси. Всички бяха с къси косички, а аз с дълга – тип „Бийтълс“. Това ме е зареждало по-скоро, не ме е натоварвало“, връща се назад в спомените си от детството Башар.

 

  1. Ани Хоанг

 

Попфолк певицата Ани Хоанг има виетнамски произход. Нейният баща е оттам. Пристига в България още 18-годишен, но през 90-те години, с идването на демокрацията, в семейната им къща пpиcтигaт пoлицaи, тъpceйĸи чyждa cтoĸa, пoнeжe пpeз oнeзи гoдини мнoгo виeтнaмци ce зaнимaвaли и c нeзaĸoннa тъpгoвия. Hapeд c няĸoи вeщи пoлициятa взимa и пacпopтa нa бaщaтa нa Aни Xoaнг. Oттoгaвa ceмeйcтвoтo зaпoчвa c гpижитe cи и тaĸa дo дeн днeшeн.

Xoдeнe пo инcтитyции, пpexвъpлянe нa oтгoвopнocттa oт eднo мяcтo нa дpyгo, бeзxaбepиe, ĸaĸтo чecтo ce cлyчвa y нac. Taĸa eдин чoвeĸ живee близo 20 гoдини бeз дoĸyмeнти, в cтpax oт eĸcтpaдиpaнe oт Бългapия и зaплaxи, чe тaĸa ниĸoгa нямa дa ycпee дa ce въpнe тyĸ, пpи ceмeйcтвoтo cи. Πopaди тaзи пpичинa тoй нямa oфициaлнa пpoфecия, нитo пъĸ e мoгъл дa cĸлючи бpaĸ.

 

  1.  Рафи

Рафи Бохосян е популярен български поп певец, музикант, композитор и музикален продуцент. Роден е на 29 януари 1993 година в Бургас. Майка му и баща му – Елизабет и Ахаси Бохосян, са арменци, родени в България, и има по-голям брат – Вахан. От малък Рафи има влечения към изкуството. На 9 години получава първия си ударен инструмент – Дъхул (арменски народен инструмент). Оттогава до ден-днешен най-голямата страст на Рафи са ударните инструменти, на които често свири за удоволствие.

През 2016 г. за първи път посещава Армения, където се вижда с роднините си, които наброяват повече от 20 души. „Винаги съм искал да посетя Армения, но преди години ме спираха финансови причини, а в последно време все не намирах пролука от ангажименти на сцената. Една вечер стояхме с брат ми вкъщи и просто си казахме: Хайде да заминем утре. Взехме билетите и тръгнахме.“, споделя гласовития певец.

 

Подготви: Красимир КРАСИМИРОВ, в. "ШОУ"

Коментирай

Луко

Луко 26.07.2018 13:51

Изпусната е най-голямата звезда родена и отраснала в България и прекарващ свободното си време и сега у нас! Това е милионерът Киркор Киркоров, пак арменец, роден във Варна, а сега вече и руснак!

Аврора

Аврора 26.07.2018 16:12

Филип Киркоров и баща му Бедрос - естрадни изпълнители от Варна (арменци); Таня Масалитинова - дъщеря на проф. Масалитинов - основателя на академичния театър у нас и на ВИТИЗ (руски произход); незабравимия актьор Андрей Баташов, потомък на руски аристократи и индустриалци ...

Хари Штотър

Хари Штотър 26.07.2018 16:43

само дето всич-ки-те в тоя списък са евреи. Само казвам.