Соц шедьовър в чиния: Тортата „Карпати“, която помним от детството

Най-сладката рецепта от 80-те години – с пухкави кори, ванилов крем и шоколадова шапка, точно както се правеше едно време

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/soc-shedyovar-v-chiniya-tortata-karpati-koyato-pomnim-ot-detstvoto Jenata.blitz.bg
Соц шедьовър в чиния: Тортата „Карпати“, която помним от детството

Ако искате да се върнете във времената, когато всичко е било по-просто и вкусно, то задължително си пригответе един любим десерт от детството. По време на т. нар. соц мнозина наричаха това изкушение торта „Карпати“. Разбира се всеки я знае под различно име, но едно е общото – вкусът. 

Този десерт не е просто деликатес, а истинска гастрономическа носталгия, която може да съживи спомени за семейни празници, опашки за кондензирано мляко и мамините сладки изкушения през почивните дни.

Рецепта за десерта „Виктория“ – съвършеното изкушение за всеки момент

Тази торта се появи по време на соц епохата и бързо спечели любовта на милиони българи. Акцентът му са нежните, вълнообразни кори на тортата, покрити с гъст крем и щедро поляти с шоколадова глазура. Десертът оправдава името си: ефирни „планини“ от бисквити със „снежна“ сладка шапка наподобяват карпатските върхове.

Днес много домакини се стремят да пресъздадат тортата „Карпати“, но рядко си спомнят оригиналната рецепта – такава, каквато се приготвяше едно време.

Е, спокойно, сега от jenata.blitz.bg се разровихме из старите тефтери с рецепти на майките и бабите ни и открихме оригиналната рецепта за торта „Карпати“.

Класическата рецепта

Обърнете се към доказана соц технология, ако искате да направите тортата „Карпати“. Рецептата е доста проста. Основата е направена от ефирни кремови пластове, маслен крем с кондензирано мляко и контраст на текстури.

Необходими съставки:

За да приготвите бисквитата, ще ви е необходимо:

  • Яйца - 6 бр.,
  • Захар - 1 чаша,
  • Брашно - 1 чаша,
  • Бакпулвер - 1 ч.л.,
  • Ванилова захар - на вкус.

За крема:

  • Мляко - 500 мл,
  • Яйца - 2 бр.,
  • Захар - 150 гр,
  • Брашно - 2 супени лъжици. л.,
  • Ванилия - щипка,
  • Масло - 200 г (стайна температура).

За глазурата:

  • Тъмен шоколад - 100 гр,
  • Масло - 50 гр,
  • Заквасена сметана - 2 супени лъжици. л.

Десертът е идеален за уютна вечер или празнична трапеза - лек, ароматен и невероятно крехък.

Процес на готвене:

  • Пухкава пандишпанова торта. Разбийте яйцата със захарта до пухкавост. Добавете ванилията, пресятото брашно с бакпулвера, разбъркайте внимателно с шпатула. Печете във форма на 180°C за около 30 минути. След като изстине, разрежете бисквитата на две части - едната оставете за основа, другата нарежете на парчета за "планините".
  • Деликатен крем. Смесете яйцата, захарта, брашното и млякото. Сложете на слаб огън и, като бъркате непрекъснато, оставете да се сгъсти. Охладете и разбийте с маслото до пухкавост. Кремът ще бъде копринен и ароматен.
  • Редене на „Карпатите“. Намажете долния слой торта с крем. Потопете всяко парче нарязана бисквита в крема и го наредете, образувайки „планини“. Оставете малко крем, за да покриете повърхността.
  • Шоколадова снежна шапка. Разтопете шоколада с маслото и заквасената сметана на водна баня до гладкост. Оставете леко да се охлади и покрийте горната част на тортата, така че глазурата да се стича на красиви струйки. Можете също да поръсите тортата с нарязани орехи, кокосови стърготини и настърган бял шоколад. Оставете тортата в хладилника за поне 4 часа, или още по-добре, за една нощ. През това време то ще се накисне и ще се превърне в истински кулинарен шедьовър.

Хитринки в днешно време

Интересното е, че има по-проста, но не по-малко вкусна версия - карпатската торта, приготвена от бисквитки. Тази опция е идеална за тези, които искат да спестят време, но в същото време да не загубят онази много „съветска“ атмосфера в десерта. Рецептата използва масло, бисквитки, кондензирано мляко и малко въображение.

Топи се в устата, а става за минути: Уникална рецепта за торта Медовик

Днес карпатската торта отново е на мода. Това обединява поколенията, защото както възрастните, така и децата се наслаждават на този деликатес с удоволствие. И ако искате истинско потапяне в епохата, трябва да изберете тортата „Карпати“ като от времето на соца – тя съдържа духа на времето, искреността на вкуса и топлината на домашно приготвено лакомство. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай