Бързо изхвърлете или почистете тези неща в дома си, преди да са ви съсипали живота!

Бързо изхвърлете или почистете тези неща в дома си, преди да са ви съсипали живота!

Забелязали ли сте да се разболявате без някаква ясна причина и то твърде често или пък за дълго време? Със сигурност всеки от нас поне веднъж се е сблъсквал с този проблем. Защо обаче се случва така и как да се преборим с това?

От jenata.blitz.bg вече ви показахме какво нещо е добре да имате в дома си, защото струва жълти стотинки, но буквално прави чудеса със семейния бюджет. Споделихме ви и какви уникални мебели могат да се получат от старите кашони, които пазите в килера.

Пролетта идва и това означава, че е време да почистите не само мислите, но и дома си. В края на краищата чистотата в него е гаранция за здраве.

В този материал от jenata.blitz.bg ще ви споделим кои 10 обикновени неща в дома ви, водят до замърсяване и проблеми.

Мръсни чаршафи

Всеки от нас мечтае след напрегнат ден да се сгуши в леглото. Понякога обаче, като се замислим, там сме заобиколени от доста нежелани гости – прашни акари, живеещи в мръсните чаршафи.

Ей тия глупости, които правим, тотално съсипват дома ни! (СНИМКИ)

Според изследвания човек губи около 15 грама мъртва кажа седмично. Тя се задържа в чаршафите и става отлична храна за малките гадинки. Така може да си докараме екзема, сезонна алергия или дразнение на кожата. Добре е да перете чаршафите всяка седмица и то във вода от 60 градуса.

Вентилационни отвори

Ако изведнъж развиете алаергия или пък някакво друго заболяване, без каквато и да е видима причина, то мръсният въздух може да е виновник за влошеното ви здраве. От Агенцията за опазване на околната среда обяснявате, че принципно прахта, която се събира в отдушниците, може да нанесе значителни щети на здравето ви.

5 малки тайни за кралски ред в кухнята

Учени още спорят дали наистина прахта може да причини сериозни здравословни проблеми. Мнозина от тях обаче се обединяват около становището, че почистването на вентилацията у дома е много мъдра постъпка и обещава по-дълъг и здравословен живот.

Стара прахосмукачка

Може би си мислите, че прахосмукачката ви колкото и да е стара, все още ви помага да поддържате дома си чист. Понякога обаче се случва така, че тя прави именно обратното – повече ви вреди. Според изследване, публикувано в екологично списание, от 21 прахосмукачки на различни компании, с различни характеристики и размери всички до известна степен освобождават във въздуха частици прах, алергени и бактерии.

„В много голяма степен замърсяването се дължи на повечето годинки на електроуреда или липсата на специален филтър.

Добре е да си купите нова прахосмукачка и да я сменяте на няколко години.

3 основни грешки в дизайна на интериора

Животински пърхот

За мнозина от нас пухкавите четириноги приятели са не просто домашни любимци, а истински членове на семейството ни. Те обаче имат една специфична особеност, която може да ни докара големи проблеми. Важно е да се грижим правилно и добре за кожата им, ако не го правим, то започва да се отделя т. Нар. Животински пърхот или да пада по-голяма част от козината им. Този пърхот се състои от много малки частици мъртва кожа, която всъщност може да причини алергия и например да кара човек да започне да киха.

Най-добрият начин да предотвратите това, е да държите домашните си любимци далече от меката мебел. Добре е освен това да почиствате за прах по-често от обикновеното.

Почистващи продукти

Повечето почистващи препарати, които милиони хора използват ежедневно, съдържат опасни химикали, които лесно могат да ни причинят сериозни здравословни проблеми. Много от тях съдържат канцерогени.

Жена разруши апартамента си до основи, за да го даде под наем - ремонтът превърна малка кутийка в бижу! (СНИМКИ)

За щастие има много начини да поддържате дома си чист с безвредни продукти, базирани изцяло на естествени съставки. Освен това може да опитате да почистите с естествени почистващи препарати като оцет, лимон, масло и сода за хляб.

Скрита плесен

Плесента може да се крие дълго време в дома ви и вие дори да не я забележите. Може да е в банята ви, в мазето, под тапета... и всеки ден просто уврежда здравето ви.

Внимание! Тези уреди хабят най-много ток, можете ли да се лишите от тях?

Най-често мухълът се появява във влажни помещения със слаба циркулация на въздух.

Плесента може да ви докара много сериозни здравословни проблеми – гадене, главоболие, намален имунитет, запушен нос и т.н. В най-лошия случай може дори да си докарате астма.

Цигарен дим

Не е тайна, че цигареният дим вреди на здравето. Достатъчно е да бъдете до пушач по-дълго време в една стая или да стоите в помещение, в което наскоро се е пушило. Именно поради тази причина пушенето у дома въобще не е добра идея, а последствията могат да бъдат неприятни както за вас, така и за близките ви.

Известно е, че цигарите съдържат много химикали, повече от 70 от които са канцерогенни. Повече от 2,5 милиона души по света са загинали заради пасивно пушене. Забранете пушенето у дома – това е най-доброто решение.

Никога не слагайте тези 8 неща в съдомиялната, рискувате здравето си!

Стара боя

Ако забележите, че цвета на боята по стените ви вече не е същият, а последният път, когато сте правили ремонт, не е в последните 10-на години, то е добре да бъдете внимателни. В боите се добавят много опасни вещества. В някои страни дори тежки метали. Нищо чудно да се чувствате зле дори заради боята по стените. Ако подозирате нещо такова, то добре е да извикате експерт, който да се заеме с проблема и да пребоядиса всичко.

Мръсни рафтове и хладилни кутии

Дори и на пръв поглед рафтовете и чекмеджетата в хладилника ви да изглеждат чисти, те могат да крият много бактерии, които са вредни за здравето ви. Заболяванията причинени от тези бактерии могат да бъдат много сериозни. При тях обикновено симптомите са като при отравяне,.

Добре е да миете добре плодовете, зеленчуците и месото добре, преди да го оставите в хладилника. Хубаво е да чистите основно хладилника 2 пъти месечно.

Ето как търговците ни карат да купуваме ненужни неща и да оставяме всичките си пари в магазина! 

Постелка за баня

Рядко обръщаме внимание точно на постелките за баня, но те могат да носят много скрити опасности – патогенни бактерии, плесен, акари и много други.

Когато излезете от душа и стъпите мокри върху килимчето, то течността веднага се абсорбира, а така се създава благоприятна среда за развитие на опасни микроорганизми. За да защитите себе си и семейството си от тези вредители е добре да стъпвате на подложките след като краката ви изсъхнат. Добре е да миете постелката поне няколко пъти месечно в гореща вода./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

taka e

taka e 12.03.2019 16:30

Идеално тяло за лятото! Ускорете метаболизма и изгорете 67% мастна тъкан. Това действа!http://bit.ly/2GSDSm0