Всяка домакиня знае колко е важно да поддържа кухнята чиста и затова редовно и внимателно измива мивката, печката, подовете и престилката. Но не всеки знае, че хладилникът също се нуждае от редовно почистване, а неопетнените рафтове не са индикатор за чистота.
Имунологът и патофизиолог д-р Елена Парецкая говори за това как правилно да почистите хладилника.
Според експерта, дори вътрешността на хладилника и фризера да е визуално чиста, това не означава, че техниката не трябва да се мие цяла година.
Свекърва ми сложи намачкан вестник в хладилника и неприятната миризма от него изчезна
В същото време възникват много спорове около хладилниците със система без замръзване (т. нар. No Frost – тази система не позволява натрупването на скреж и лед, като премахва влагата от вътрешното пространство на уреда чрез интензивна циркулация на студения въздух).
Производителите уверяват, че не е необходимо да се размразяват и следователно да се измиват подобни хладилници, но дали това е вярна.
Според д-р Парецкая това не е така: „Този електроуред вкъщи също се нуждае от почистване, макар и по-рядко от обикновен хладилник“.
Лекарят обясни, че в студена среда бактериите все още живеят върху храната. Освен това температурата в хладилника не винаги е стабилна, което означава, че E. coli, салмонела, стафилококи с кампилобактер и други инфекции могат да се активират. Съществува риск от хранително отравяне.
Правила за почистване на хладилника:
- устройството трябва да бъде изключено от мрежата;
- обикновен хладилник трябва да се мие веднъж на всеки 4 месеца, със система без замръзване (No Frost) - веднъж на всеки шест месеца;
- при почистване хладилникът трябва да се размрази напълно, като се извадят всички чекмеджета и рафтове;
- гореща вода, сешоар или нещо подобно не може да се използва за ускорено размразяване;
- измийте рафтовете отгоре надолу, без да прескачате ъглите и труднодостъпните места.
Когато почиствате, не забравяйте за:
Кондензатора - намира се на задната стена и обикновено е покрита с прах;
Източване - трябва да се почисти от плака и да се измие с дезинфекционен разтвор;
Дренажен отвор - малка четка помага;
Стените на хладилника - след измиване те трябва да се избършат до сухо;
Уплътнения на вратите - там четката за зъби ще ви помогне да постигнете идеалния резултат.
След почистване е важно да оставите хладилника да се проветри за около 15 минути, след което можете да поставите храна в него.
За измиване можете да използвате почистващи и дезинфекциращи разтвори, например:
- разтвор на лимонена киселина (1 супена лъжица на чаша вода);
- разтвор на амоняк (10 ml амоняк на чаша вода);
- разтвор на оцет (6% оцет с вода в съотношение 1:1). / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!