logo

Торбите за пазар са опасни - могат да ви докарат болести, ето как

Торбите за пазар са опасни - могат да ви докарат болести, ето как

Хранително отравяне диария, гадене, повръщане – това дори не е пълният списък на „изненадите", които можете да откриете в чантата ви от пазар. Искате да знаете как да избегнете тези проблеми? Просто прочетете следващите редове.

Напоследък е станало модерно да се отказвате от пластмасовите торбички, предлагани в повечето супермаркети, а храната да взимате в торба от друг материал. Защитниците на природата вярват, че по този начин спасяваме планетата от вредните отпадъци, но изобщо не мислят какво отрицателно въздействие има това върху човешкото тяло. Британски учени не само се замислиха над това, но и проведоха цялостно проучване, с което разбраха, че привидно безобидните пазарски чанти, носят голяма опасност.

Много хора съзнателно взимат със себе си специални чанти, които в наше време могат да бъдат намерени дори в магазините на най-луксозни марки. Смята се, че освен, че са по-безопасни, то тези торби могат да се използват многокатно за аксесоар, за разлика от изпокъсаните найлонови торбички. Всъщност нещата въобще не са толкова прости. Британските учени са установили, че, ако например, в една торба носите сурово месо, полуготови продукти, зеленчуци и плодове, може да получите цял куп опасни болести. Несъзнателно разбира се.

Изследователите препоръчват да сортирате продуктите и за всяка категория да имате отделна торба, която редовно трябва да се измива и изсушава напълно. Суровото месо трябва много внимателно да се опакова в торба (за предпочитане не в една) и тогава да бъде изпратено в голяма торбичка. Ескперти обясняват, че например много опаковки от пилешко месо съдържат Campilobacter (Кампилобактер), което може да доведе до хранително отравяне, придружено с диария, гадене и повръщане. В допълнение, салмонела или ешерихия коли могат да бъдат открити в същите опаковки и уви, понякога краят може да е фатален.

За да сте сигурни, че в магазините за хранителни стори няма опасни бактерии, просто следвайте правилата за безопасност и не поставяйте различни категории продукти в една торба. Не забравяйте да изпирате своя „помощник” колкото е възможно по-често./jenata.blitz.bg

Коментирай