Изяжда се за минути: Чудно вкусна зимна зеленчукова яхния

Тя се слага в буркани, но не е нужна стерилизация – бързо се приготвя и е уникална

https://jenata.blitz.bg/index.php/vkusotii/izyazhda-se-za-minuti-chudno-vkusna-zimna-zelenchukova-yahniya Jenata.blitz.bg
Изяжда се за минути: Чудно вкусна зимна зеленчукова яхния

Зеленчукова яхния за зимата, като правило, не „оцелява“ до пролетта. Тези буркани се изяждат първи във всяко семейство, защото вървят добре с месо, картофи, ориз или просто хляб. 

Много удобно е да затворите всичките си любими зеленчуци в един буркан. Съставът на тази зеленчукова яхния може да бъде коригиран по ваш вкус. Основното нещо е да нарежете продуктите на приблизително еднакви парчета, така че да се готвят едновременно.

„Най-хубавата част на тази зимна зеленчукова яхния е, че се приготвя бързо, вкусна е и се изяжда за отрицателно време“, казва читателка на jenata.blitz.bg и допълва:

„Слагам я в буркани. Хубавото е, че не е необходимо да се стерилизират бурканите“.

Необходими продукти:

  • тиквички - 1 кг;
  • патладжани - 1 кг;
  • моркови - 1 кг;
  • лук - 1 кг;
  • сладък пипер - 1 кг;
  • домати - 500 г;
  • захар - 200 г;
  • сол - 50 г;
  • олио - 500 гр;
  • оцет - 100 мл.

Начин на приготвяне:

Съставът и количеството на зеленчуците могат да се променят по ваш вкус. Ако приготвяте яхния от тиквички за зимата, изберете „млади“ плодове.

Измийте патладжаните и нарежете на малки кубчета. Посолете и оставете за 20 минути, за да премахнете горчивината. След това изплакнете с вода. 

Нарежете лука на ивици, морковите и чушките на ивици, тиквичките на кубчета, а доматите на ситно.

Изсипете олиото в тенджера с дълбоко дъно и го загрейте. Добавете всички зеленчуци. Добавете сол и захар, разбъркайте добре. 

Намалете топлината до минимум и оставете сместа да къкри за 30 минути, сложете капака на тенджерата. Ако зеленчуците не пуснат много сок, добавете чаша вода. 

Добавете и оцет. Покрийте отново и оставете да къкри още 10 минути.

Измийте бурканите обилно със сода бикарбонат. Налейте малко вода на дъното и поставете във фурната или микровълновата за 5 минути. Сварете металните капаци.

Опитайте яхнията на вкус. Ако е необходимо, добавете подправки, билки и сол на вкус. Изсипете врящата смес в бурканите и завийте капачките.

След това зимната яхния е готова. Не е необходимо да стерилизирате допълнително бурканите. 

Покрийте горещите буркани с дебело одеяло и оставете, докато изстинат напълно. След това ги преместете на хладно и тъмно място. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай