Еврика: Черният пипер помага на сърцето ни, 4 невероятни ползи!

Консумирайки тази подправка всеки ден, ние не се замисляме как помагаме на здравето си

https://jenata.blitz.bg/index.php/zdrave/evrika-cherniyat-piper-pomaga-na-sarceto-ni-4-neveroyatni-polzi Jenata.blitz.bg
Еврика: Черният пипер помага на сърцето ни, 4 невероятни ползи!

Най-често не мислим за ползите за здравето от черния пипер. Междувременно научни изследвания показват, че тази подправка е богата на антиоксиданти и други съединения, които са необходими на тялото. Това пише Eatingwell.

Не купувайте тези 10 неща от супера, ще си навредите жестоко!

Отбелязва се, че една чаена лъжичка черен пипер съдържа 13% от препоръчителния дневен прием на манган, минерал, който участва в метаболизма, образуването на кости, имунитета и съсирването на кръвта.

Изданието описва подробно как черният пипер влияе на човешкия организъм.

Според здравните експерти черният пипер има точно 4 невероятни свойства, които влияят благоприятно на здравето ни и най-вече на сърцето.

Ето кои са те:

1. Нивата на холестерола могат да се подобрят

„Учените са изследвали как активното съединение в черния пипер, пиперин, влияе върху здравето на сърцето“, каза диетологът Мейси Диулус.

Изследванията показват, че пиперинът повишава добрия холестерол (HDL) и намалява лошия холестерол (LDL), а също така помага в борбата с процесите, свързани с атеросклерозата - натрупването на плаки в артериите. Освен това пиперинът може да подобри притока на кръв.

Важно и полезно: Куркумата има куп магически свойства!

2. Възпалението може да намалее

Пиперинът има мощни противовъзпалителни свойства и може да помогне за подобряване на противовъзпалителните ефекти на други храни. Изследванията показват, че пиперинът, по-специално, намалява възпалението, свързано с метаболитен синдром, чернодробно заболяване, сърдечно заболяване и невровъзпаление, които играят ключова роля в стареенето на мозъка.

„Когато черният пипер се комбинира с куркума, той подобрява усвояването на куркумин, активното съединение в куркумата, което потенциално засилва нейните противовъзпалителни ефекти“, каза Диулус.

3. Поддържа здравословни нива на кръвната захар

Проучванията върху животни показват, че пиперинът може да поддържа здравословни нива на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата.

Скорошно малко клинично проучване разглежда възрастни с неалкохолно мастно чернодробно заболяване, които са приемали 5 милиграма пиперин дневно в продължение на 12 седмици. Те са имали значително намаляване на кръвната захар на гладно и инсулиновата резистентност в сравнение с тези, приемащи плацебо.

Диабетиците да четат: 5 чая, които нормализират нивата на кръвната захар

4. Може да подобри храносмилането

Повечето от нас поръсват храната си с черен пипер, за да подобрят вкуса й, но също така може да помогне на храната да се смила по-лесно.

„Черният пипер може да подпомогне храносмилането ни, като стимулира производството на солна киселина в стомаха и намалява проблеми като подуване на корема и газове. Когато ядете черен пипер, пиперинът активира черния дроб, панкреаса и храносмилателните ензими в тънките черва, за да разграждат и абсорбират хранителните вещества в храната ви“, казва диетологът Марси Уаске, занимаващ се със здравето на червата.

Безопасно ли е за всички да ядат черен пипер?

За повечето хора яденето на черен пипер в малки количества е безопасно, освен ако нямате алергии или киселинен рефлукс. Тъй като пиперинът може да увеличи производството на киселина, някои хора с ГЕРБ съобщават за повишени симптоми след ядене на черен пипер.

„Ако приемате черен пипер под формата на добавка, важно е да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, тъй като може да взаимодейства с определени лекарства“, предупреди Диулус. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай