Авокадото е най-добрият плод за здравето на сърцето, тъй като е богато на полезни за сърцето мазнини, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.
Проучванията показват, че те могат да помогнат за понижаване на холестерола и кръвното налягане, пише Eeatingwell. Според кардиолога д-р Сара Александър, авокадото е най-добрият плод за здравето на сърцето.
Авокадото съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърцето. Един от изпъкващите елементи, отбеляза Александър, е калият. „Калият помага за понижаване на кръвното налягане, като намалява ефектите на натрия“, обясни тя.
Авокадото е богато и на антиоксиданти като каротеноиди и витамин Е, които помагат за защита на кръвоносните съдове, понижават лошия холестерол и насърчават цялостното съдово здраве.
Авокадото е богато на здравословни за сърцето полиненаситени и мононенаситени мазнини. Проучванията показват, че тези мазнини могат да помогнат за понижаване на нивата на „лошия“ холестерол.
Мета-анализ на седем проучвания установи, че хората, които ядат авокадо, имат по-ниски нива на общ холестерол и „лош“ холестерол в сравнение с тези, които не ядат авокадо.
Допълнителни изследвания свързват консумацията на авокадо с по-ниски нива на сърдечни заболявания като цяло. Например, едно проучване установи, че хората, които ядат поне две порции авокадо седмично, са с 16% по-малко склонни да имат сърдечно-съдови заболявания и с 21% по-малко склонни да имат коронарна болест на сърцето, отколкото тези, които не ядат авокадо.
Проучването установи също, че замяната само на половин порция масло или маргарин с авокадо е свързана с 16–22% намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Авокадото е богато на фибри, хранително вещество, от което повечето от нас не си набавят достатъчно. Всъщност, половин авокадо съдържа близо 7 грама фибри. Това е една четвърт от дневната нужда от 28 грама. Около половината от тях са разтворими фибри, които понижават холестерола.
Авокадото също така се гордее с повече растителни стероли от повечето други плодове.
„Растителните стероли могат да понижат нивата на холестерола, като предотвратяват абсорбцията му, а понижаването на нивата на холестерола може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания“, каза Александър.
Още новини за ползите от плодовете
Наскоро бяха наречени плодове и зеленчуци, които лекуват болести. Диетолозите и диетолозите съветват да се обръща внимание на цвета на зеленчуците и плодовете. Това ще помогне да се предпази тялото от сериозни проблеми. / jenata.blitz.bg