logo

Забравете за тези изкушения преди тренировка, ако искате посещенията ви в залата да дадат резултат!

Забравете за тези изкушения преди тренировка, ако искате посещенията ви в залата да дадат резултат!

Ефективността на тренировките в залата зависят от много фактори: мотивация, правилни упражнения, продължителност на заниманията и хранене. Всички са наясно, че 1,5-2 часа преди да влязат в залата, е желателно да се нахранят пълноценно. Но малцина знаят, че има храни, които не е удачно да се консумират преди тренировка.  

След като се запознахме подробно с изследванията на специалистите в тази област, съставихме списък с продуктите, които не е препоръчително да включвате в менюто си, особено ако смятате малко след това да се занимавате със спорт.  

Пържена храна

Често пъти, след като си похапнем добре пържена храна, ни се иска да си полегнем малко заради тежестта, която започваме да изпитваме. Всичко това се случва заради високото съдържание на мазнини в тези храни. Затова е по-добре да не похапвате такава неща преди тренировка, за да не се налага да се сблъсквате с бавно храносмилане точно когато сте в залата. По-добре изберете задушени, печени, или варени продукти.

Диетоложка разкри колко вода трябва да пием дневно според килограмите!

Люто

Лютите храни наистина са способни да ускорят метаболизма и да ви лишат от излишните килограми, но е добре да не избирате точно такива храни преди тренировка. Освен че ще започнете да се потите като прасе, има вероятност да си докарате киселини и разтройство на храносмилателната система. 

Яйца

Яйцата са изключителен източник на чисти протеини и хранителни вещества, но в същото време не съдържат така необходимите преди физически упражнения въглехидрати. Ето защо е по-добре да не ги консумирате преди тренировка, освен ако не прибавите към тях и порция въглехидрати.

Бобови растения

Бобовите растения са отличен източник не само на протеини, но и на фибри. А последните могат да ви изиграят много лоша шега. Факт е, че високото съдържание на фибри може да предизвика подуване на корема и много газове, които са напълно естествени в процеса на храносмилане. 

Как кляканията извайват фигурата докато преброите до 100 (ВИДЕО)

Следва да се отбележи, че тези фактори зависят и от организма. Проучванията показват, че подобна реакция към бобовите растения не се среща при всички хора, както и не се предизвиква от всички бобови култури. И все пак, за да ви е мирна главата, най-добре се вслушвайте в тялото си, преди да посегнете към тях!

Хумус

Хумусът се приготвя от нахут и масло. Нахутът принадлежи към бобовите растения, а маслото е друг допълнителен източник на мазнини, който може да предизвика разстройство в храносмилането. Повярвайте, бобовите растения и маслото не са комбинацията, която трябва да присъства в чинията ви малко преди тренировката.

Кръстоцветни зеленчуци

Към кръстоцветните зеленчуци е прието да се отнасят броколите, брюкселското, цветното и бялото зеле. С всички тези иначе полезни зеленчуци положението е почти същото както с бобовите: високо съдържание на фибри, което води до подуване на стомаха и загуба на енергия! 

6 правила как да отслабнете, без да правите нищо

Не е нужно да се лишавате от ценните витамини, които се съдържат в тези зеленчуци. Добре е обаче да ги консумирате, след като напуснете залата. И разбира се, както при бобовите, всичко е индивидуално! 

Авокадо

Авокадото е един от най-полезните плодове. Само че не ви препоръчваме да го консумирате преди тренировка. Високата му калорийност ще доведе до отслабване на организма, тъй като всички сили ще бъдат хвърлени за храносмилането на плода. 

Оризови бисквити

Много хора предпочитат да заместят хляба с оризови бисквити, но те не носят почти никакви хранителни вещества на организма. Дават му само онези фибри, които могат да затруднят храносмилането. Именно поради тази причина преди тренировка е по-добре да изядете филийка хляб, която ще ви даде нужната енергия за предстоящите занимания. 

Ябълки

Ябълките са източник на необходимите за една тренировка въглехидрати, но не бързайте да ги ядете в големи количества. Освен тях този плод съдържа и киселини. Пектинът и целулозата могат да причинят нежелано подуване и бавно храносмилане.

Веднага спрете да спазвате тези 10 правила за здравословен начин на живот - вече са неефективни (СНИМКИ)

Най-добре е да оставите ябълките за след залата. 

Бадеми

Бадемите са отличен източник на полезни мазнини, които е по-добре да похапвате след тренировката. Твърдата влакнеста структура на ядката усложнява процеса на храносмилане и дори може да причини неприятни стомашни болки.

Сладолед

Заради  високото съдържание на мазнини е най-добре да не ядете сладолед преди тренировка, без значение колко много ви мотивира да спортувате. Комбинацията от аромати, крем и захар ще ви донесе само стомашни спазми.

Газирани напитки

Газираните напитки в големи количества издуват стомаха и водят до лошо храносмилане. Това си е доста неприятно усещане, още повече ако смятате след това да влизате в залата. Ако искате да пиете нещо, по-добре изберете вода. 

Протеинови коктейли

Основната задача на протеиновите коктейли е да ви помогнат да се възстановите след проведената тренировка. Да ги пиете преди физическо натоварване е напълно безсмислено. Преди тренировка организмът ви се нуждае от въглехидрати за енергия с малко количество протеин, но не и от чист протеин.

Алкохол

Отказът от спиртни напитки преди тренировки е напълно логичен. Но все пак сме длъжни да ви напомним, че дори след една чаша алкохол не само ще загубите концентрация и координация, но и ще се дехидратирате. Алкохолът нарушава и процеса на липолиза, който е отговорен за превръщането на натрупаните мазнини в енергия.

Кафе

В случая става въпрос за  кофеиновите напитки с пяна като лате, макиато, капучино. Освен кофеинът, който обезводнява организма, в тях има млечни продукти и захар, които се отразяват негативно на работата на стомаха. 

Яжте и се радвайте! Специалисти посочиха най-простата и ефективна диета за 2019-а

Ако след всичко прочетено вече сте започнали да се чудите какво все пак е позволено да ядете, преди да отидете в залата, ние сме насреща! Добре е храненето да става до 2 часа преди тренировка, ако смятате да консумирате пълноценна храна, включваща въглехидрати, протеини и мазнини. Ако не разполагате с толкова много време, изберете нещо по-леко и след 45-60 минути смело влезте в залата. 

За да получите максимална полза и енергия от храната си, в чинията ви трябва да има: 

въглехидрати (зърнени храни, макаронени изделия, малко плодове и зеленчуци), които ще ви осигурят нужната енергия за упражненията. 

Този плод гори излишните килограми светкавично!

протеини (млечни продукти, месо, риба), които ще са от голяма полза както за мускулите, така и за последващия възстановителен процес.  

мазнини (растителни масла): добавяйте ги към храната си, ако смятате да проведете дълга тренировка с ниска интензивност. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай

taka e

taka e 21.01.2019 2:55

ако ти е омръзнало да ти викат шамандура,буца,тлъстата,цоцолана,дебелата,пълничката ,вземи си това гарантирам ще спреш да плюскаш като луда ще отслабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz