8 неща, които категорично не трябва да забранявате на детето си

8 неща, които категорично не трябва да забранявате на детето си

Към всяко едно ограничение трябва да се подхожда разумно, защото някои от тях помагат, но други могат да причинят големи вреди

Да си родител не е лесна работа, а възпитанието на деца е сложен и объркващ процес.

В желанието си да направят живота на отрочето си безопасен и щастлив, както и да улеснят себе си, мама и татко често прибягват до различни забрани. Според психолозите те позволяват на децата да се чувстват сигурни и създават усещане за спокойствие и отсъствие на отговорност.

Въпреки това, към всяка една забрана трябва да се подхожда разумно, защото някои от тях помагат, но други могат да причинят големи вреди.

Д-р Цишкова: Внимавайте за детската невроза! Това са симптомите

Ето кои неща, според специалистите, категорично не трябва да се забраняват на едно дете.

Да задава въпроси

Малките деца се интересуват от всичко и постоянно задават въпроси, които за възрастните изглеждат глупави или дори дразнещи.

Затова, преди да се поддадете на нежеланието си да отговорите на поредните "защо" и "как", помислете, че въпросът не са зададен с цел да ви ядоса, а е продиктуван единствено от факта, че детето ви се опитва да разбере света, който го заобикаля. 

Да проявява самостоятелност 

Израстването е постоянна проява на желание за самостоятелност. Първите стъпки, опитите да държи само лъжицата, да се облича и съблича самостоятелно...

Но ако първите стъпки на детето радват родителите, тъй като показват нов етап на развитие, с другите прояви на независимост нещата са малко по-трудни. Много по-лесно, по-чисто и по-бързо е да го нахраните и облечете сами, отколкото да му позволите да научи нещо ново, като прави грешки.

По-късно обаче същите тези родители ще установят, че детето им расте безотговорно и не иска да прави нищо. Ще се чувстват разочаровани, въпреки че самите те не са му дали такава възможност, потискайки всяка негова инициатива, докато е било малко.

Да е алчно

Митът, че детето трябва да споделя нещата си с други деца, се е затвърдил в поведението на много родители.

За нищо на света не правете това пред детето си, ще го съсипете

В същото време обаче самите те не бързат особено да следват съветите си - не дават смартфоните, дрехите и колите си нито на непознати, нито на най-близките си. И бързат да осъдят собственото си дете, ако не иска да даде лопатката си на площадката. 

Как може да срамувате от рожбата си за нещо, което самите вие не бихте направили? По този начин я учите, че не може да прави това, което иска и тя ще бъде  принудена във всеки един момент да се съобразява с нечии чужди представи за това кое е "правилно" и кое - не.

Да проявява емоции

Много по-лесно е да живееш в свят, в който всички се държат правилно - не плачат, когато паднат и си ожулят коляното или изгубят играчка; не скачат по леглата, когато се забавляват; не крещят; не се смеят; не бягат и не си правят пакости.

В идеалния свят на възрастните децата идват с разбирането, че трябва да се съобразяват с него. След това обаче от децата, чиито родителите са им забранявали да проявяват емоции и да бъдат себе си, стават хора, които се задоволяват с малко, не се стремят към нищо и се страхуват да изразят себе си по един или друг начин както в работата, така и в личните отношения.

Да се цапат и да падат 

За едно дете цапането, бягането, скачането, падането и ставането са още един начин за опознаване на света.

Падайки и удряйки се, то натрупва безценен опит, който го учи да бъде по-съобразително и внимателно. Като се цапа, ровейки в пръстта, пясъка и локвите, то научава, че светът е различен, интересен и нестерилен.

Изкачвайки се на върха на пързалката, то изпитва нови усещания, които са свързани с известен риск.

Разбира се, може да защитите детето си от всякакви емоции, усещания и опасности, но не трябва да очаквате, че когато порасне, ще стане свободен човек и ще се интересува от това, което го заобикаля.

Да има тайни  

Колкото по-голямо става едно дете, толкова повече лични неща се появяват в живота му.

Тези бабини методи влияят зле на болното дете, забравете за тях

Тайните са част от личното му пространство, което родителите трябва внимателно да пазят, тъй като това е възможност за отключване на потенциала, който се крие в него. А ако отношенията между родителите и детето се основават на доверие, когато сметне за добре, то само ще им разкрие част от тайните си.

Да изпитва негативни емоции 

Страхът, гневът, възмущението, завистта, разбира се, не са сред качествата, които красят човека.

Работата обаче е там, че всеки от нас има право на негативни емоции, които по някакъв начин са предназначени да направят живота ни по-добър, защото всяка от тези емоции, ако се възприема правилно, допринася за развитието ни.

В основата на завистта е желанието да имаш това, което някой друг има, но ти нямаш. Гневът показва, че в дадена ситуация нещо или някой не те устройва, което означава, че трябва да промениш или себе си, или ситуацията.

Всяка емоция е необходима и важна, просто трябва да се научите как да я изразявате по начин, който не причинява дискомфорт на вас или на околните.

Да изразява мнението си 

Не трябва да забранявате на наследника си да казва "не". Напротив, нужно е от най-ранна възраст да му обясните, че има право да откаже и да каже това, което мисли.

Лекари: Никога в снега не разрешавайте на децата да правят тези неща! А родителите да не си позволяват да...

Помислете си само колко проблеми бихте могли да избегнете, ако не се срамувахте да казвате "не". Това трябва да се научи в детството и ако това се случи, ще бъде естествено, правилно и органично.

Детето не трябва да расте в атмосфера, в която само е принуждавано да прави нещо! То винаги трябва да има свобода на избор. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Коментирай