logo

Aко не искате детенцето ви да стане психопат или сериен убиец веднага му забранете да… СНИМКИ

Aко не искате детенцето ви да стане психопат или сериен убиец веднага му забранете да… СНИМКИ

Според проучване на университета в Дартмут в САЩ видеоигрите имат отрицателно въздействие върху поведението на децата, което ги прави по-агресивни

Технологии с различни форми и видове необратимо нахлуват в ежедневието ни, особено привличайки нашите деца. По-младото поколение прекарва много време с телефона, таблета или телевизора, а все повече изследвания доказват вредното въздействие на екраните и видео игрите върху когнитивното развитие на децата и тяхното поведение.

Влиянието на видео игрите върху децата: Какво знаем?
Според проучване на университета в Дартмут в САЩ видеоигрите имат отрицателно въздействие върху поведението на децата, което ги прави по-агресивни.

Супер тайна от миналото разкри защо японските деца не са лигави и капризни!

Проучването включва повече от 17 000 деца и юноши на възраст от 9 до 19 години. През периода 2000–2017 г. учените наблюдаваха реалното поведение на децата и тийнейджърите, играещи видео игри, след което успяха да заявят уверено съществуването на „ефекта на насилствена видео игра”, когато с течение на времето насилието от виртуалния свят се прехвърли в реалния свят, и без значение кой детето се биеше на страната, става агресивно и насилствено.

Виртуалната реалност на видео игрите има много реално въздействие върху психиката и поведението на хората, което само удължава списъка на вредните фактори на екрани и приспособления.

Поведение и нарушения на съня
Телевизия, смартфон или таблет имат огромно влияние върху поведението на децата. И това се състои не само в тенденцията да се възпроизвеждат действията на екрана в реалния живот, но също така и в нарастващата импулсивност и агресивност.

Познавате ли ви е картината да виждате как детето заспива всеки ден буквално в прегръдка с таблет или смартфон? Или гледате анимации по телевизията, докато не заспите? Такъв формат на заспиване може да се види днес в почти всеки дом. Но изследванията показват, че децата, които заспиват до екрана, се събуждат по-често, склонни са към тревожен сън, кошмари и други нарушения на съня.

Проблеми в училище? Премахнете таблета!
Екранните приспособления имат отрицателно въздействие върху работата на учениците. Децата губят концентрация, не могат да се концентрират, говорят повече и са разсеяни. Освен това таблетът или смартфон отнемат време и внимание далеч от домашните. Всичко това води до по-ниски оценки и лошо поведение в училище.

Проблеми с общуването в училище, причинени от подигравки на съученици поради наднорменото тегло - също много любители на видеоигри. Децата, които прекарват няколко часа на ден пред екрана, са податливи на забавяне на метаболитните процеси и склонност към наднормено тегло, а понякога и на затлъстяване. Следователно, много проблеми с външния вид, което води до психологически проблеми.

Депресия и семейни конфликти
Редовното „седене” в социалните мрежи влияе неблагоприятно на крехката психика и неизбежно води до разстройства на нервната система, а след това и до депресия.

От друга страна, детето зад таблетката напълно спира да комуникира в реалния свят, включително и с членовете на семейството. На първо място, родителите не се притесняват за това - детето не причинява неудобство, седи тихо в стаята си пред екрана и не досажда на никого. Но емоционалната прохлада и изолация рано или късно стават очевидни и тогава в семейството започва реална борба.

Какво да направите: Ръководство за безопасна работа с джаджите!
Ако искате детето ви да се развива нормално, много е важно да покажете постоянство и твърдост и веднага да очертаете рамката за използване на модерните приспособления.

За да направите това, задайте времето и териториалните интервали - къде и кога таблетът и смартфонът са разрешени и когато не са разрешени. Въведете забрана за включване преди лягане и по време на хранене. Ограничете достъпа до интернет на децата (изцяло или частично).

Поемете отговорност за развитието на децата си – забавлявайте се заедно с интересно занимания, семейна комуникация или разходка, така че времето без екрани да се окаже много по-интересно, отколкото с тях. / jenata.blitz.bg