Ето как бързо и лесно ще научите детето да разтребва стаята си

Ето как бързо и лесно ще научите детето да разтребва стаята си

Преди да го научите на ред, трябва да му обясните какво имате предвид под това и какво се изисква от него

Всяко дете може да бъде научено на ред! Никой не се е родил мърляч, както и чистофайник. Важно е обаче това да се случва не с периодични акции, а редовно и упорито. И най-важното – заедно!

На каква възраст и как да научите детето си на ред? На първо място си струва да разделите понятията "чистота" и "ред".

Чистотата означава липса на прах, чисти подове и изпрани дрехи. И до определена възраст това е задължение на родителите. Редът обаче е относително понятие. За някои редът е когато всички неща са сортирани и подредени "в една линия", докато за други е достатъчно нещата поне да се въргалят по пода, а да висят на облегалката на стола.

Тоест, преди да научите детето си на ред, трябва да му обясните какво имате предвид под това и какво се изисква от него. 

Без скандали и подкупи: Ето как лесно да отучите детето от смартфона

Струва си да започнете с това от 3-годишна възраст. По това време детето вече трябва да може само да се съблича и да сгъва дрехите си, да носи чинии до мивката и да събира играчките си.

След това може постепенно да добавяте отговорности и да формирате полезни навици, но не под формата на заповед, а с по-фини техники.

Личен пример

Без това е по-добре да не започвате. Ако в апартамента ви цари бъркотия, мивката е пълна с мръсни чинии и вещите ви са разпръснати из цялата къща, наследникът ви никога няма да разбере защо трябва да връща играчките си на мястото им.

Не забравяйте, че за децата модел за подражание са техните родители. Те несъзнателно повтарят действията на възрастните и се ръководят от тях, затова най-добре започнете със себе си.

Устойчив интериор

Когато обзавеждате детска стая, помислете преди всичко не за красотата, а за безопасността и удобството на детето.

Стаята не трябва да съдържа скъпи и чупливи вещи, ненужни декорации или лесно намачкващи се тъкани. Само необходимия минимум от издръжливи мебели и лесно миещи се и сменяеми текстилни изделия - килими, възглавници, големи меки играчки и др.

Не трябва да страдате за нищо, което се намира в детската стая. По-добре е да подредите всичко така, че да няма какво да се счупи или изцапа. Например, ако не искате детето ви да рисува върху тапетите, сложете на стената големи листове или дъски с тебешир и го оставете да твори колкото си иска.

Удобни кутии

Към устойчивия интериор трябва да бъдат добавени и удобни системи за съхранение.

Баща измисли оригинален начин да държи децата си далеч от сладкото СНИМКА

Кутиите с капак по рафтовете са най-приемливия вариант. Те са много удобни при почистване - не е нужно да тичате до чекмеджето с всяка играчка. Трябва само да донесете кутията и да сложите всичко в нея.

Върху кутиите залепете картинки, показващи какво се съхранява там: кола, динозавър, строителен комплект и т.н. По този начин с един куршум ще убиете два заека - ще научите детето си не само да разтребва играчките си, но и да ги сортира.

Забавно разтребване

Превърнете разтребването в забавна игра. Правилата могат да бъдат много различни. От ролеви игри (игра на криеница с куклите, които трябва да бъдат скрити в кутиите) до състезание (кой по-бързо, майката или детето, ще почисти своя ъгъл в стаята).

Ако пуснете и хубава музика, процесът ще се превърне в истинско забавление.

Правилото на голямата кутия

Този метод значително ще улесни процеса на разтребване и ще научи детето да разделя предметите в категории, което е много полезно за развитието му. 

Сложете в детската стая голяма картонена кутия, пластмасов леген или нещо обемисто, но леко и му предложете да събере всички разпръснати играчки вътре. Когато всичко е събрано, започнете да сортирате играчките и да ги поставяте по места им. 

Изваждането им от една кутия е значително по-лесно, отколкото да ходите за всяка вещ поотделно. А ако го направите като игра, например да я изваждате със затворени очи и после да опитвате да отгатнете какво сте взели, ще е още по-забавно!

Ред след игра

Формирането на този навик е доста трудна, но възможна задача. Детето трябва да се научи да прибира всяка играчка, след като вече не я използва. Наиграло се е с колата - сега трябва да я върне на мястото й, вече не използва конструктора - трябва да го остави на мястото му. 

Внимание, детето ще има куп проблеми в живота, ако бременната му майка...

Това може да се случи, само ако играете с детето си, не чистейки вместо него, а чистейки с него.

И всеки път, когато казвате какво правите, привличайте вниманието му към това. "Сега ще сложим конструктора на мястото му и ще вземем динозавъра". С течение на времето рожбата ви ще свикне и ще започне да се справя и сама.

Точно време

Децата са изключително привързани към домашните ритуали и в този тип консерватизъм малцина могат да се мерят с тях.

Ако наследникът ви е свикнал да му четете приказка и да го целувате преди лягане, той няма да заспи без това. Затова и почистването трябва да се превърне в ежедневен ритуал.

В едно и същото време повтаряйте един и същи набор от действия с него. Например, преди лягане приберете всички играчките, закачете дрехите на закачалка, измийте си зъбите... За да развиете у него навик, трябва да го правите всеки ден, дори ако стаята му е подредена.

Похвала и награда

Детето трябва да бъде възнаградено за усилията си. Преди всичко с похвала. Вашата оценка е най-важна за него, затова не пестете милите си думи, но и не прекалявайте.

8 грешки, с които превръщате детето си в нарцис

Важно е да му дадете да разбере, че сте видели какво точно е направило. Затова вместо "О, колко е чисто!", трябва да кажете: "Браво, че си оправил леглото и си прибрал количките на рафта". Такава описателна похвала е много мотивираща за детето.

За по-големи постижения - например детето е измило чиниите за първи път, може да го наградите с нещо материално, например любимо лакомство. Но това е еднократно действие, което не трябва да се превръща в система. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай