logo

Внимание, детето ще има куп проблеми в живота, ако бременната му майка...

Внимание, детето ще има куп проблеми в живота, ако бременната му майка...

Оказа се, че това, което се случва с жената, докато носи плода в себе си, определя бъдещето му

Няма родител, който да не иска само най-доброто за своето бебе. Но според професора по педиатрия от Харвард Джак Шонкоф можем да „съсипем“ живота на децата още преди да са се родили.

Оказа се, че преди да се родим на този свят, животът на бременната ни майка оказва по-силно влияние върху нашето бъдеще, отколкото можем да си представим. 

Новороденото бебе от тези СНИМКИ 18+ подлуди света

Как ще протече животът ни зависи от толкова много неща - обстоятелства, случайности, изборите, които правим, и решенията, които взимаме.

Ако само си представим какво е усещането за една бременна жена всеки ден да се тревожи за покрива над главата си, отношенията вкъщи, как ще плати сметките си и какво ще сложи на масата, ще осъзнаем, че това не може да не се отрази на развиващото се в нея бебе.

5 родителски грешки, които съсипват децата

Всички тези притеснения водят до „натрупването“ на токсичен стрес, който се отразява пагубно и на двата организма - на майката, и на детето. В тялото на жената се отделят хормони на стреса, които преминават през плацентата и влияят върху мозъчното развитие на плода.

В по-късен етап от живота на такова дете, то проявява деструктивно поведение, което води до лошо здраве, ниски оценки в училище, а по-късно - ниски доходи и дори попадане в затвора.

Това означава, че детето, родено в крайна бедност, е силно застрашено завинаги да остане в този капан. Но, според учени, като професора по педиатрия от Харвард Джак Шонкоф, има един прост начин за справяне с този проблем и това е - любовта.

Какво ще бъде следващото поколение и съответно - бъдещето ни, зависи от това какво правим сега. Според проф. Шонкоф, бедните бъдещи майки трябва да бъдат подкрепени, включително от специалисти, като с тях се провеждат постоянни срещи, на четири очи и изпълнени с емпатия и разбиране.

8 бабешки деветини за бременността, които се оказаха верни СНИМКИ

В Щатите вече се провеждат такива подкрепящи програми и резултатите са видими. Те са описани в ново проучване, публикувано през ноември. В него се разглеждат ефектите на програмата Nurse-Family Partnership (в буквален превод: партньорство между медицинската сестра и семейството) върху умственото развитие и академичните постижения на деца, родени и отгледани от самотни майки в крайна бедност, уточнява lifestyle.

И резултатите са невероятно добри. Проучването проследява цели 18 години от живота на децата.

В момента се провежда изследване, което е продължение на първото. Учените искат да проверят дали осигуряването на финансова помощ на тези майки ще има същия ефект или искрената морална подкрепа е по-ценна за справянето със стреса. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!