Без скандали и подкупи: Ето как лесно да отучите детето от смартфона

Без скандали и подкупи: Ето как лесно да отучите детето от смартфона

Ако използването на тези джаджи се превърне в постоянен навик, това може да има отрицателно въздействие върху развитието на детето и отношенията му с околните

Детето ви не откъсва очи от екрана на смартфона с часове, а вие се чудите какво да правите? Може да му забраните да използва телефона, но най-вероятно резултатът ще бъде обратният. Или пък да опитате да постигнете споразумение и да разрешите проблема мирно.

Съвременното поколение често прекарва дълги часове в компанията на своите мобилни устройства.

Телефоните, таблетите и компютрите са станали неразделна част от живота му. Но ако използването на тези джаджи се превърне в постоянен навик, това може да има отрицателно въздействие върху развитието на детето и отношенията му с околните.

Как да разберете, че наследникът ви определено има проблем и как да го отучите от телефона?

Лекари бият тревога: Здравословното хранене е опасно за детето!

Родителите подхождат към проблема по различен начин. Някои са много притеснени от това, други предпочитат да не обръщат внимание, като само от време на време се дразнят и провеждат превантивни разговори.

Как обаче да разберете дали е време да вземете радикални мерки?

Последици от пристрастяването към смартфона

Мобилните устройства отдавна са се превърнали не само в забавление и средство за комуникация, но и в спешна необходимост. Те правят взаимодействието със света много по-лесно - нещо, което трудно може да се отрече.

Когато проблемът засяга децата обаче, родителите започват да се тревожат, защото прекомерната страст към тези джаджи може да крие сериозни проблеми.

Затова, преди да действате, трябва спокойно да оцените мащаба на "катастрофата" и нейните негативни последици:

Физически недъзи

Дългото оставане в едно и също положение, мускулното напрежение и лошата стойка могат да доведат до заболявания на опорно-двигателния апарат, болки в гърба и значително влошаване на зрението.

US учени сензационно: Майките с тази кръвна група раждат генийчета!

Липсата на физическа активност, пасивният начин на живот, липсата на разходки на чист въздух също оказват лошо влияние върху състоянието на детския организъм. Всички тези фактори обикновено са провокирани от "приятелството" с телефона.

Липса на комуникация

Вместо да се среща с приятели и роднини, детето отива във виртуалното пространство, затваря се в себе си и губи социалната връзка.

Когато по-голямата част от живота му е изпълнена с онлайн комуникация, реалността отива на заден план и губи своята привлекателност. А това създава проблеми с уменията му за взаимодействие с хората.

Пристрастяване

Електронните устройства и потапянето в игрови процеси, като всяко силно увлечение, могат да причинят нездравословно пристрастяване - зависимост, от която по-късно ще бъде много трудно детето да се отърве.

Влошаване на успеваемостта и концентрацията

Прекомерното потапяне във виртуалния свят влияе сериозно върху качеството на учебния процес. Ученикът може да загуби интерес към уроците и домашните и ще се стреми възможно най-бързо да грабне телефона си.

Как да отвлечете вниманието на детето от телефона: 7 стъпки към реалността

Най-простият и достъпен начин, който първо идва на ум на всеки родител, е да се скара или да му го вземе. Но това може да доведе до още по-страшните последици.

Кафяв шум: Бебето заспива веднага щом го чуе, а и на родителите помага!

Освен факта, че доверието и контактът с детето ще бъдат загубени, то определено ще се опита тайно да наруши забраната, защото този плод е толкова сладък.

Ако наистина се тревожите за здравето и психологическото състояние на наследника си, пригответе се за дълго пътуване. Ето какво съветват психолозите:

Говорете откровено

Трябва да организирате съвместно обсъждане на усложняващата се ситуация и да опитате да разберете какво привлича вашия син или дъщеря към смартфона. В края на краищата прекомерното потапяне във виртуалния свят почти винаги е вик за помощ и признание за самота.

Най-вероятно детето има скрити причини да се оттегли от реалността: скука, стрес, липса на внимание от страна на родителите или конфликти с връстниците.

Установете правила

Спокойно и аргументирано се договорете с детето колко време е разумно да прекарва пред екрана. Разкажете му за опасностите от честото използване на мобилните устройства и как това се отразява на зрението и общото състояние.

Отделете определен брой часове, в които му е позволено да се забавлява с джаджата. Също така е важно да се определят случаи, в които телефонът е забранен, например по време на уроци или преди лягане.

Столетници: Децата, родени през този месец, ще живеят дълго и щастливо

Може да превърнете забраната в семейна игра. Например, създайте зони "без джаджи" у дома – места, където не може да се носи смартфон. Нека това място е кухнята или всекидневната - стаи, в които се събирате, за да общувате. А забраната ще важи за всички – както за децата, така и за възрастните.

Наблюдавайте активността на детето в интернет

Разпитайте детето си какво точно прави на телефона: какви приложения използва, какви сайтове посещава, каква информация търси. Разкажете му за правилата за безопасност и анализирайте доколко наследникът ви ги спазва. Важно е да сте наясно какво прави в интернет.

Родителите трябва да помогнат на децата си да разберат как да използват мрежата не само безопасно, но и полезно. Интересувайте се от същите неща, от които се интересува вашето дете и тогава то определено ще започне да ви слуша.

Предлагайте алтернативни занимания

Ако вашият син или дъщеря са твърде фокусирани върху устройството, им намерете други интереси. Предложете алтернатива - игра на открито, спорт, четене, хоби или просто интересно прекарване на свободното време в компанията на приятели или семейството.

Край на мистерия: Разбра се защо „мама“ е първата дума на детето!

Съвместните дейности в реалния свят ще открият нови източници на радост и удоволствие у детето. Всъщност това е най-лесният и най-трудният начин. Едно дете винаги ще предпочете общуването на живо с родители, братя или сестри пред своя виртуален приятел. Освен ако, разбира се, вече не е развило тежка зависимост.

За съжаление, родителите не винаги имат свободно време и енергия за това. И в този случай всичко зависи от способността ви да пожертвате нещо важно в името на рожбата си - свободно време, любим сериал, работа с нередовен график и т.н.

Създайте технологични "прозорци"

Вместо да забранявате напълно джаджите, създайте определени интервали в ежедневието, в които детето може свободно да прекарва известно време на телефона или в интернет. Например, отделете 30 минути след като завърши домашното си или след обяд и му разрешете да погледа видеоклипове, да поиграе любимите си игри или да почати в социалните мрежи.

Така също може да се формира навик, но този път добър и най-важното – контролиран.

Бъдете пример

Ако родителите постоянно работят или се забавляват в интернет, най-вероятно детето ще развие същия навик. Затова опитайте да водите активен начин на живот и ограничете използването на електронни устройства.

Покажете на детето, че има и други начини за почивка и прекарване на свободното време и че социалните връзки и общуването на живо в реалния свят са много по-важни. Личният пример е най-ефективният аргумент, най-добрата подкрепа.

Вземете домашен любимец

Това е ефективен, но доста труден метод.

С тези малки трикчета ще преодолеете детската истерия за нула време

На първо място е необходимо да се обясни на детето, че домашният любимец не е играчка, а голяма отговорност. Този метод ще работи само ако грижите за домашния любимец са поверени на детето.

Ако само вие се грижите за кучето или папагала, а наследникът ви само си играе с него, няма да има смисъл. Той трябва да храни домашния любимец, да го разхожда, ако е необходимо, да го обучава и да се грижи за него. Това не само ще възпита в него чувство за отговорност, но и ще му помогне да се социализира.

Ако се съмнявате в способността на детето си да се грижи за малкия си приятел, вземете домашен любимец от приятели и вижте как ще реагира на новите отговорности.

Всички ограничения, включително и тези, свързани с телефона, не предизвикват много приятни емоции, но това е важно за здравето и развитието на децата.

Организирането на родителски контрол не е лесна задача, изисква повишено внимание и искрено желание да се направи животът на детето благоприятен. Ето защо, когато откриете проблем, е важно да не се паникьосвате, а да се въоръжите с търпение и да действате с любов.

Ако подходите към въпроса спокойно и деликатно, правилният баланс ще бъде възстановен. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай