logo

Ето как да разберете какъв цвят очи ще има бебето ви

Ето как да разберете какъв цвят очи ще има бебето ви

Сини, а може би кафеви? Специалисти посочиха как да установите

Веднага след раждането на дете зрението му още не е добре развито. През първите три месеца то вижда само светли петна, а чак след шестия месец започва да различава фигури. 

Дете се роди с лице на старица, ето как изглежда на 24 години

Много бебета се раждат със сини или сиви очи. Всичко това е заради цветния пигмент меланин - в тялото на бебето има много малко от него. 

С течение на времето цветът на очите му може да се промени и към тригодишна възраст то той е вече напълно оформен. Дори и да родите синеока бебешка кукла вярвайте, това не е сигурно ще няма да се промени.

 Учените обаче са категорични, че има начин да разберем какъв цвят ще са очите на бебето ни и то много лесно.

Все пак, ако бебе се роди с кафяви очи, то тогава гаранцията е на 90%, че те ще си останат такива. 

Чудото, което стана с Бетани и Тим, се случва веднъж на 15 милиона! СНИМКИ

Как се променя цветът на очите на новороденото?

Основното нещо, което трябва да знаете е, че те няма да станат по-светли и ярки. Веднага след раждането си бебето започва да произвежда меланин, под въздействието на светлината. Това придава на очите генетичен отенък. В утробата не е имало ултравиолетово лъчение и от там идва светлият син цвят в очите при повечето европейски бебета. 

Следователно ирисът потъмнява при всички, просто при някои придобива златист или меден отенък с времето, а при други - син, сив или зелен. 
Синеоки - тези деца просто сменят отенъкът от бледосиньо до наситено синьо или сиво-синьо или дори тюркоазено. 

Кафяви очи - до навършване на два месеца обикновено меланин достига обемът, който позволява да бъде определен бъдещият цвят на очите на детето. Ако по това време очите на бебето са придобили топъл нюанс, то тогава трябва да се почака да станат кафяви.

Зеленооки - това си е скитащ цвят. Получава се най-вече ако майката и таткото имат различни цветове на очите. Бебето ще има или тези на бащата или на майката, но изводите могат да се направят, когато то навърши три години. 

Сивооки - този цвят се появява при дете още на шест месеца, ако има заложен такъв тип гени. Рядко се променя, но през годините може да се превърне в синьо или дори кафяво.

Щом видите децата на тази тъмнокожа красавица и синеокият й мъж ще онемеете СНИМКИ

Как да предскажете какъв цвят на очите ще има новородено

Говорихме за меланина и фактът, че бъдещият цвят на очите на детето зависи от него. Това е бавен процес, но изводите могат да се направят, когато бебето е на 6 месеца. Ако тогава са започнали да се появяват малки кафяви петна, то трансформацията на вашето бебе е започнала и то ще стане с кафяви очи. Петната могат да бъдат сиви или зелени. 

За да предскажат какви ще са очите на бебето, учените дори са измислили специален калкулатор. Благодарение на него можете да опитате да предскажете как ще се получи цветът на очите на бебето в крайна сметка.

Можете да проследите следните модели:

- при бебета с кафяви очи цветът няма да се промени;
- ако и двамата родители имат кафяви очи, тогава вероятността детето да има същите е 75%; че ще е зеленооко - 19%; че очите ще бъдат сиви или сини - 6%;
- ако единият от родителите има кафяви очи, другият има сини, тогава зеленоокото дете определено няма да има. Хлапето ще бъде или с кафяви очи, или със сини - 50 на 50;
- единият от родителите е с кафяви очи, другият е със зеленооки: вероятността очите на детето да са кафяви - 50%, зелени - 38%, сини - 12%;
- и двамата родители са зеленооки: вероятността бебето да има кафяви очи е по-малко от един процент, зелено - 75%, синьо - 25%;
- ако единият от родителите със зелени очи, другият със сини, тогава детето ще наследи цвета на очите на един от тях с еднаква вероятност;
- ако мама и татко са синеоки, тогава бебето с вероятност от 99% ще бъде същото. Един процент остава за зелените очи
/jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай