logo

Не се карайте пред детето – съсипвате здравето му!

Не се карайте пред детето – съсипвате здравето му!

Пет кошмарни неща може да застигнат малчуганите, които стават свидетели на враждите между родителите им

Възпитанието на детето е много важно. За това какъв човек ще стане то когато порасне голямо влияние оказва именно семейната среда, в която расте.

Грешките при възпитанието на малките хора може да са много. Заради това преди време от jenata.blitz.bg споделихме пет родителски грешки, които е добре да не допускате, защото те съсипват детето.

Но опасностите при отглеждането на малките човечета са повече от очакваното. 

4 златни родителски правила

Не е тайна, че кавгите на родителите се отразяват негативно на децата. Но това не спира възрастните да си вдигат скандали пред отрочетата си. 

Постоянните скандали в семейството се възприемат от децата много по-зле от развода. Кавгите влияят върху развитието на детето, както и на психическото и физическото му здраве. 

Скандалите пред децата оказват пет фатални последици върху бъдещото им развитие.

Ето петте щети, които нанасяте на децата си, ако се карате пред тях:

Децата обвиняват себе си
Когато родителите се карат пред малки свидетели, те започват да обвиняват себе си за случилото се. Децата се чувстват отговорни за събитията в семейството. Те търсят причината за проблемите в себе си, за разлика от възрастните, които се опитват да обвинят другия човек. Отрицателните емоции се натрупват и все още неоформената психика на децата не издържа на натиска.

Всяко дете има различен проблем. Някои деца, станали свидетели на родителски кавги, започват да проявяват лошо поведение, други страдат от тревожност и депресия, спират да учат и спят лошо. 

При децата на сприхави родители се забелязва спад в апетит и общия имунитет. Поради постоянен стрес възникват заболявания, които често могат да бъдат излекувани само от психолози. Следователно в конфликтните семейства децата по-често боледуват, отколкото в щастливите такива.

Щом се успокоите след кавга, опитайте се спокойно да обясните на детето какво се случва и защо псувате. Покажете на детето, че няма вина. Възрастните се карат просто защото не могат да се споразумеят.

4 златни родителски правила

Не знае как да контролира емоциите си
Гледайки кавга между родителите, детето изпитва цяла гама от емоции, като гняв, страх и безпокойство. Малкият човек все още не знае как да се справи с тях, от което страда. Той ще се опита да изхвърли емоциите си с писъци, интриги, неподчинение, настроения и упоритост. 

Освен това момчетата и момичетата реагират различно на семейните скандали: момичетата са по-склонни да имат емоционални проблеми, а момчетата стават агресивни възрастни.

Екстремни прояви могат да се проявят в кошмари, страхове, заекване, нервен тик или инконтиненция на урината. Освен това последствията от родителските кавги може да не се появят веднага, а след месеци или години. Възрастните, обзети от собствените си проблеми, често не забелязват това.

Ето защо, ако не разбирате какво се случва с детето и защо то започна да се държи странно, обърнете внимание на собственото ви поведение и начин на общуване с партньора ви.

Опитва се да привлечете вниманието
Когато татко и мама постоянно се карат, първото нещо, което детето иска да направи, е да насочат вниманието към себе си. Мечтае родителите му да се разсеят от псувните, да дойдат при него и да общуват нормално.

Децата са страхотни манипулатори. От детството научават, че родителите ги обграждат с особена любов и грижа в онези моменти, когато се чувстват зле. Следователно, най-доброто нещо, което детето решава да направи, е да се разболее. Това често се случва дори несъзнателно, но резултатът е един. Родителите забравят за войните помежду им, започват да обичат детето и да се грижат за него по всякакъв възможен начин.

Следователно, ако от малко едно дете е болнаво и често страда от различни болежки, то замислете се дали семейната среда е добра или родителите не спират да си крещят пред него.

Връзка с наследствеността
Реакциите на децата към конфликтите са пряко свързани с наследствеността. Именно тя определя психичното здраве на детето. Повечето от проблемите, свързани с психиката, зависят от нея, включително тревожност, депресия и психоза. Лошите родителски отношения могат да изострят вродената предразположеност и да доведат до сериозни заболявания.

Симптомите, причинени от стрес, могат да се появят дори в ранна детска възраст. При децата пулсът се ускорява, появява се тревожност и сънят се влошава. В семейства, в които царят любов и хармония, наследственото предразположение към дадена болест може да не се прояви по никакъв начин.

Разрушаване на идеалите
Родителите за децата са символ на надеждност и сигурност. Детето се опитва да следва примера им във всичко и счита, че това е единственият правилен начин. Ако картината на връзката в семейството се промени, неговите идеали се сриват. Детето става несигурно и нещастно. Някои деца започват да проявяват агресия както у дома, така и в комуникацията с връстниците им. 

Напрежението в семейството се отразява на здравето им. Децата не могат да разберат защо най-близките му хора се карат. Неприятните усещания се натрупват и стават причина както за психични, така и за физически заболявания при децата.

Важно!
Полагайки усилия за подобряване на отношенията с партньора си, вие не само ще станете по-щастливи и по-спокойни, но и ще се грижите за здравето на децата си. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!