Важно: Психолог издаде какво трябва да правят учениците през лятната ваканция!

Важно: Психолог издаде какво трябва да правят учениците през лятната ваканция!

Трябва ли да ги караме да учат, четат и смятат или да ги оставим да си починат?

Всеки родител с ученик с нетърпение чака ваканциите. Не за друго, ами това е време, в което и детето, че и родителите покрай него (а често пъти и бабите и дядовците) няма да учат заедно.

Общо взето – лятната ваканция е време за почивка не само за учениците, но и за близките им.

Сензационно откритие за децата, оценките им и парите на семейството, в което растат

Но какво да правим с малчуганите в месеците, в които не са на училище? Трябва ли да ги караме да учат все пак нещо? Да чета? Да смятат? Или да ги оставим цял ден да бичат яйляк – какво казват в някои населени места в България?

Е, по темата говори практикуващият психолог и писател Михаил Хорс.

По думите му най-важно е първо да вземе предвид това в кой клас е детето ни.

Според психолога няма твърди правила и е важно да се подходи към детето според неговите потребности, интереси и желания.

„Ако оставите ученолюбивите деца напълно без да учат по време на лятната ваканция, ще последват куп неуспехи и провали, а самото дете няма да е никак доволно от това. 

Други малчугани пък показват, че вече са толкова уморени, претоварени, че би било чудесно да си починат. И тук просто е важно родителите да имат няколко алтернативи в главите си и да не се водят от мнението, че има златно правило за това какво трябва да прави или не прави детето им“, обясни той.

Хорс отбеляза, че седенето пред телевизора, на телефона или на компютъра не е релаксация.

„Препоръчително е да прекарвате активно време сред природата, необходима е някаква дейност, смяна на мястото, смяна на режима. 

Всичко това си личи много по време на лятната ваканция на детето. 

Невролог: Ако детето пише грозно, то веднага направете това!

Важно е и на колко години е детето! Ако говорим например за по-малки ученици, тогава можем да интегрираме ученето през ваканциите в някаква форма на игра, сега например има много подобни забавни настолни игри, които са свързани с учебния процес“, каза той и поясни: „Има и онлайн игри, но е по-добре детето да не прекарва много време пред различните дигитални устройства“.

Психологът подчерта, че има различни препоръки за по-големите ученици.

„Що се отнася до по-големите ученици, които например трябва да бъдат подготвени за някакъв изпит (да речем) тогава е обратното – струва си да настоявате и да премахнете от главата си идеята, че той, горкият/горката, е уморен/а. 

Важно е съжалението към детето или чувството за вина към него да не контролира родителите и те трябва да разберат, че след изпитите ще имат време за почивка“, заключи той. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай