logo

Водната гимнастика за бебета – истинско приключение за най-малките

Водната гимнастика за бебета – истинско приключение за най-малките

Водните занимания са изключително полезни за нормалното двигателно развитие на бебетата и децата и в това отдавна са се убедили родителите на последните поколения малчовци. Целта им е бебчето да се запознае с водата и да се научи да бъде в хармония с нея.

Активните движения пък стимулират физическото и психомоторното развитие, подобряват координацията и нервната система, укрепват костите и имунитета, подобряват кръвообращението, дишането и интелектуалното развитие, нормализират мускулния тонус, действат благотворно върху храносмилането и апетита. Освен това помагат бебетата да формират важни двигателни умения и ги приучават да се приспособяват по-бързо и лесно в необичайни и непознати ситуации. Около това мнение се обединяват педиатрите и физиотерапевтите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които обаче препоръчват заниманията стартират с консултация с лекар физиотерапевт.

Спомен за майчината утроба

Бебето има изградени рефлекси за поведение във водна среда още от майчината утроба. Във водата детето е щастливо, защото се движи напълно свободно и безтегловно, тъй като тя поема тежестта на тялото. Всяко едно потапяне носи на новородените и на съвсем малките щастливи спомени за безгрижния живот в корема на мама и много хубави емоции, важни за здравето и психическото му развитие. Колкото по-рано бебето свикне с водата, толкова по-спокойни ще се чувстват родителите и по-безопасни ще бъдат откритите водни пространства за детето, когато порасне.

Началото на водното приключение за най-малките

Водните занимания за най-малките стартират във вана и могат да започнат след петата седмица от раждането. Този период е необходим, за да се предпази бебето от инфекции. Целта на заниманията е то да се запознае с водата и да се научи да бъде в хармония с нея.

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Гимнастиката е особено препоръчителна за недоносени деца. Помага им да се адаптират по-добре към новата среда. Методът показва удивителни ефекти при терапия и лечение на редица физиологични проблеми у бебетата. Важно е обаче да се помни, че водни занимания се правят само на здрави кърмачета. Полезни са при деца с ниско тегло, лош апетит, леки деформации на скелета, забавено двигателно и психическо развитие, деца, които често боледуват или са с леки и средни форми на рахит. Колкото и да са полезни, водните занимания не са препоръчителни при някои специфични заболявания и състояния, затова й предварителната консултация с лекар е повече от препоръчителна.

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Водното приключение винаги стартира с подготвителна гимнастика и масаж, за да може бебето да се подготви за ваната. По време на процедурата, родителите вземат участие и получават съвети за изпълнението на упражнения в домашни условия.

Водна гимнастика в басейн

Водната гимнастика за бебета в басейн се провежда от 10-месечна възраст до 3 години. Освен за хармоничното двигателно развитие, нервната и дихателната система, тя помага на бебето да се социализира с други малчовци и да се зареди с положителна енергия. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ групите са съпроводени от музика, която допринася за емоционалния характер на упражненията.

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Заниманията се провеждат от специалистите от Сектора по физиотерапия, които имам богат опит в работата с бебета и деца. По време на груповите занимания се ползва не само басейн, а и джакузи, което играе роля на малък басейн за тези бебетата, които не могат да се отпуснат в големия. Заниманията са с продължителност около 50 минути. Препоръката на специалистите е заниманията по водна гимнастика да продължат до навършване на 3-годишна възраст на детето. /jenata.blitz.bg 

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!