Как да разпознаем дали един психолог е добър

Как да разпознаем дали един психолог е добър

Големият брой положителни отзиви е по-скоро плюс, но не винаги

Денис Долгов, кандидат на медицинските науки, клиничен психолог, хипнолог и НЛП майстор, обясни критериите за избор на добър психолог. Лекарят веднага уточни, че няма универсален алгоритъм или „чеклист“, който да гарантира еднозначно правилния избор, но все пак има някои препоръки.

„Професионалното образование е задължително. Ако някой твърди, че се е "учил от майсторите", но упорито отказва да предостави подкрепяща документация, това трябва незабавно да ви донесе съмнения. Има неформална обмяна на опит с различни методи, но винаги трябва да има документи за основно професионално обучение“, каза Долгов.

Разкриха тайната на връзките за цял живот

Големият брой положителни отзиви също е по-скоро плюс, въпреки че не трябва да забравяте за съществуването на цели организации, участващи в измамни отзиви, продължи психологът.

Долгов цитира изрази, често използвани от ненадеждни психолози. „Гарантирано решаване на вашия проблем с една сесия“: никой разумен професионалист не може да гарантира това. „Уникален авторски метод“: мнозина имат някои разработки и характеристики на работа, но само това, което е признато за такова от професионалната общност, е привлечено от „авторския метод“. „Работя във всички подходи, използвам собствен микс, познавам всички методи…”: никой не знае всички подходи в психологията, само в телесно-ориентираната психотерапия има повече от сто различни методи”, обясни специалистът.

Той допълни, че има мултимодален подход, когато един психолог може да приложи няколко различни техники по отношение на един клиент, но техният брой винаги е краен и специалистът трябва да е готов да говори за всеки.

„След като сте чули или прочели следните неща, знайте, че сте изправени пред човек, чиито възгледи нямат нищо общо с никоя наука: „Енергоинформационни полета/потоци“, „Работа на фино ниво“, „Аура“, „Връзка с Вселената“, „Езотерика“, „Хюман дизайн“, „Зло око, корупция, конспирация“, предупреди Долгов.

Адски демоде: Изхвърлете тези неща от гардероба си незабавно

Експертът посъветва, ако е възможно, да се съсредоточите върху препоръките на познати и надеждни хора. Преди да вземете окончателно решение, има смисъл първо да говорите със специалист по телефона, да посочите същността на проблема и да попитате как възнамерява да го реши.

„За съжаление спецификата на психологическото консултиране и психотерапията е такава, че дори наистина високата квалификация на един специалист и фактът, че той наистина е помогнал на много хора, не означава автоматично, че ще помогне и на вас. Много зависи от създаването на така наречения „терапевтичен съюз“: трябва да подхождате един към друг на лично ниво. Това може да се установи само експериментално“, отбеляза лекарят.

Ако специалистът е избран правилно, след всеки сеанс пациентът трябва да се чувства поне малко по-добре, подчерта Долгов. „Ако нищо не се случи или стане по-лошо, не чакайте. Продължавайте да търсите“, завърши той./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай