logo

10 от най-разпространените грешки, които може да допуснете, докато организирате сватбата си

10 от най-разпространените грешки, които може да допуснете, докато организирате сватбата си

Идва лятото – разгарът на сватбения сезон. Организирането на най-важния ден в живота на всяка дама започва много преди тържеството. Понякога той се планира години преди деня, в който двамата влюбени ще се изправят един срещу друг, за да си кажат заветното „да” и да разменят пръстени, вричайки се във вечна вярност.

При организацията на сватбата съществуват редица грешки, които се допускат както от бъдещите младоженци, така и от самите организатори на тържеството.

„Изпробвате” грима и прическата много преди тържеството

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че тенът на кожата е различен през различните сезони. Дължината на косата ви също може да се промени до настъпването на големия ден. От пробния грим и прическа има смисъл, само ако не сте уверена в уменията на специалистите, но ако познавате гримьора и фризьора, е добре „пробата” да се направи две-три седмици преди тържеството.

И нещо много важно: трябва да сте сигурни, че нямате алергии към елементите на декоративната козметика, която смятате да използвате.

Купувате роклята предварително

Когато казваме предварително, имаме предвид повече от 3-4 месеца преди сватбеното тържество. Всичко може да се промени – не само фигурата ви, но и модата, стилът на мероприятието, както и самите ви възгледи. Разбира се, ако бюджетът ви позволява след това да си купите нова рокля, няма никакъв проблем, но често булката и младоженецът стават заложници на собствения си образ, а това ги ограничава в избора на място за провеждане на тържеството и декорация.

Извън сезона могат да се купят тоалети на много изгодни цени, но тук идват другите проблеми: задължително трябва да се помисли може ли роклята да бъде преработена, могат ли по нея да се добавят нови детайли или пък да се отстранят такива.

Да не се срещнете с водещия

В подобна ситуация може да изпаднете, ако сте потърсили услугите на сватбена агенция. Необходимо е отрано да се срещнете с човека, който, както един диригент, ще напътства гостите и ще се грижи за настроението им. Важно е да се обсъди не само какво искат младите, но и какво не искат да има на сватбата им. Да се поговори за традициите, които ще бъдат спазени, за музиката, за забавните състезания по време на тържеството...

Понякога се случва младоженците да са толкова ужасени от гласа на водещия, че да не се интересуват от огромния му професионализъм... Подобно нещо със сигурност ще съсипе празника им.

Няма план „Б” в случай на дъжд

Това се отнася за разходките, фотосесиите и церемониите на открито. Всички мечтаят за чисто небе и лек ветрец, за да може воалът да стои добре. Но всичко може да се случи. Дъждобран или шал на рамената няма да развалят нещата.

Друг проблем може да се окаже жаркото слънце. Ако сте планирали дълга разходка, помислете къде ще бъдат спасителната сянка и разхладителни напитки. В случай, че времето е хладно, трябва да помислите за топли напитки.

Отказвате професионален фотограф

Подобно нещо се среща доста често по сватбените мероприятия. Сега апаратът не е лукс, а джаджа, с която разполагат много хора. Някой от гостите сигурно снима добре, а приятелката ви има много последователи в Инстаграм! Тя може да направи невероятни снимки дори с телефона си.

Но гостите идват, за да се забавляват и не е много правилно да ги разглеждате като алтернатива на професионален фотограф.

Всъщност не е задължително да наемате специалист за цялото тържество. Може да ползвате услугите му само 2-3 часа, колкото да си направите хубави снимки със семейството, приятелите и колегите.

Дълго мероприятие

Хубавото тържество продължава 5-6 часа и включва вечеря, тостове и танци. Сватбата е ден, в който съпрузите иска да прекарат колкото се може повече време заедно, а не да купонясват с приятелите си до зори.

Идеалното начало на празника е около 6-7 часа вечерта, а краят му – 1 часа след полунощ. Ако гостите иска да продължат купона, може да ги пратите на клуб, в който предварително сте направили резервация.

Разчитате, че тържеството само ще се изплати

Има случаи, в които младоженците разчитат да платят част от разходите по тържеството с парите, получени от гостите като подарък. Това е голяма грешка. Добре е предварително да се знае как ще бъде платено мероприятието. По неписано правило, всичко трябва да се плати преди самото тържество, но има и изключения, в които това става в самия ден.

Организаторът на сватбата и флористът са едно и също лице

Организатор и флорист са две много различни професии. Случва се, специалисти, които умеят да правят разкошни букети, да решат, че могат да се справят и с организацията на сватбата. Понякога пък организаторите използват снимки на флористи, с които нямат никакво отношение.

Работата на добрия организатор е да запознае бъдещите младоженци с най-добрите оферти и да направи тържеството най-хубавия ден в живота им.

Да се вслушвате в съвети

Колкото хора – толкова мнения. Всичките ви близки ще знаят коя рокля ще е най-подходяща за вас, къде трябва да отидете на меден месец или колко деца да родите след сватбата... Така че – вслушвайте се само в себе си. Този ден е за вас двамата.

Трябва да помните, че когато поканите гостите, трябва да се погрижите за комфорта им. Ако някой от тях е вегетарианец, трябва да се погрижите на масата да има и блюда без месо, а ако някой реши да доведе на сватбата и бебето си, погрижете се да има специално столче за него.

Отнасяте се прекалено сериозно

Това е просто една вечер за роднините и близките ви хора, възможност да пообщувате, да сте сред тържествена атмосфера, да споделите щастливия ден с други хора. Ако държите всичко да се случва под час, да контролирате всичко и да изпадате в ужас от оранжевия цвят на цветята, които сте искали да са жълти, то със сигурност няма да получите удоволствие.

Няма правилни или неправилни сватби, няма грешно подбран стил или цветя, няма песни, които е трябвало или не е трябвало да звучат на празника ви, както и няма „закон”, който казва в колко трябва да започне и да завърши празненството.

Всяка сватба е уникална, неповторима и единствена по рода си. И тя, като едно произведение на изкуството, има право да изглежда така, както я виждат художниците – булката и младоженеца./jenata.blitz.bg

Коментирай