logo

Приятелят ми е психопат: как да разпознаем мъжа тиранин

Приятелят ми е психопат: как да разпознаем мъжа тиранин

Едва ли съществува жена, която мечтае да стане жертва на гаджето си тиранин. За съжаление, в реалния живот нещата не стоят по този начин и има много момичета, които се сблъскват с този проблем. 

Можем ли отрано да разберем, че мъжът на мечтите ни е агресивен и как да го направим?

За съжаление, много малко мъже са готови открито да си признаят в ранен етап на връзката, че са деспотични личности. Голяма част от тях успешно прикриват този факт. Те могат да са душата на компанията, да са обаятелни и да завъртят главата на всяко едно момиче. Но след това, решавайки, че партньорката им няма къде да избяга, свалят маската.

В повечето случаи това е прекалено късно - жертвата се е хванала в капана и остава с него, колкото и ужасно да е държанието му към нея. Някои се оказват свързани с брак и деца, други ги свързва любовта, а трети просто изпадат в емоционална зависимост. 

Как да избегнем подобен развой на събитията?

Най-важното е да разберете, че тиранинът жадува за власт и пълен контрол над жертвата си. Той е господарят, който поставя своя интерес над този на останалите и изисква безусловно подчинение и признаване на всичките си идеи, без значение дали те са адекватни, или не. 

Голям процент от тираните са хора с много комплекси и проблеми, които се стараят да се утвърдят за сметка на другите. Стремежът им към доминиране може да се прояви и в старание да изказват "авторитарното" си мнение по абсолютно всички въпроси, понякога и по такива, които са извън интересите им или са в компетенциите на техния събеседник.  

Деспотичните мъже обикновено са много ревниви и първоначално не вдигат скандали, но склонността да държат потенциалната си жертва близо, нежеланието да я делят с никой друг, стремежът да знаят всичко за нещата, които върши във времето, в което са разделени, могат да бъдат първият тревожен сигнал, че нещо не е наред.  Постоянните въпроси за приятелите ви, опитите за влияние върху отношенията ви с тях или на тези със семейството ви - също.  

Още един предупредителен сигнал може да бъде маниакалните му "грижи", достигащи понякога до абсурд. Под това прикритие може да се крие желанието на подтисника да ограничи свободата на жертвата си.

Нужно е да се обърне внимание и на поведението му сред приятели и в семейството, дали уважава чуждите желания и възгледи. Ако се затваря в себе си, когато нещата вървят по сценарий или хората около него предпочитат да се съгласяват с всичките му желания, не е изключено това да е знак, че дълбоко в душата на приятеля ви се крие голям деспот. 

Главното, на което трябва да обърнете внимание, е дали той е готов на компромис, дали уважава мнението и решенията ви и дали се опитва да ограничава свободата ви. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай