Всички знаем колко полезна е консумацията на риба. Честото похапване на този деликатес – без значение дали е морска или речна риба, ни гарантират добро здравословно състояние.
Но сега редица учени и медици предупредиха, че куп смъртоносни болести дебнат всички, които ядат риба.
„Да, тази храна е полезна, но при неправилната й консумация може да си навлечете куп здравословни проблеми. Някои от тях дори може да завършат фатално“, предупреждават лекарите.
Лекарите са категорични, че ако рибата не е приготвена правилно се излагаме на риск от това да се заразим с някоя от следните болести: паразитоза, описторхиазата, дифилоботриазата, ехинококозата, трихинозата и други биохелминтиазиинфекции.
„Всички тези болести могат да доведат до увреждане и дори смърт“, поясниха медиците.
„Човешката инфекция се появява при консумация на риба всякакво семейство – без значение дали тя е морска или речна“, казаха още учените, достигнали до притеснителното откритие.
Освен това можете да се заразите с гореизброените болести, като ядете миди, ракообразни, земноводни и влечуги.
„За да не се заразите е необходимо рибата да се готви най-малко 15 минути след като заври водата или да се запържва поне 20 минути“, съветват лекарите. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!