logo

Мистерията е развенчана: Идеалните градуси за варене на яйце са…

Мистерията е развенчана: Идеалните градуси за варене на яйце са…

Всички знаем, че това не е никак лесно начинание, но все пак за всичко си има чалъм, научен при това

Колкото и да пишем за варенето, пърженето и беленето на яйцата винаги има какво още да се каже по темата. Именно затова отjenata.blitz.bg често споделяме най-различни трикове, свързани с този широко употребяван в кухнята продукт.

Затова преди време от jenata.blitz.bg разкрихме колко е опасно да се държат яйцата на вратата на хладилника и как точно трябва да ги съхраняваме правилно.

И все пак щом стане въпрос за готвене с този продукт всички си мислим, че варенето на яйца би трябвало да е едно от най-лесните кулинарни умения на света, нали? 

Всеки, който е пробвал обаче, знае, че това въобще не е така. 

Как да сварим яйцата без да ги варим! ВИДЕО

Крайният резултат е все различен – можете да получите гуменоподобен белтък, съсухрен жълтък или да свалите половината белтък, докато белите яйцето.

Каква е причината за това? 
Много просто – яйцето има не една, а две съставки. Белтъкът и жълтъкът имат различна композиция. Съответно – нужни са различни температури, за да постигнете перфектното състояние.

Бързо и красиво: Невиждан способ за варене на яйца ВИДЕО

Най-подходящата температура за белтъка е 82 градуса по Целизий, обяснява Дж. Кенджи Лопез-Алт в своята най-нова готварска книга The Food Lab: Better Home Cooking Through Science. Именно така протеинът в белтъка ще се стегне, но все още ще бъде крехък, без да придобива гуменоподобна форма.

Това обаче е с около 10 градуса по-горещо от идеалната температура за жълтъка. При над 77 градуса той се изсушава и започва да се рони. Когато сярата в белтъка и желязото в жълтъка реагират, те създават железен сулфид и жълтъкът придобива неприятен зеленикав вид.

Естествено, трябва да вземем предвид и самото белене. А от jenata.blitz.bg преди време споделихме, че цял живот сме белили яйцата погрешно, а то си имало лесен чалъм за това.

Сега стана ясно, че ако сложите яйцето във вряща вода, рискувате белтъкът да се „сготви“ много преди жълтъкът дори да се е стегнал. Съответно обаче – в случай че започнете да го варите в студена вода, черупката ще се слепне с белтъка и беленето ще бъде кошмар.

Не е за вярване защо масово започнаха да замразяват яйцата СНИМКИ

Според Лопез-Алт, трикът е да започнете да варите яйцето във вряла вода, за да избегнете залепването на белтъка по черупката. След това е достатъчно да добавите малко ледени кубчета, за да намалите температурата и да продължите варенето на бавен огън. 

За да тества този метод, Лопез-Алт използва научния подход. Той вади яйцето от водата на всеки 30 секунди, за да провери консистенцията му.

Най-големият мит, свързан с варенето и беленето на яйца

Да, и вие бихте могли да направите като него. По-лесно е обаче директно да приложите заключенията му. 

За най-добре сварено яйце – с мек белтък и напълно сварен жълтък, направете следното. 
Оставете водата да заври, нежно поставете яйцето в нея и го оставете за 30 секунди. След това добавете лед, за да намалите температурата. Нека водата заври отново. Варете в продължение на 11 минути при 87 градуса по Целзий. Това е. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Аврора

Аврора 22.02.2020 12:23

"оставете водата да заври отново" значи, че тя пак ще достигне 100 градуса, защото при толкова ври! Не може да се поддържа 87 градуса на печката! Това са кош глупости на един откачен учен и тъпите близззачи! Яйцето се бели трудно, ако е съвсем прясно, ако е на 1 седмица - вече е лесно...

Домакиня

Домакиня 24.02.2020 7:18

Вие сте много зле

jhgdhgdgdg

jhgdhgdgdg 24.02.2020 9:57

Heston Blumental много отдавна показа как се вари яйце ... при 80 градуса

SuperMag

SuperMag 25.02.2020 9:49

http://www.supermag.bg/ онлайн супермаркет

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php 07.03.2020 16:48

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php

ЛюбоТо

ЛюбоТо 02.05.2021 14:37

Не е вярно! Когато се пуснат кубчета лед, яйцата до които се добре, се пукат яко!