Колкото и да пишем за варенето, пърженето и беленето на яйцата винаги има какво още да се каже по темата. Именно затова отjenata.blitz.bg често споделяме най-различни трикове, свързани с този широко употребяван в кухнята продукт.
Затова преди време от jenata.blitz.bg разкрихме колко е опасно да се държат яйцата на вратата на хладилника и как точно трябва да ги съхраняваме правилно.
И все пак щом стане въпрос за готвене с този продукт всички си мислим, че варенето на яйца би трябвало да е едно от най-лесните кулинарни умения на света, нали?
Всеки, който е пробвал обаче, знае, че това въобще не е така.
Как да сварим яйцата без да ги варим! ВИДЕО
Крайният резултат е все различен – можете да получите гуменоподобен белтък, съсухрен жълтък или да свалите половината белтък, докато белите яйцето.
Каква е причината за това?
Много просто – яйцето има не една, а две съставки. Белтъкът и жълтъкът имат различна композиция. Съответно – нужни са различни температури, за да постигнете перфектното състояние.
Бързо и красиво: Невиждан способ за варене на яйца ВИДЕО
Най-подходящата температура за белтъка е 82 градуса по Целизий, обяснява Дж. Кенджи Лопез-Алт в своята най-нова готварска книга The Food Lab: Better Home Cooking Through Science. Именно така протеинът в белтъка ще се стегне, но все още ще бъде крехък, без да придобива гуменоподобна форма.
Това обаче е с около 10 градуса по-горещо от идеалната температура за жълтъка. При над 77 градуса той се изсушава и започва да се рони. Когато сярата в белтъка и желязото в жълтъка реагират, те създават железен сулфид и жълтъкът придобива неприятен зеленикав вид.
Естествено, трябва да вземем предвид и самото белене. А от jenata.blitz.bg преди време споделихме, че цял живот сме белили яйцата погрешно, а то си имало лесен чалъм за това.
Сега стана ясно, че ако сложите яйцето във вряща вода, рискувате белтъкът да се „сготви“ много преди жълтъкът дори да се е стегнал. Съответно обаче – в случай че започнете да го варите в студена вода, черупката ще се слепне с белтъка и беленето ще бъде кошмар.
Не е за вярване защо масово започнаха да замразяват яйцата СНИМКИ
Според Лопез-Алт, трикът е да започнете да варите яйцето във вряла вода, за да избегнете залепването на белтъка по черупката. След това е достатъчно да добавите малко ледени кубчета, за да намалите температурата и да продължите варенето на бавен огън.
За да тества този метод, Лопез-Алт използва научния подход. Той вади яйцето от водата на всеки 30 секунди, за да провери консистенцията му.
Най-големият мит, свързан с варенето и беленето на яйца
Да, и вие бихте могли да направите като него. По-лесно е обаче директно да приложите заключенията му.
За най-добре сварено яйце – с мек белтък и напълно сварен жълтък, направете следното.
Оставете водата да заври, нежно поставете яйцето в нея и го оставете за 30 секунди. След това добавете лед, за да намалите температурата. Нека водата заври отново. Варете в продължение на 11 минути при 87 градуса по Целзий. Това е. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!