Най-честите грешки при варенето на кафе, които допускат всички

Най-честите грешки при варенето на кафе, които допускат всички

Варенето на кафе не е сложна работа. Но малцина са тези, които могат да се похвалят, че домашното им кафе е по-различно от онова в автоматите по улиците. 

Добрата новина за неудачните фенове на кафето е, че за разлика от другите кулинарни начинания, тайната за правенето на добро кафе не е в скъпото оборудване, а в техниката на варенето. Ако не допускате тези често срещани грешки, тогава много скоро ще се наслаждавате на чашка ароматно кафе у дома.

Недостатъчно гореща вода 
Много търговски кафемашини не достигат оптималната температура (91-96 ° C), необходима за приготвянето на перфектното кафе. Само при такива условия по-голямата част от аромата се извлича от зърната. Експертите препоръчват използването стъклен съд с хартиен филтър. Водата веднага след закипяването трябва да се излее върху смлените зърна и да се остави да постои в продължение на 3-4 минути.

Няма да искате друго, след като опитате "друсаните" картофки на свекърва ми - вървят чудесно с биричка (СНИМКИ)

Да не се използват отдавна смлени зърна
В никакъв случай не купувайте мляно кафе. В това състояние, то започва да губи нюансите на вкуса. Колкото по-дълга е разликата между смилането и варенето, толкова повече аромат се губи. Смелете зърната в магазина или го направете у дома, като инвестирате пари в една евтина кафемелачка. 

Чашката трябва да бъде подгрята
Ако се излее горещата течност в съд с по-ниска температура, тя няма да остане гореща за дълго, нали? Удължете удоволствието си. Става лесно, когато водата е вече завряла отлейте част от нея в чашката да я затопли, докато се свари окончателно кафето.

Пийте от правилната чаша                                                                                                        Елегантният порцелан или удобната чаша, която използвате от години, могат бързо да охладят кафето до стайна температура. Масивният съд ще запази напитката гореща много по-дълго. Опитайте се да намерите бяла чаша за кафе с дебели стени.

Ей такива мекици, които стават само за 5 минути, никога не сте яли! (СНИМКИ)

Използвайте само пресни зърна                                                                                                                  Кой обича да пие нискокачествено кафе? В идеалния случай най-добре е да се използват зърна, които се изпечени не по-късно от последните три седмици. Най-лесният начин да проверите това е да откриете датата на производство. Производителите често обозначават на пакетите тази информация.

Измервайте точно порциите
Ако мерите кафето на окото, бързо се отървете от този навик. Контролирайте силата на напитката с лъжица. Поставете 8 чаени лъжички на литър вода. Кафето ще бъде вкусно и ароматно, но не толкова силно, колкото еспресото. 

Не пестете захар и мляко 
Фактът е, че с какво ще си пиете кафето е личен избор на всеки, но експертите препоръчват да се извлича максимума от всяка глътка. Много кафенета предлагат кафява захар. Вкусът ѝ е по-добър от бялата. Що се отнася до млякото, по-добре е да се използва нормално, а не обезмаслено. 

Чудна идея как да приготвите свинското месце - толкова е крехко, че се топи в устата! (СНИМКИ)

Спазвайте правилното съотношение на кафе и вода.                                                                        Пробвали ли сте някога твърде слабо кафе? Съгласете се, че е невъзможно да се пие. Ако не спазвате пропорциите, то лесно може да налеете прекалено много вода или да сложите малко кафе. Експертите препоръчват да се поставят две чаени лъжички мляно кафе на 1 чаша с напитка. Ако съотношението не ви харесва, то следващия път може да го промените по ваш вкус. 

Използвайте качествена вода 
Съблазнително е да се използва водопроводна вода, защото е почти безплатна. Но ще почувствате огромна разлика във вкуса, когато преминете към филтрирана или изворна бутилирана вода. Тайната в случая е, че тази вода не съдържа минерали и не е кисела.  Ако не направите това, вкусът на водопроводните тръби и хлора винаги ще се усеща в сутрешното ви питие. 

Едва ли сте вкусвали такъв печен миш-маш, но опитате ли го веднъж, ще хапвате само това! (СНИМКИ)

Не оставяйте използвано кафе във филтъра
Ако рядко пиете кафе, отстранявайте използваното веднага след варенето. Ако то остане във филтъра в продължение на няколко дни, може да плесеняса, а след това ще се наложи да измиете старателно кафеварката, преди да я използвате пак. 

Съхранявайте кафето правилно
Няма изисквания за специално място за съхранение на кафе. Основното изискване обаче е да се гарантира липсата на влага. Можете да поставите кафето в буркан с херметично затворен капак и да го съхранявате на рафт в кухненски шкаф или килера. 

Измивайте кафе машината 
Както всичко останало в кухнята, кафе машината изисква редовни грижи. Измивайте контейнера, филтрите и капака след всяка употреба. И поне веднъж месечно правете един цикъл варене с равни части вода и оцет./jenata.blitz.bg

Коментирай

taka e

taka e 15.01.2019 14:39

ако ти е омръзнало да ти викат кюфте,пълничката,дебелата вземи си това ,гаратирам ще спреш да плюскаш като луда,ще остлабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz