Нежни пилешки сърчица в сосче - пръстите да си оближеш

Нежни пилешки сърчица в сосче - пръстите да си оближеш

Готвят се достатъчно бързо, не изискват специални кулинарни знания и умения и най-важното - не удрят по джоба

Много хора подценяват субпродуктите и допускат огромна грешка, защото в крайна сметка те по нищо не отстъпват на обикновеното месо. И с тях могат да се приготвят куп вкусни манджички.

Пилешките сърца например са изключително нещо - готвят се достатъчно бързо, не изискват специални кулинарни знания и умения и най-важното - не удрят по джоба!

Преди да започнете да забърквате кулинарните си шедьоври с тях обаче, трябва да сте наясно с времето за приготвянето им. Големите готвачите съветват сърцата да се готвят поне 30 минути.

Независимо дали ги варите, пържите или задушавате, средното време за готвене е 35-40 минути, в зависимост от количеството им.

Тези пилешки дробчета направо се топят в устата, тайната е в соса

Всъщност, времето за готвене не е единственото нещо, което трябва да знаете за пилешките сърца. Затова днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим няколко рецепти, с които да превърнете този субпродукт в невероятен деликатес, с който да изненадате всички на масата.

Започваме с една класика, проверена в годините - пилешки сърца в сметанов сос. За приготвянето им се нуждаете от: 

пилешки сърца - 1 кг.
сметана - 500 мл.
лук - 300 гр.

моркови - 300 гр.
растително масло - 100 мл.
сол на вкус

дафинов лист - 2 бр.
смлян черен пипер на вкус
черен пипер на зърна - 5-6 бр.

пресни билки - 50 гр.
твърдо сирене - 200 гр.
чесън - 3-4 скилидки

Начин на приготвяне: 

Измийте сърцата. Ако карантията е едра, я разполовете, ако е малка - оставете я във вида, в който е. Запържете сърцата в растително масло до златистокафяво. Веднага след като продуктът покафенее, добавете ситно нарязания лук, настърганите моркови, солта, черния пипер и дафиновия лист.

Съседът на вилата ми даде да опитам шишчетата му с дробчета! Няма такава вкусотия

Пържете на среден огън за 7-10 минути под капак. След 10 минути, когато лукът и морковите станат меки, добавете сметана и вода в съотношение 1: 1, т.е. за 500 мл. заквасена сметана ви трябват 500 мл. вода.

Намалете котлона до минимум, покрийте тигана с капак и оставете ястието да къкри 20-25 минути. Ако е необходимо, добавете още сол. 

Няколко минути преди да свалите тигана от огъня, добавете настъргано твърдо сирене и прекарания през преса чесън. Сложете капака, изключете котлона и оставете ястието още 10-15 минути.

Преди сервиране добавете пресни билки.

Бързи пилешки сърца в соев сос

Списък с продукти: 

пилешки сърца - 1 кг.
лук - 300 гр.
растително масло - 100 мл.

сол на вкус
дафинов лист - 2 бр.
смлян черен пипер - на вкус

Мама ми показа тайната си рецепта за пилешки дробчета, всички вече ги обожават

черен пипер на зърна - 5-6 бр.
соев сос - 200 мл.
мед - 70 мл.
чесън - 3-4 скилидки

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете сърцата. Запържете ги в растително масло до златистокафяво. Щом сърцата поруменеят, добавете ситно нарязания лук, черен пипер и дафинов лист.

В никакъв случай не осолявайте ястието. Соевият сос, в който ще се задушават сърцата, е достатъчно солен и ако осолите предварително, ястието няма да е вкусно.

Пържете на среден огън за 7-10 минути под капак. След 10 минути, когато лукът омекне, добавете соевия сос и меда. Разбъркайте всичко старателно, докато медът се разтвори напълно.

Намалете котлона до минимум и оставете сърцата да къкрят под капак за 20-25 минути. Ако сосът се редуцира, добавете 100-150 мл. вода, за да не загори ястието. 10 минути преди готовност добавете ситно нарязания чесън.

И за финал - едни задушени пилешки сърца с изненада. За приготвянето им се нуждаете от:   

пилешки сърца - 1 кг.
лук - 200 гр.
растително масло - 100 мл.

Лесна рецепта за сочни кюфтенца, стават за минути

сол на вкус;
дафинов лист - 2 бр.
смлян черен пипер - на вкус

черен пипер на зърна - 5-6 бр.
замразени зеленчуци - 500 гр.
доматено пюре - 100 гр.

чесън - 3-4 скилидки

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете сърцата. Запържете ги в растително масло до златистокафяво. Щом сърцата поруменеят, добавете ситно нарязания лук, черен пипер и дафинов лист. Добавете малко сол. 

Пържете на среден огън за 7-10 минути под капак. След 10 минути, когато лукът омекне, добавете замразените зеленчуци. 

Ако желаете, може да не купувате зеленчуков микс, а да си го направите сами, по ваш вкус. Най-добре е да използвате лук, моркови, царевица, грах, боб. Имайте предвид, че ако използвате сурови, а не консервирани зеленчуци, времето за готвене ще се увеличи значително. 

Ако смятате да използвате замразени или консервирани зеленчуци, тогава трябва да ги готвите не повече от 10-15 минути.

Разбъркайте всичко старателно, добавете доматеното пюре, намалете котлона до минимум и оставете сърцата да къкрят под капак за 20-25 минути. 10 минути преди готовност добавете ситно нарязания чесън. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Гого

Гого 04.03.2023 15:44

Забравили сте да напишете пръстчетата да си оближеш. Аман от инфантилност. Умалителните имена не прави яденето по-вкусно.

gotwa4a

gotwa4a 08.03.2023 6:10

ha ha debilitesega pyk sur4ica a ne surca da ne sa ot wrab4eta be bunaci

Лудия Макс

Лудия Макс 18.03.2023 4:01

Не разбирам защо обиждате жената ? Поне малко уважение проявете към дамата, която пише.