Пайовете с месо са сред любимите вкусотии на моето семейство. Аз също много ги обичам. Може би защото не се налага да прекарвам часове пред печката, за да зарадвам любимите си хора с нещо вкусно.
Тази рецепта за мързелив пай с лаваш я научих от една съседка, която е истински вълшебник в кухнята. И мигом се превърна в една от любимите ми, защото приготвянето й не отнема много време, а крайният резултат определено надмина всичките ми очаквания. Истинско спасение за всяка домакиня!
Продукти за пая:
700 гр. кайма
3 глави лук
2 листа арменски лаваш
200 гр. сирене сулгуни
сол, черен пипер и червен пипер
свежи подправки (по желание)
Майка ми показа уникална рецепта за мусака, всички вкъщи полудяха по нея! (СНИМКИ)
1 ч. л. сушен босилек
0,5-1 ч. л. сушен чесън
щипка кориандър
За заливката:
300 гр. заквасена сметана
4 яйца
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Добавете любимите си подправки към каймата (аз използвам говежда). Съседката ми горещо препоръчва сушен босилек, червен пипер, сушен чесън и кориандър. И разбира се - сол и черен пипер.
Нарежете лука на ситно и добавете към каймата. Омесете всичко много добре. Настържете грузинското сирене на едрата част на рендето.
Перфектно за лятото: Чудна рецепта за тиквички с бира
За да приготвите заливката, смесете яйцата със сметаната.
Добавете сол, черен пипер и разбъркайте до получаване на хомогенна маса.
Разпределете половината от каймата на тънък слой върху половината от единия лист лаваш, а другата половина (по същия начин) - върху другия..
Закуска за 3 минути - малко пиршество за душата
Сиренето разделете на три части. С 1/3 от него поръсете част от каймата. Направете същото и с втория лист лаваш.
Навийте на руло.
Всяко руло разрежете на 6 еднакви части. Общо трябва да имате 12 части.
Застелете тавата с пергаментна хартия (трябва да покриете и стените) и наредете парчетата близо едно до друго.
Купувам хляб и го пълня с кашкавалче и... Всички вкъщи са във възторг
Отгоре залейте със заливката и поръсете с останалото сирене.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна в продължение на час.
По желание поръсете готовия пай със свежи подправки.
Всички вкъщи се влюбиха в тази солена закуска със сиренце! И има защо
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!