Вчера от jenata.blitz.bg ви разкрихме как само с една снимка Мира Добрева издаде голяма интимна тайна. Водещата обаче не спира да изненадва и да разкрива и други пикантерии от живота си.
Звездата на БНТ Мира Добрева е отлична домакиня и кулинарка, въпреки че скромно признава, че се е научила да готви добре едва след раждането на сина си Георги. Докато била по майчинство с него, започнала по-често да се върти около печката, а иначе от малка умеела да приготвя родопски специалитети, типични за родния й Златоград.
От баба си пази рецептата за пататник и я превърнала в любимо семейно ястиe. С удоволствие приготвя фасул, мусака, сарми и ориз в различни варианти. „Харесвам българската кухня, защото предлага разнообразие от вкусове и начини за обработка на продуктите. А като майка смятам, че е задължително децата ми да ядат домашно приготвена храна, за да са здрави”, казва Мира. Ето и нейните любими рецепти.
Пататник ала Мира
Необходими продукти:
6 броя кори за баница
6 картофа
1 глава лук
2 яйца
2 топки фиде
сол
микс пипери
1 ч.л. джоджен
75 г масло
олио за намазване
200 г сирене
Начин на приготвяне:
Намазваме с олио тавичка и леко посоляваме, за да не е безвкусна кората. Слагаме 4 от корите, които трябва да стърчат извън тавата. Настъргваме картофите и хубаво ги изстискваме от водата, след което ги слагаме в купа и смесваме с малко солчица, главичката дребно нарязан лук, смлян микс пипери, 2 яйца, 1 ч.л. джоджен, натрошеното сирене и натрошеното фиде. Разбъркваме хубаво и слагаме върху корите по малко от сместа. Не се изсипва наведнъж, за да не стане степано. Отгоре се нарязва маслото на парченца и се слагат другите 2 кори, след което се завива със стърчащата част от долните кори. Намазва се с олио и се пече само на долен реотан до зачервяване. След това се обръща на другата страна с помощта на по-голяма тава и отново се запича и долната кора. Тайната е във фидето. Да ви е сладко.
Постни сарми със сухи чушки
Необходими продукти:
2 глави кромид лук
1 стрък праз
3-4 суп. л. олио
1 и ½ ч.ч. ориз
сол
черен пипер
червен пипер
джоджен
гъби по желание
зелеви листа
Начин на приготвяне:
Запържваме две средни глави кромид лук или 1 стрък праз с 3-4 с.л. олио на слаб огън. Като стане прозрачен лукът, се добавят 1 1/2 ч.ч. добре измит ориз, бърка се, докато оризът стане прозрачен, посолява се, добавят се черен, червен пипер, джоджен, малко нарязани гъби по желание. Приготвяме зелевите листа и се нарязват наполовина, за да са по-малки сармите. В листата завиваме от плънката и редим в тенджера, в която ще варим. Накисваме и няколко сухи червени чушки в топла вода и пълним и тях с плънка. Редим ги в тенджерата. После варим всичко на слаб огън около 40 минути или докато е готов оризът, като леко проверяваме в една от чушките.
Ориз с маслини
Необходими продукти:
300 г маслини
1 ч.ч. ориз
1 гл. лук
1 морков
1 домат
магданоз
олио
сол
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнина. Прибавя се доматът, също нарязан на ситно или настърган, морковът - нарязан на кубчета. Сместа се овкусява на сол, разбърква се и се изсипва оризът. Залива се с 3 ч.ч. вода. Когато ястието е останало почти на мазнина, слагаме маслините и ситно нарязан магданоз. Оставяме да поври още 5 минути и сваляме от котлона. Ако е за гарнитура, за предпочитане е да не се слага домат.
Малинов пай
Необходими продукти:
300 г малини
200 г захар
250 г масло
500 г брашно
4 бр. яйца
220 г йогурт
Начин на приготвяне:
Маслото се нарязва на тънки парченца и се смесва с брашното. Реже се с нож, докато не стане на трохи. Добавя се захарта и едно яйце. Меси се с ръце, докато не се получи гладко тесто, което не залепва по ръцете. Оставя се за 15 минути. Слага се в тавичка, като се оформят стенички. Останалите яйца се разбиват и се смесват с йогурта до еднородна смес. Добавят се малините и сместа се разбърква внимателно, за да не се наранят плодовете. Плънката се излива върху тестото и се пече 35 минути на 180 градуса.
Кантучини
Необходими продукти:
200 г захар
250 г брашно
100 г бадеми
2 бр. яйца
1 ванилия
1 мая
Начин на приготвяне:
От всички продукти се омесва хомогенно тесто (бадемите са накълцани на едро, не фино смлени). Тестото се разделя на две и разточва като за франзели. Пече се около 30 минути на 180 градуса. След като десертът се изпече, се нарязва на парчета с дебелина от 1,5 инча (около 3 см.). Нарязаните парчета се запичат повторно за няколко минути в тиган. Кантучините стават още по-вкусни след третия ден от приготвянето им.
Подготви Анелия ПОПОВА