С тези прости трикчета ще спасите пресолената супа

С тези прости трикчета ще спасите пресолената супа

Нормалният й вкус лесно може да бъде върнат и никой няма и да се усети, че нещо се е объркало в кухнята

Понякога се случва при приготвянето на супата домакинята да се разсее или да не изчисли точното количеството сол, което е необходимо за ястието и да го пресоли. 

Досадно е да изсипете готовото ястие, само защото има много сол. Но консумацията в тази му форма е неприятна и дори вредна.

Разбира се, за да избегнете този проблем, е по-добре солта да се добавя постепенно, на части, като се разбърква добре и се опитва на вкус.

Ако използвате зеленчукови и рибни консерви или готови месни продукти за супа, също трябва да внимавате. Те съдържат известно количество сол и трябва да осолявате супата само след добавянето им.

Шеф готвач, работил с принц Уилям, разкри най-голямата грешка при приготвянето на паста

Но определено не си заслужава да превръщате пресоленото първо ястие в трагедия. Нормалният му вкус лесно може да бъде върнат и никой няма и да се усети, че нещо се е объркало в кухнята.

Професионални готвачи разкриха най-надеждните си методи, с която всяка пресолена супа може да се превърне в прекрасно ястие.

Най-лесно е да го разредите, казват те. За целта ще ви трябва по-голяма тенджера от тази, в която сте го готвили. Просто добавете една трета от общия обем вода към съда и сложете супата отново на котлона да заври. Може да добавите и малко подправки, за да не стане ястието безвкусно.

Ако имате замразен бульон, ще е още по-добре. Добавете го към врящата супа и след това се насладете на прекрасния й вкус.

Ако времето позволява и разполагате с желание и продукти, пригответе същата супа без сол и смесете двата варианта в една голяма тенджера.

За да спасите пресоленото ястие, може да използвате и продукти, които абсорбират солта. Като картофи например. Просто сварете няколко картофа в супата, за да не бъде бульонът солен. Колкото повече сол сте използвали, толкова повече картофи ще ви трябват, казват специалистите.

Това е тайната на перфектното пилешко през зимата, топи се в устата

Ако нямате картофи, може да сложите лук. Няколко глави са достатъчни, за да възвърнат оригиналния вкус на супата.

Или пък ориз. Поставете го в марля, за да не се разпадне, и варете в супата за 10 минути. Оризът е отличен абсорбатор на солта. 

Ако нито един от тези продукти не ви е под ръка, може да използвате обикновена кора хляб. Трябва да я увиете в плътна тъкан, която ще предотврати навлизането на омекотената субстанция в супата. Дръжте хляба в супата не повече от пет минути.

На помощ могат да ви дойдат и още няколко продукта, които добре прикриват соления вкус:

гранулирана захар - сложете няколко супени лъжици в бульона (ако супата не е много солена);

лимонена киселина - добавете 2-3 гр.;

чист лимонов сок - няколко супени лъжици;

Тази тайна съставка ще превърне картофките по селски в неустоимо изкушение

сухо бяло вино - 2-3 супени лъжици;

ябълков оцет - няколко лъжици са достатъчни

Ако супата е само леко солена, може да спасите положението със заквасена сметана (мляко), доматено пюре и сухи подправки.

А сега, след като разбрахте как да спасите пресолената супа, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си приготвите едно вкусно и ароматно изкушение с грах, пушено месо и сухари. 

Списък с продукти: 

грах - 100 гр.
вода - 3 л.
картофи - 4 бр.

дафинов лист - 3 бр.
сол и черен пипер на вкус
пушени свински ребра или друго пушено месо по избор

ръжен хляб
растително масло

Начин на приготвяне: 

Изплакнете граха под течаща вода няколко пъти, поставете го в тенджера и я напълнете с вода, така че да покрие граха. Варете на умерен огън. Когато заври, добавете малко количество студена вода.

Тези вкусни гювечета се топят в устата, пилешкото е крехко и сочно, а сосът...

Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Когато грахът се свари и се превърне в меко пюре, добавете в тенджерата още вода, дафиновия лист, сол и нарязаните картофи.

Когато картофите се сварят, добавете нарязаното пушено меса. Оставете на огъня за още 5 минути.

Супата е готова! Идва ред на ръжените сухари. 

Нарежете хляба на кубчета и го запържете в тиган с масло и подправки. Между другото, подправката за пиле е много подходяща, ако месото, което сте използвали, е пилешко. 

Сервирайте супата с пресни подправки и сухари. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бон апети

Бон апети 27.02.2023 11:17

Бутам захар, после сол, после пак захар - докато нацеля. Вкуснотия!