Тази вкусна рибка Чехов е "възпял" не в едно и две произведения! И има защо

Тази вкусна рибка Чехов е "възпял" не в едно и две произведения! И има защо

За да си приготвите Чеховите каракуди, се нуждаете от по-малки рибки, на които няма нужда да режете главите

"Били ли сте, господа, някога във Варшава? Там така го правят... Взимат най-обикновени каракуди, още живи, и в мляко... Плуват един ден в млякото, след това в сметана и във фурната. И тогава, братко мой, няма нужда от твоите ананаси!", пише в едно от произведенията си големият руски писател и драматург Антон Павлович Чехов.  

Между другото, несравнимите каракуди в сметана се споменават в много негови творби. Тази невзрачна на пръв поглед риба е едно от любимите ястия на великия класик. А днес от jenata.blitz.bg ще ви научим как и вие да си приготвите това блюдо.  

Най-вкусно то се получава във фурната. За да си приготвите Чеховите каракуди, се нуждаете от по-малки рибки, на които няма нужда да режете главите. Малките каракуди са сладки, не миришат на кал, по време на приготвяне на ястието костите омекват, а опашката става много хрупкава.

караси в сметане в духовке

Много домакини отказват да готвят речна риба заради неприятната миризма на блато. Този проблем може да бъде решен много лесно. Първо, не всяка риба мирише на кал. И второ, можете да се отървете от неприятната миризма, следвайки съвета на Чехов, а именно - като я потопите в мляко. 

Мама ми издаде рецептата за перфектните картофки със златиста коричка, всички вкъщи са луди по тях

Разбира се, няма нужда рибите да бъдат още живи и да ги оставяте да плуват вътре. Изчистената риба залейте с литър прясно мляко, към което сте прибавили 1 супена лъжица сол. Малките рибки дръжте в млякото около 30-40 минути, а по-големите екземпляри - 1 час, като след 30-ата минута трябва да ги обърнете на другата страна. 

Такива вкусни тиквички през живота си не сте яли!

След това извадете рибата от млякото, оставете я да се отцеди и започвайте с готвенето!

Ето и списъка с необходимите продукти за приготвянето на Чеховата каракуда със сметана:

1–1,5 кг. малки каракуди
1 суп. лъжица брашно
1 чаена лъжица сол
1/2 чаена лъжица смлян черен пипер
3 големи глави лук
0,5 литра сметана
олио за готвене
пресни подправки

Начин на приготвяне:

Смесете брашното със солта и черния пипер. Оваляйте рибата от двете страни и запържете в растително масло (на среден огън) до получаване на златиста коричка. Готовата риба сложете върху кухненска хартия, за да оберете излишната мазнина.  

караси в сметане рецепт

Нарежете лука на полумесеци и изпържете в малко количество олио под капак докато не стане прозрачен. 

Приятелка ми издаде тайната си рецепта за перфектната пица, всички полудяха по нея!

Сложете готовия лук в тавичка, а отгоре подредете рибата. След това залейте със сметаната и поръсете с любимите си подправки.

караси в сметане фото

Печете 30-40 минути при температура 180 градуса. Преди да сервирате, украсете рибата със свежи подправки.

жаренные караси в сметане

Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай