Това е най-вкусният шаран за Никулден! Рецепта трепач

Това е най-вкусният шаран за Никулден! Рецепта трепач

Ще доставите голямо кулинарно удоволствие както вас самите, така и на приятна компания от гости

Представяме ви една прекрасна рецепта за шаран плакия, с който ще доставите голямо кулинарно удоволствие както вас самите, така и на приятна компания от гости. 

Необходими продукти:
1 голям шаран - около 2кг. 
6-7 големи хубаво узрели домата (или 1,3кг от консерва) 
2-3 глави лук 
1 глава чесън (пресован) 
1 ч л червен пипер 1 ч л черен пипер 1/2 ч л червен лют (или 1 люта чушка, срязана) 
1/2 ч л сух риган 1 връзка магданоз 
2 с л мед (или захар) 
3-4 дафинови листа
1 лимон 
сол на вкус

Начин на приготвяне: 
Шаранът се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там.
Така се отваря повече място за пълнежа.
Ако не можете така – направете го по обичайния начин, чрез отваряне на корема.
Осолява се и се оставя за един час. 

За плънката: 
Обелените домати се нарязват на дребно/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, чесън, меда и сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване - без мазнина!!!
Накрая се прибавя ситно нарязания магданоз. 
Сместа се разделя на две части. 
Едната половина от сместа се разпределя в тавата 
С другата половина се пълни шарана. 
Рибата се покрива с кръгчета домат. 
Пече се във фурна на 220* за около час. 
Тавата се изважда и от рибата се отстраняват кръгчетата домат . 
Шарана се обръща с помощта на лъжици-лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат.
В доматения сос се поставят дафиновите листа. 
Пече се още 30-40 мин., до извиране течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене. 

Мазнина не се добавя; обикновено такава риба е достатъчно тлъста. Същата рецепта може да се приготви и с друга риба, само трябва да се вземе предвид мазнината – ако е суха риба, ще и трябват около 100мл олио или зехтин.


Същия начин на приготвяне може да се приложи и с друга риба, която не е суха.

Източник: Флагман

Коментирай